07 Eyl 2011 16:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:46

TÜRKİYE'NİN EN DEĞERLİ YÜZLERİ KİMLER?

Ipsos KMG ve MediaCat dergisinini işbirliği ile hazırlanan araştırmaya göre, Türkiye'nin en popüler kişisel markaları hangileri? İşte o isimler&...

MediaCat dergisi ve Ipsos KMG işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’nin Marka Ünlüleri Araştırması, Türkiye’nin en popüler kişisel markalarının sanat dünyasından olduğunu gösteriyor. Listenin başını Tarkan çekerken, Hülya Avşar, İbrahim Tatlıses, Cem Yılmaz ve Recep Tayyip Erdoğan, ilk 5’te yer alan diğer isimler.

Türkiye’nin marka haline gelmiş ünlü isimlerini belirlemek üzere Ipsos KMG ile MediaCat’in birlikte yürüttüğü çalışma, 27 Haziran-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türkiye’yi temsil edecek şekilde 12 ilde gerçekleştirilen araştırma sonucunda 15-55 yaş arası, kadın ve erkek, toplam 1200 kişiyle görüşülerek “Sizce marka olmuş 3 ünlü isim hangileridir?” sorusu yöneltildi ve en popüler kişisel markalar tespit edildi. Görüşmeler CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmeleri) tekniği kullanılarak yapıldı. Görüşülen kişilerin yüzde 77’si en az bir ünlü belirtti. Bu kitle içinde ortalama belirtilen isim adedi 1,7 oldu. Araştırmaya yakından baktığımızda, ‘mesleki gruplandırma’ ve ‘belirtilme sıklığı’ olmak üzere iki temel üzerine kurulduğunu görüyoruz.


SANAT DÜNYASI 2011’DE İLK SIRADA

Araştırma sonuçlarını sektörlere göre sıraladığımızda yüzde 73 ile sanat dünyasının üstünlüğünü görüyoruz. İlk 50’deki marka ünlülerde yüzde 10 ile siyaset dünyası ikinci sırada yer alırken, bunun akabinde yüzde 4 oranıyla medya, spor ve iş dünyası geliyor.
2011 verilerini, bu araştırmanın 2008’de yapılan ayağı ile karşılaştırma yaparak okuduğumuzda önemli farklılıklar göze çarpıyor. İlk olarak 2008 yılında yüzde 31 oranına sahip olan sanat dünyasının 2011 yılına kadar epey yol kat etmesiyle, yüzde 73’e kadar yükselmesi listede en göze çarpan farklılık. Bunun yanı sıra ikinci önemli gelişme, iş dünyasının 2008 yılında sahip olduğu yüzde 53 oranının 2011 yılında yüzde üç seviyesine kadar gerilemesi. Bunun gerisinde kalan diğer sektörlerde genel haliyle, minimal iniş çıkışlarla bir sürekliliğin olduğunu söylemek mümkün. 2008’de yüzde yedi oranına sahip siyaset dünyası 2011’de yüzde 10’a, spor dünyası yüzde ikiden dörde yükseliyor. Bunun dışında ufak bir değişiklikle medya dünyası yüzde beşten dörde geriliyor. Sektörel sıralama verilerine baktığımızda ortalamaya göre öne çıkanların siyaset dünyasında erkekler ve 36 yaş üstü olanlar, spor dünyasında ise erkekler olduğunu görüyoruz.

ŞARKICILAR 2011’İN EN FAZLA MARKALAŞANLARI
Araştırma sonuçlarını meslek gruplarına göre sıraladığımızda 2011 yılında kişilerin en fazla markalaştığını düşündüğü ünlülerin şarkıcılar olduğunu görüyoruz. 2008 yılında yüzde 22’lik paya sahip olan şarkıcılar 2011 yılına zaferle girerek paylarını yüzde 51’e kadar yükseltmeyi başarıyorlar. Bunun ardından ikinci sırada yer alan oyuncular yüzde üçten yüzde 12’ye, showman’ler ise paylarını yüzde beşten 10’a yükseltiyor. Bunun haricinde, küçük oynamaların fark edildiği iki meslek grubundan bahsetmek gerekirse, spor adamlarının 2008 yılında sahip oldukları yüzde ikilik pay 2011 yılında olumlu bir yükselişle yüzde dörde, sunucuların paylarının ise yüzde birden yüzde üçe çıktığını takip ediyoruz. 2011 yılı kırılım detayına baktığımızda ortalamaya göre şarkıcılarda 20-25 yaş, oyuncularda 15-19 yaş ve showman’lerde 26-35 yaş arasının öne çıktığını görüyoruz.


SEKTÖR BAZINDA SIRALAMALAR

Markalaşmış ünlüler araştırması Sanat Dünyası, İş Dünyası ve Politikacılar olmak üzere her üç sektördeki farklı isimlerin yer aldığı üç ayrı ilk 10 listesi sunuyor. Buna göre, Sanat dünyasında, şarkıcılar arasında belirtilen isimlerin yüzde 51’i, başta Tarkan, Hülya Avşar ve İbrahim Tatlıses olmak üzere şarkıcılardan oluşuyor. Bu isimler müzik dünyası içinde 2008 yılında da ilk beşte yer alırken, aradan geçen üç senede Tarkan popülerliğini artırarak listenin en başına yerleşti. Cem Yılmaz, Sanat Dünyası listesinde dördüncü sırada yer alarak oyuncular arasında başı çekiyor. Markalaşmış kişiler listesinde yüzde üçlük paya sahip İş Dünyasındaki isimlerden oluşan ilk 10’da belirgin değişiklikler var. 2008 yılında Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç çok yüksek oranlar ile tüm listenin ilk isimleri idi; 2011’e geldiğimizde hâlâ bu isimleri İş Dünyası listesinin başında görmekle birlikte daha az hatırlandıklarını görüyoruz. Ali Ağaoğlu ve Saadettin Saran –toplam listede hatırlanma oranları düşük olmakla birlikte- İş Dünyasından kişisel markalar listemize bu sene giren isimler. Siyaset, Medya ve Spor alanlarının da gerisinde kalan İş Dünyası için Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç’un yerlerinin doldurulmadığı çok net olarak görülüyor.
Siyasetçilerin listedeki payı yüzde 10. Recep Tayyip Erdoğan yüzde 6,1’lik belirtilme oranı ile Siyasetçiler arasında neredeyse tek isim. Bu belirtilme oranı ile Erdoğan toplamda listenin beşinci sırasında. Kemal Kılıçdaroğlu ve Abdullah Gül’ün belirtilme oranları yüzde bir olurken politikacılar listesinde sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyorlar.

TÜRKİYE’NİN EN POPÜLER 10 KİŞİSEL MARKASI

TÜRKİYE'NİN EN DEĞERLİ YÜZLERİ KİMLER? - Resim : 1


Türkiye’nin en popüler 50 kişisel markasının ve sektör bazındaki sıralamaların (Sanat dünyası, iş dünyası, politikacılar) tüm listesini MediaCat’in Eylül sayısında bulabilirsiniz.

MediaCat Online