Twitter'ın 2 numarasından açıklama! Hükümetle anlaşıldı mı?
Twitter'ın Küresel Kamu Politikası'ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Türkiye'de ofis açılmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Twitter Küresel Kamu Politikasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Ankara'da Pazartesi gününden bu yana yaptıkları görüşmeler sonucunda hükümet ile Türkiye'de bir ofis açmak konusunda herhangi bir anlaşmaya varmadıklarını söyledi. The Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Crowell "Dünya genelinde ofisleri yalnızca ekonomik şartlar bunu haklı çıkardığında açıyoruz" dedi. Bu açıklamayla Twitter, Ankara'nın ABD şirketini vergilendirmek için şikayetlerini artırabilecek bir adım attı.
CROWELL: ÇÖZÜM ÇOK SERTTİ
Crowell Twitter'ın engellenmesi kararıyla ilgili olarak da "İçeriklerde her ne kadar hassas şeyler olsa da bulunan çözüm çok sertti. Türkiye'ye yatırım yapıyoruz çünkü milyonlarca kullanıcıya hizmet sunmak maliyetli bir iş. Son zamanlarda kapanmış olmak iş ortamına çok yardımcı olmuyor ama parlak bir gelecek umut ediyoruz" dedi.
San Francisco merkezli mikro-blog platformunun temsilcileri İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda hükümetin 20 Mart ve 3 Nisan tarihleri arasında Twitter'i mahkeme kararlarına uymamakla suçlayarak kapatmasının ardından Mayıs ayında gerçekleştirilecek bir ziyareti öne aldıklarını söyledi.
Twitter yetkilisi, Pazartesi gününden bu yana Ankara'da üst üste gerçekleştirilen toplantılarda Twitter'in kurallarının çiğnenmesi ve mahkeme kararlarını uygulamayla ilgili prosedürlerini anlattıklarını belirtti. Yetkililerin verdiği bilgilere göre hükümet ve Twitter aynı zamanda iki haftalık kapatılmanın ileride tekrarlanmaması için iletişimi artırma konusunda fikir birliğine varırken, belirli hesaplardan atılan ve yerel yasalara aykırı tweetleri veya hesapları Türkiye'de engellemek fakat dünya genelinde sansür etmemek adına görüş alışverişinde bulundular.
CROWELL: İLİŞKİLERİ SAĞLAMLAŞTIRDIK
Prosedürü açıklayıp Türkiye hükümetiyle açık ilişkilerini ve bağlarını yeniden sağlamlaştırdıklarını ifade eden Crowell, şirketin yerel meclisine mahkeme kararlarına daha hızlı cevaplar yetiştirebilmesi için vekalet verildiğini belirtti. Dublin'de bulunan bölgesel ofislerinin Ankara ve California arasındaki 10 saatlik fark gibi engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu söyleyen Crowell, Twitter'in Türkiye'de ofis açmasının iş ortamının durumuna göre belirleneceğini ve bunun da ülkedeki siyasi gelişmelere yakından bağlı olduğunu dile getirdi.
Crowell, "Vergi konusunda direkt bir görüşme yapmadık" dedi ve Twitter'in reklam satışlarını Türkiye'de bir aracı üzerinden idare ettiğini ve ülkede direkt iş yapmadığını söyledi.
Onlara mahkeme kararları konusunda da bir öneride bulunduklarını ifade eden Twitter yetkilileri şunları söyledi: "Bize bunlarla ilgili başvuruları e-posta ile değil, kendi şikayet sistemimiz içerisinden yapmalarını söyledik. Zaten her konuda mahkeme kararına da ihtiyaç yok. Şirket kurallarına da ters düşen içerikler konusunda zaten mahkeme kararı olmadan da aksiyon alabiliyoruz. Bunu farklı yerlerde yaptık. Türkiye'de de yaptık. Ancak bazen mahkeme kararlarına itiraz edebiliriz. Zaten bunu daha önce yaptık. Eğer mahkeme temyiz ederse engellenen içeriğe yeniden açabiliriz."
