Türkiye'nin ilk biyoteknolojik ilacı üretildi
Arven İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Toksöz:- "Ürünümüzün, hematoloji ve onkoloji alanlarında önemli bir açığın kapatılmasında ve Türkiye'nin yurt dışına olan bağımlılığının azaltılmasında rol oynayacağına inanıyoruz"
İSTANBUL (AA) - Toksöz Grup bünyesindeki Arven İlaç, Türkiye'de bir ilke imza atarak, ilk 'Benzer Biyolojik Tıbbi Ürün'ü (biyobenzer) geliştirip üretti. Ürün, kanser hastalarının enfeksiyonlar karşısında zayıf düşmelerine neden olan, kemoterapinin başlıca hematolojik yan etkisi 'Nötropeni'nin engellenmesine yardımcı oluyor.
Arven İlaç'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, firma Türkiye'nin ilk biyobenzer ürününü geliştirmeyi ve üretmeyi başardı. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaç, kanserin tedavi sürecinde sıklıkla başvurulan kemoterapinin neden olduğu olumsuzlukları azaltmayı hedefliyor. İlaç, beyaz kan hücrelerinin sayısının azalması olarak bilinen ve kemoterapinin en sık görülen hematolojik yan etkisi olan 'Nötropeni'yi engelleyerek, vücudun enfeksiyondan daha az etkilenmesine yardımcı oluyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Arven İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Toksöz, ürünün 9 yıllık bir Ar-Ge sürecinin eseri olduğunu belirterek, "Türkiye'de bir ilke imza atmaktan, sektörde devrim niteliğinde bir yenilik gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Arven İlaç olarak yıllar boyunca büyük bir tutku ve sabırla çalışarak geliştirdiğimiz ürünümüzün, hematoloji ve onkoloji alanlarında önemli bir açığın kapatılmasında ve Türkiye'nin yurt dışına olan bağımlılığının azaltılmasında rol oynayacağına inanıyoruz" dedi.
Ürünün ruhsatlandırılması ile biyoteknolojik ilaç ürünlerinin Türkiye'de sadece üretilebileceğini değil, geliştirilebileceğini de gösterdiklerine işaret eden Toksöz, şunları kaydetti:
"2015 yılı verilerine göre Türkiye'de biyoteknolojik/biyobenzer ilaçlarda yaklaşık 2,5 milyar liralık ithal ürün kullanımı mevcut. Arven İlaç olarak geliştireceğimiz yeni ürünlerle ithal ürün pazarının daraltılmasında sektörümüze liderlik yapmayı hedefliyoruz. Ürünümüz aynı zamanda, ülkemizin ileri teknoloji içeren, katma değeri yüksek ilaçların geliştirilmesinde dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almasında da öncülük yapacak. Ürünün Türkiye'de ruhsat almasının ardından Avrupa ve Asya pazarları için de ruhsatlandırma sürecini başlattık.
Buna ek olarak, ABD pazarı için de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA ile bir ön toplantı gerçekleştirdik. ABD'deki süreci önümüzdeki yıl başlatacağız. Bu tür ürünlerin ihale satışları da oldukça yüksek olduğu için, şimdiden pek çok ülkeden ihaleye giriş için teklifler almaya başladık. Arven İlaç, ileri teknoloji ve 'üretimi zor' kategorisindeki ürünlere odaklı bir firma. Kendimize ait patentli cihaz içeren inhalasyon ürünleri de benzer katma değerdeki ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünlerin de başta ABD ve Avrupa olmak üzere yurt dışına satışını hedefliyoruz."
Bugüne dek Türkiye'de ilaç sektörünün kimyasal kaynaklı ve molekül yapısı daha basit ilaçlarla ilgili bir altyapıya sahip olduğunu belirten Arven İlaç Biyoteknoloji Müdürü Dr. Ecz. İrem Yenice ise "Yeni ürünümüzle birlikte biyolojik bir kaynaktan bitmiş ürüne yönelik, biyoteknolojik bir ilacın geliştirilmesini ve üretimini sağlayacak altyapıyı da ülkemize kazandırmış olduk. Şirketimizin her şeyden önce bilgiye ve insana yatırımının doğal bir sonucu olarak değerlendirdiğimiz ürünümüz, devam etmekte olan projelerimiz için de bizlere güç verdi" değerlendirmesinde bulundu.