14 Ara 2015 14:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:14

Türkiye'ye baskı çağrısı: Gazetecilere yönelik yargılamalar hunharca bir tutum!

Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği, Türkiye devletini basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar nedeniyle eleştirerek uluslararası kamuoyundan basın özgürlüğü için Türkiye'ye baskı çağrısı yaptı.

Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği (World Association of Newspapers and News Publishers/WAN-IFRA) basın ve ifade özgürlüğü üstündeki baskılara karşı Türkiye medyası ile dayanışma çağrısı yaptı.

12 Aralık’ta Paris’te toplantı yapan WAN-IFRA, Türkiye devletini, basına yönelik devam eden baskılarına, eleştirel ve muhalif sesleri susturma ya da marjinalize etmekle eleştirdi.

1 Kasım seçimlerinin arından basın özgülüğüne yönelik tacizlerin şiddetlendiğini belirten WAN-IFRA açıklamasında hükümetin devam eden agresif tutumunun Türkiye toplumunun demokratik temellerini tehdit ettiğini ifade etti.

Yaz ayları boyunca gazetecilerin terör suçlamalarıyla karşı karşıya getirildiğini hatırlatan WAN-IFRA “Türkiye devleti, “aynı fikirde olmadığı” gazeteciliğin temel unsurlarını suç haline getirmeyi amaçladı” ifadesini kullandı.

"Vice çalışanı Rasul'a özgürlük"

Vice muhabirleri Jake Hanrahan, Philip Pendlebury ve Muhammed Rasul’un Eylül ayında tutuklandığını, gazetecilerin ikisi sınırdışı edilirken Rasool’un hala tutuklu olduğunu hatırlatan WAN-IFRA, Rasool’ün derhal salıverilmesini ve hakkında suçlamaların düşürülmesini talep etti.

"Medyaya saldırılar tolare edilmemeli"

WAN-IFRA, Gazeteci Ahmet Hakan ile Hürriyet gazetesine saldırılarla ilgili olarak da yetkililerden tarafsız bir soruşturma yürütülerek, gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik saldırıların tolare edilmeyeceği mesajı verilmesi çağrısı yaptı.

Gül ve Dündar'ın tutuklanmasına tepki

Türkiye devletini Antalya’daki G-20 seviyesinde uygulanan akreditasyon sansürü sebebiyle de eleştiren Wan-IFRA, ayrıca Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla ilgili “Farklı görüşlerden çok sayıda gazetecinin bu şekilde yargılanması hunharca bir tutum” yorumu yaptı.

Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda ifade özgürlüğünü korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan WAN-IFRA uluslararası topluma da C8umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a medya özgürlüğü ve bağımsız gazeteciliğin korunması için gerekli ortamın sağlaması için baskı yapma çağrısı yaptı.