10 Ağu 2013 12:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

TWITTER KULLANIMI DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Twitter'ın sadece Türkiye'de değil, dünyanın büyük bir bölümünde sahte kullanıcı avına çıktığı bildirildi..

Twitter yüzdesel olarak sadece Türkiye’de değil, dünyanın çok büyük bir bölümünde sahte kullanıcı avına çıktı. Bunu her yıl 6-8 ayda bir yapan Twitter’ın bu hareketi sadece Türkiye’de içinde bulunulan durum yüzünden ilgi çekti.

Sosyal Medya Uzmanı Serhat Ayan, Twitter'ın sadece Türkiye’de değil, dünyanın büyük bir bölümünde sahte kullanıcı avına çıktığını ancak Türkiye’de Gezi Parkı odaklı olaylar dolayısıyla ilgi çektiğini bildirdi.

Ayan, yaptığı açıklamada, Twitter'ın özellikle reklam konusundaki hassasiyeti dolayısıyla sahte profillere tahammül edemediğini ifade etti.

Küresel ölçekte Twitter kullanımının yüzde 2 civarında düştüğünü belirten Ayan, şunları kaydetti:

"Twitter yüzdesel olarak sadece Türkiye’de değil, dünyanın çok büyük bir bölümünde sahte kullanıcı avına çıktı. Bunu her yıl 6-8 ayda bir yapan Twitter’ın bu hareketi sadece Türkiye’de içinde bulunulan durum yüzünden ilgi çekti.

Dünyanın önde gelen araştırma sitelerinden Stat Counter araştırmasına göre bu yapılanların ardından 25-28 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’deki Twitter kullanımı oransal olarak yüzde 2 düştü. Aynı tarih diliminde Twitter kullanımı ABD’de yüzde 2.4, Almanya’da 2.7 ve Fransa’da 2 puan gerilemesine neden oldu. Twitter aynı zaman dilimi içinde dünyanın diğer tarafındaki ülkelerde ise artışa geçti. Buna göre Twitter kullanımı Mısır’da yüzde 1, Rusya’da yüzde 2, İran’da yüzde 7, Çin’de yüzde 21 arttı."

Kapatma gerekçeleri

Serhat Ayan, Twitter'ın, hesapları kapatma hakkını belirli şartlarla saklı tuttuğunu anımsatarak, bunu iletişimi sürdürülebilir kılmak ve insanları birbirlerine bağlayabilmek için yaptığını söyledi.

Ayan, "Twitter’ın en büyük günahlar olarak saydığı ve hesapların kapatılma sebebi olarak gösterdiği şeyler şöyle sıralanıyor; Birinin yerine geçme, oymuş gibi mesaj gönderme, tescillenmiş markaların isimlerini kullanma, kişilerin özel bilgilerini başkalarıyla paylaşma, şiddet ve tehdit içeren mesajlar gönderme, telif hakkı ihlalleri, kanun dışı hareket ve paylaşımlar ,ki Twitter kullanıcıların bölgesel kanunlara uyumlu mesajlar atmasını istiyor, birbiri ardına hesap açma, kullanıcı isimlerini bir başkasına satma, takipçi satma veya satın alma, Spam yapma, birini birbiri ardına sürekli takibe alıp tekrar bırakma, geniş kitlelerin bir kullanıcıyı bloke etmesi, geniş kitlelerin bir kullanıcıyı spamcı ilan etmesi, birbiri ardına yalan ve taraflı haber verme" açıklamasını da yaptı.

Bazı yazılımlarla takipçi sayısının artırıldığını belirten Ayan, bunun uygun bir davranış olmadığını belirttii.

Ayan, şöyle konuştu:

"Takipçi siteleri, Twitter hesapları üstünden insanların takipçi sayılarını göreli olarak artırmasına neden oluyor.

Takipçi satan şirketler şöyle çalışıyor: İnternet üstünden duyuru yaparak her gelene 5-10 arası takipçi vaat ediliyor. Kullanıcılar bu sisteme Twitter kullanıcı adı ve parolalarıyla üye oluyorlar. Kimi internet siteleri bu parolaları kendi bünyelerinde saklıyor. Bu takipçi kitlesi sayısı giderek büyütülüyor. Ardından büyük sayıda takipçi isteyenlere bu kullanıcılar bin, 5 bin ve 10 binlik paketler halinde satılıyor. Satış işlemi gerçekleştikten sonra bu kullanıcılar, sistemde tutulan kullanıcı adı ve parolalarıyla para veren kişilerin takipçisi haline dönüştürülüyor.

Unutmamak gerekiyor; kullanıcı adı ve parolaları alan bir kişi veya şirketin hesaptaki tüm bilgi ve özel yazışmalara da erişmesi mümkün hale gelebiliyor. Bunun yanında eğer kişiler isterse istedikleri konuda o kullanıcının ağzından da mesaj atma imkanına sahip olacaklar. Yani biri sizin adınıza birilerine hakaret içeren mesajlar atarsa hukuki olarak bu sizin hesabınızdan gideceği için kanun karşısında sorumlu hale düşmek olasıdır."