08 Eki 2016 13:10 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:34

Tuzla'da gemi indirme töreni

- Başbakan Yıldırım: (1)- "Türkiye artık gemi inşa sanayinde kendi kendine yeterli olmanın ötesinde, bütün dünyaya her tür gemi ihraç edebilen bir kabiliyete sahip oldu"- "Bununla da yetinmedik, yerlilik oranını da süratle artırıyoruz. Hele hele savunma sanayinde yüzde 20'lerden yüzde 60 yerlilik...

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin artık gemi inşa sanayinde kendi kendine yeterli olmanın ötesinde, bütün dünyaya her tür gemi ihraç edebilen bir kabiliyete sahip olduğunu belirterek, "Bununla da yetinmedik, yerlilik oranını da süratle artırıyoruz. Hele hele savunma sanayinde yüzde 20'lerden yüzde 60 yerlilik oranına gelmiş olmak, bu konudaki ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini en açık şekilde göstermektedir." dedi.

Tuzla'da bulunan Selah Tersanesi'ndeki "TCG YZB. Güngör Durmuş" gemisinin suya indirilmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Yıldırım, ülkenin gücüne güç katan, milli savunmaya katkı sunan her gelişmeyi, her projeyi iftiharla, heyecanla karşıladıklarını söyledi.

Bir gemi inşa yüksek mühendisi olarak, yapılan, denize indirilen her geminin kendisini mesleğe girdiği ilk günkü gibi heyecanlandırdığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu gemileri yapan mühendisler, ustalar ve çalışanların inşa sırasında nasıl olaylarla karşılaştıklarını, bu işleri yaparken nasıl heyecan duyduklarını aklımdan bir film şeridi gibi geçiririm. Onun için bu tören de benim için ayrı bir anlam ifade ediyor. 14 yıldır ülkemizin gücüne güç katıyor, güçlü ve büyük Türkiye için durmadan çalışıyoruz. Siyasi istikrarsızlık ve şiddet olaylarının yaşandığı bölgemizde huzur ve istikrar adası inşa etmek, bölgede denge ve istikrara katkı sağlamak için Türkiye olarak bütün gücümüzle gayret ediyoruz."

"Bayraktar" gemisini denize indirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Askeri güçle desteklenmeyen diplomasi bizi yolda bırakır, bizim yolda kalmaya tahammülümüz yok" dediğini anımsatan Yıldırım, "İşte biz de bu inançla hareket ediyoruz. Her gemi inşasında, her fabrika açılışında gayemiz Türkiye'nin gücüne güç katmaktır. Bizim için asıl olan işte bu hizmetlerdir. Denize inen gemiler, bacası tüten fabrikalardır. Bu doğrultuda atılan her adımı destekliyoruz, ürünlerini gördükçe memnuniyetimiz artıyor. Taş üstüne taş koyan herkesi sonuna kadar destekliyoruz." diye konuştu.

- "Sancaktar'ı 15 Temmuz ihaneti yüzünden denize indirememiştik"

Yıldırım, 18 Haziran'da "Burgazada" korvetini denize indirip, 16 Temmuz'da da "Sancaktar" amfibi gemisini denize indirmeyi planladıklarını ancak bir gün önce 15 Temmuz gecesinin yaşandığını anımsatarak, "O karanlık gecede, hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Maalesef 16 Temmuz'da denize indirme törenini gerçekleştiremedik. Üzüldük ama ülkemizi ikinci Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkardığımız için de sevindik. Daha sonra 19 Temmuz'da gemimiz törenle denize indi. Şimdi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş'u denize indiriyoruz." dedi.

Yüzbaşı Güngör Durmuş'un, Deniz Kuvvetleri'nin kahraman bir subayı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bugün adını yaşatacak bu geminin merasimi esnasında şehit yüzbaşının babası Abidin Durmuş, annesi Mürüvvet Durmuş, eşi Belgin, kızları Berru ve Derin'in törende kendileriyle beraber olduğunu kaydetti.

Yıldırım, şehidin isminin sadece bu gemide yaşatılmayacağını ifade ederek, "Yüzbaşı Güngör Durmuş ve bütün şehitlerimiz, 79 milyonun kalbinde yaşamaya devam ediyor. Çünkü onlar Türkiye'nin geleceği için, bu milletin istiklali için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden birer kahramanlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Geminin birçok teknik özelliği olduğuna da işaret eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Bunlar, gerek Deniz Kuvvetleri Komutanımız gerek Erkan Selah kardeşimiz tarafından anlatıldı. Bir lojistik gemisi. 9 bin ton yaklaşık deplasmanı var. 5 bin ton yakıt, su ve diğer imkanları barındıran, 9 bin mil yakıt almadan kesintisiz seyir yapabilen çok gelişmiş bir gemi. Helikopter pisti, en ağır helikopterin bile inip kalkabileceği, yakıt ikmali yapabileceği ayrıca 8 adet de lojistik amaçlı konteyner taşıyabilen, küçük tıbbi cerrahi müdahaleleri yapabilecek çok gelişmiş bir tekneden bahsediyoruz."

Tüm bunların, Türkiye'nin savunma sanayinde katettiği mesafeyi gösterdiğine de dikkati çeken Yıldırım, "Bir gemi inşa mühendisi olarak 1978'de mesleğe başladığımda senede bir sefer gemi indirebilirsek büyük bir bayram olurdu. Türkiye bunu konuşurdu. Bazen bir sene boyunca gemi indiremediğimiz yılları da hatırlıyorum. Şimdi artık gemi indirmek, gemi teslim etmek, gemi kızağa koymak vakayı adiyeden oldu." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, her gün, her yerde yeni bir geminin kızağa konulduğunu, bir başka geminin denize indirildiğini, teslimatının yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu konuda büyük mesafe katettik. Türkiye artık gemi inşa sanayinde kendi kendine yeterli olmanın ötesinde, bütün dünyaya her tür gemi ihraç edebilen bir kabiliyete sahip oldu. Bununla da yetinmedik, yerlilik oranını da süratle artırıyoruz. Hele hele savunma sanayinde yüzde 20'lerden yüzde 60 yerlilik oranına gelmiş olmak, bu konudaki ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini en açık şekilde göstermektedir."

(Sürecek)