TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK BAĞIMSIZ HABER AJANSI İFLASA GİDİYOR!..ORTAKLARI ARASINDA BİRÇOK ÜNLÜNÜN OLDUĞU TÜRK BASINI'NIN EN PRESTİJLİ OKULU KAPANACAK MI?..
Çoğunluğu vergi ve SSK borçlarından dolayı haciz tehdidiyle karşı karşıya bulunan ANKA Haber Ajansı, iflasının ertelemesi için Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi´ne başvurdu.
Büyük çoğunluğu vergi, SSK ve personele olan borçlar nedeniyle haciz tehdidiyle karşı karşıya bulunan Ankara Haber Ajansı (ANKA), iflasının ertelenmesi için Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi´ne başvurdu. Bugüne kadar birçok ünlü gazetecinin yetişmesinde okul işlevi görmüş, bu Türkiye´nin bağımsız tek haber ajansını yaşatmaya çalışanlar da yine iki gazeteci.
Veli Özdemir ile Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Safa Nuri Erdem´in çabalarıyla, 2001´den bu yana girdiği zorlu süreçten çıkmaya çalışan ANKA Ajansı´nın bu talebinin önümüzdeki haftalarda nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor. Çünkü iflasın ertelenip ertelenmemesi, ajansın teknik olarak yaşamını yakından ilgilendiriyor.
Kurucusu Altan Öymen
Türkiye´nin ilk ve tek bağımsız, özel ajansı olma özelliğini taşıyan ANKA Haber Ajansı, 1972 yılında gazeteci Altan Öymen tarafından kurulmuştu. Öymen´in 1977 yılında parlamentoya girmesinin ardından ajansı, Cumhuriyetin ilk kadın gazetecilerinden olan Müşerref Hekimoğlu devraldı. Hekimoğlu, bir anonim şirket kurarak çalışanların da yönetime katılımını sağladı.
ANKA, yetiştirdiği gazetecilerle Türk basınının en prestijli okullarından oldu. Ancak 1990´ların başından itibaren, birbiri ardına gelen ekonomik krizler, ajansın büyük yara almasına yol açtı. Hekimoğlu´nun ölümünden sonra ajans, bir süre kendi içinden yöneticilerle hayatını sürdürürken, 2006 yılının başında eski bir ANKA´lı olan gazeteci Veli Özdemir´e ajansın başına geçmesi teklif edildi.
Komadan çıkış
"ANKA, Türkiye´nin Lemond´u, Libarasyon´u gibi bağımsız bir gazeteci kuruluşudur" diyor Genel Müdür Veli Özdemir ve ajans hisselerinin yüzde 70´inin yine gazeteci olan ve halen Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı olan Nuri Sefa Erdem ile kendisine ait olduğunu söylüyor. Kalan hisseler ise 23 küçük ortak arasında dağılıyor.
2001 krizinde son darbeyi yiyen ajansı 2006 başında devralan iki gazeteci, hastayı komadan çıkarmak için kolları sıvamış bulunuyor. İki gazeteci 1.8 milyon YTL borçla aldıkları ajansın, öncelikle abone sayısını artırdılar. Aylık gelirini 20 bin YTL´den 100 bin YTL´ye yükselttiler. Ancak şimdi bazı alacaklıların gönderdikleri hacizler nedeniyle borç tasfiye planlarının aksamaması için `iflas ertelenmesi istemiyle´ mahkemeye başvurdular.
Mahkeme sonucu bekleniyor
Borçlarını nasıl ve hangi vadede ödeyeceklerine dair bir ödeme planıyla birlikte yaptıkları başvurunun kabul edilip edilmeyeceği, henüz bilinmiyor. Ancak başvuru kabul edilirse, devlet alacakları için bile olsa şirketin üretim araçlarına haciz koyulamayacak. Şirket, kayyum gözetiminde yönetilecek ve borcun bir ila en geç iki yıl içinde bitirilmesi sağlanacak.
Ajans, bugün ulusal gazetelerin yüzde 99´una; haber sitelerinin yüzde 90´ına, 223 yerel gazete ve 182 yerel radyo ve televizyona anlık haber akışı sağlıyor. Ayrıca 33 yıldır kesintisiz yayınlanan ve Türk ekonomisinin her yönüyle ele alındığı, bütçe, Merkez Bankası, ekonomik istatistiklerin yorumlandığı günlük ekonomi bülteni çıkarıyor.
Kimler yok ki!
Yerli ve yabancı yatırımcıların, bankaların, finans şirketlerinin abone olduğu ve 31 yıldır yayınlanan ekonomi ve finans bülteni ANKA Review, haftalık olarak çıkıyor. Bu bültenin aboneleri arasında Dünya Bankası, IMF, ABD Kongre Kütüphanesi, yabancı ve yerli bankalar, finans kuruluşları, üniversiteler, araştırmacılar, holdingler, çeşitli kamu kurum ve ku