Türkiye'de yaşadığımız kapatma olayını daha önce Çin'de, Pakistan'da, İran'da da yaşadıklarını ama bunun çok sık başlarına gelen bir durum olmadığını ifade eden yetkililer "İletişim için burada yerel bir avukatımız olacak. Burada devam ederken parlak bir geleceğimiz olsun isteriz" diye konuştu.
ŞİKAYET FORMUMUZU TÜRKÇEYE ÇEVİRDİK
Google GOOGL +0.64% 'n İrlanda ofisi çalışanlarının sayısı Twitter Genel Merkez çalışan sayısından fazla olduğunu dile getiren yetkililer "Kullanıcılarımızın yüzde 75'den fazlası ABD dışında olduğu ve servisimizi büyütmek için uluslararası ofisler açmaya başladığımız doğru. Ancak Avrupa bile henüz küçük. Almanya ofisimizde 5 kişi çalışıyor. İtalya'da 2 kişi var. 5 yıl önce günde 2 milyon Tweet atılırdı. Bu sayı şimdi 500 milyon. Bunların hepsini okuyamıyoruz tabii ki. Bu konuda kullanıcılarımıza güveniyoruz. Ayrıca birkaç ay önce şikayet formumuzu da Türkçe'ye çevirdik" dediler.
Cumartesi gününden bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter, Facebook Inc. FB +0.34% ve Google gibi sosyal medya şirketlerinin Türkiye'deki online pazardan kar edip vergi ödemediklerini söylüyor. Bu söylemle birlikte tartışma içerikten vergiye dönüştü. Başbakan vergiler konusunda Twitter'in "peşini bırakmayacağını" söylerken, Şimşek dün yaptığı bir konuşmada internet şirketlerinden kurum ve gelir vergisi toplayabilmek için OECD kurallarının bir kenara bırakılabileceğini dile getirdi.
Vergi konusu gündeme gelene dek hükümet, sosyal medya platformlarını özel hayatı ihlal etmek ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden içerik bulundurarak ülkenin menfaatlerini zedelemekle suçluyordu.
Twitter 30 Mart yerel seçimlerine gidilirken sızdırılan ve Erdoğan'ın rüşvet skandalına bağlantılı olduğunu iddia eden belgeler ve ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından engellendi. AKP seçimlerde yüzde 46 oy aldı. Google'nin video paylaşım sitesi YouTube ise anonim bir hesabın üst düzey Türk yetkililerinin Suriye'ye müdahaleyi tartıştıkları ses videosunu yayınlamasının ardından 27 Mart'ta engellendi. YouTube yasağı devam ederken, Twitter yasağı Anayasa Mahkemesi'nin kararını takiben kaldırıldı.
17 Aralık operasyonu sonrası Türkiye'den Twitter'a yapılan engelleme talep başvuruları incelendiğinde 9 başvuru göze çarpıyor. Bunlardan 5'i Digiturk'ten yapılmış telif hakkına yönelik başvurular. Hepsi de Lig TV'nin maç yayınlarını korsan olarak yayınlayan linklerin adresini paylaşan hesaplarla ilgili. @naklenmac, @demarkesports, @LigTVmax, @Sportboss gibi kullanıcılara ait bu gibi paylaşımlar yapan içerikler Twitter tarafından Türkiye'de engellenmiş görünüyor. Bu hesapların bazıları engellemenin ardından sahipleri tarafından kapatılmış. Ancak açık hesaplarda yasaklanan içerişe erişilmeye çalışıldığında ekranda İngilizce "Bu tweet telif sahibinin şikayeti üzerine askıya alınmıştır" uyarısı çıkıyor. Diğer 4 başvurunun biri de Binali Yıldırım'ın @hirsizaoyyok adlı hesaba karşı yaptığı itiraz. Kapatılan hesaplardan birinde ordu mensuplarına yönelik tweetlerin yer alması dikkat çekiyor. Bu tweetleri atan hesabaysa Türkiye'den ulaşılamıyor. (The Wall Street Journal Türkiye)