07 Eyl 2012 20:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:06

TÜRKİYE'NİN SANSÜR TALEBİNE TWİTTER'DAN RET!

Twitter, Türkiye'de kullanıcılar hakkında bilgi ve bir tweetin yayından kaldırılması için devlet tarafından yapılan tüm talepleri reddetti.

Google’dan sonra Twitter da kullanıcı bilgilerini elde etmek ya da hesapların kapatılması için taleplerde bulunan ülkelerin hangileri olduklarını açıklayan son internet şirketi oldu.

TÜRKİYE BİR TWEET ON KULLANICI İÇİN TALEPTE BULUNDU

Twitter’ın yayımladığı ilk şeffaflık raporuna göre, ABD yönetimi herhangi bir twitin kaldırılması için resmen bir talepte bulunmazken, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Pakistan ve Türkiye’den bu yönde talepler geldi; Türkiye’den sadece tek bir twitin kaldırılması talebi geldi ama bu talep yerine getirilmedi. Twitter Türkiye’de bir twitin silinmesi için mahkeme emri aldı, ama bu talep reddedildi. Twitter’dan yapılan açıklamada Türkiye şimdiye dek 10 kullanıcı hakkında kişisel bilgi talep etti. Ancak bu taleplerin tamamı reddedildi.

DEVLETLERDEN TWITTER'A TOPLAM 1181 TALEP GELDİ

Raporda 2012 yılının ilk yarısında devlet ve hükümetlerden Twitter’a kullanıcılar hakkında bilgi verilmesi için toplam 1181 talep geldi. Twitter kullanıcılar hakkında bilgi taleplerinin üçte ikisinden daha az bir bölümünü yerine getirdi. Hürriyet'in derlediği bilgilere göre ise: Kullanıcı bilgilerini en çok isteyen ülke 679 taleple ABD. Bu rakam tüm taleplerin yüzde 80’ini aşıyor. Taleplerin yüzde 75’inde Twitter ABD’nin isteğini uyarak kullanıcı bilgilerini vermiş. Japonya kullanıcı bilgileri için 98 talepte bulunmuş, bunların yüzde 20’si verilmiş. Kanada ve İngiltere 11 taleple Japonya’yı izliyor. 10’dan az sefer kullanıcı bilgisi isteyen ülkelerin tam talep sayısı raporda yer almıyor. Türkiye de bu kategoride.

TWITTER TÜRKİYE'NİN TALEBİNİ RED ETTİ

Ancak Twitter’ın kullanıcı bilgilerini Türk yetkilililere bugüne kadar hiç vermediği kesin. İçeriğin kaldırılması ise sadece üç kez istenmiş. İkisi Yunanistan’dan biri Türkiye’den gelmiş, Twitter hiçbirini kabul etmemiş. Twitter yasal politika menejeri Jeremy Kessel, “2012 yılının ilk yarısında, tüm 2011 yılı boyunca aldığımızdan daha fazla hükümet talebi aldık” dedi.

Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra