TÜSİAD yöneticilerinin hakimlik ifadeleri ortaya çıktı! ‘Türkiye'nin önünün açılması için…’
Yurt dışına çıkışları yasaklanan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ile TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras'ın hakimlik ifadeleri paylaşıldı. Ömer Aras, hakimlik ifadesinde, konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım" dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, 13 Şubat'taki Dernek Genel Kurulu toplantısındaki konuşmaları nedeniyle 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla resen soruşturma başlatıldı.
Polis eşliğinde evden alınarak ifade vermeye götürülen Turan ve Aras'ın yaptıkları konuşmalarda, "içeriği hakkında bilgi sahibi olmadıkları olaylara ilişkin yalnızca basından öğrendikleri bilgilerle dezenformasyon içerikli ifadeler kullandıkları" öne sürüldü. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Aras ve Turan hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
Hakimliğin karar yazısında, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.
TURAN: TİCARET BAKANIMIZ İLE YURT DIŞINA GİDİYORUM, ADRESİM DE BELLİDİR
Cumhuriyet'ten Fahrettin Öztürk'ün haberine göre Orhan Turan, hakimlik sorgusunda savcılıkta verdiği ifadeyi aynen tekrar ettiğini belirterek, "Yurt dışı ile yoğun ihracat yapmaktayım. 80’e yakın ülkeye ihracat yapmaktayız. Yoğun yurt dışı seyahatlerim olmaktadır. Ticaret Bakanımız ile yurt dışına gidiyorum. Nisan-Mart ayında Çin ve Amerika'ya seyahatimiz olacaktır. Yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Orada da Türk girişimcilerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Adresim bellidir, iş insanıyım" diyerek yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol talebinin reddine karar verilmesini talep etti.
ARAS: TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN TOPLUMUN HASSASİYETİNİ DİLE GETİRMEYE ÇALIŞTIM
Ömer Aras, hakimlik sorgusundaki ifadesinde savcılıkta verdiği ifadesini tekrar ettiğini ve konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu belirterek, "Eğitim dili ve hukuk üstünlüğü, ekonomide alınması gereken tedbirler, ülkemizin kalkınması için kadın hakları, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve birçok ekonomik konularda ve finansal konularda Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım. Konuşmada kamuyu yanıltıcı herhangi bir bilgi vermedim. Bütün yaklaşım ve anlatımların ekonomiye etkilerinin yorumlanması şeklindedir" dedi.
"TÜRK EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Aras söz konusu konuşmayı, Türkiye'nin yatırım ortamının geliştirilmesi amacına yönelik yaptığını ve 40 yıldır adres ve işinin herkesçe bilindiğini, 33 yıldır aynı evde ikamet ettiğini ve 38 senedir aynı işte çalıştığını kaydederek, "Uluslararası bir bankanın, QNB'nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. 15 yıldır Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bankanın kuruluşundan beri çalışıyorum. 70 yaşındayım. Bu bankanın başında olduğum için yurt dışı ile temaslarım oldukça yoğundur. Başta Katar olmak üzere birçok ülkeye gidiyorum. Bankamızda 15 bin kişi çalışmaktadır. Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yurt dışı çıkış yasağının tarafıma uygulanmamasını arz ederim" ifadelerini kullandı.
SULH CEZA HAKİMLİĞİ: TÜRKİYE'NİN İÇ VE DIŞ GÜVENLİĞİ İLGİLİYLE GERÇEĞE AYKIRI BİLGİLERİ YAYDILAR
Sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğini'nin karar yazısında, "yaptıkları konuşma içeriği ve savunmalarında da belirttikleri üzere yalnızca basın aracılığıyla bilgi sahibi oldukları ve içeriğini bilmedikleri olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulundukları" öne sürüldü.
Yazıda, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.