03 Eki 2012 16:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:13

TÜRKİYE'NİN LİDERLERİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA AYRI DÜŞTÜLER!

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Cumhurbaşkanı Gül'ün TBMM'nin açılışında yaptığı konuşmayı ve Erdoğan'ın basın yasağını savunan açıklamalarını bir yazıyla değerlendirdi.

IPI'nın internet sitesinde yayınlanan söz konusu değerlendirme şöyle:

Türkiye’nin liderleri basın özgürlüğü konusunda ayrı düştüler

Cumhurbaşkanı sansür karşıtı konuşma yaparken Başbakan partisinin kongresinde gazetecilerin yasaklanmasını savundu.

Türkiye Cunhurbaşkanı Abdullah Gül sansür karşıtı bir konuşma yaparken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bazı basın organlarının AKP Kongresine alınmasının yasaklanmasını savundu.

Meclis yasama yılının açılış konuşmasında Gül, “Bir ülkede yazarların, düşünürlerin ve fikir adamlarının görüşlerini korkusuzca paylaşabilmeleri, o ülkeye itibar kazandırır. Aynı şekilde, gazeteciler, haberciler ve bir bütün olarakmedya mensuplarının halkı haberdar etme görevlerini yerine getirirken hiçbir engelle karşılaşmamaları da temel esastır” dedi ve ekledi: “Hiç kimse fikirleri ve fikirlerini medya yoluyla açıklaması yüzünden hapse düşmemelidir. Şiddeti teşvik eden ile görüş açıklayan arasında kesin bir ayrım gözetilmelidir".

Ancak Erdoğan yedi gazete ve iki televizyon kanalına akredite etmemesi nedeniyle eleştirilere maruz kaldığında “Bize sürekli hakaret edenleri ve saygı göstermeyenleri kendi özel etkinliğimize davet etme zorunluluğumuz yoktur. Onun için davet etmedik. Bu kadar basit” dedi.
.
Erdoğan aynı şekilde Gül’ün tutuklu milletvekillerinin haklarındaki davalar sona erene kadar, yasayapıcı olarak görevlerini sürdürmeleri çağrısına da karşı çıktı.

Anlaşmazlık her iki de AKP eş-kurucusu arasındaki beklenmedik ayrılığı öne çıkarmaktadır.

Gözlemciler, Erdoğan’ın 2014 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Gül’ün yerine aday olmasını beklemektedi.Erdoğan AKP kongresinde yaptığı konuşmada bunu teyid ettiğini göstermekte Türkiye Cumhuriyetinin 100. yıldönümü olan 2023 yılına kadar milletin hizmetinde kalacağını söylemektedir. Gelen haberlerden anlaşıldığına göre, 2014 seçimlerine kadar cumhurbaşkanlığı nezdinde, ABD’dekinden daha fazla güç toplanması için çaba sarfedecektir.

Ancak Gül, dönemi sona erince geri çekileceği yönündeki bazı tahminlerin tersine seçmenlerden görevde kalabimesi için talepte bulunmaya hazırlanmaktadır.
Geçen ay yayınlanan MetroPOLL araştırma firmasının yaptığı bir anket sonucuna göre Türklerin neredeyse %60’ı Gül’ün bir dönem daha görevine devam etmesini istemektedir. Kafa kafaya seyreden anket sonucuna göre, Gül oyların %51’ini almaktadır.