10 Eyl 2019 09:24 Son Güncelleme: 10 Eyl 2019 09:30

Türkiye'nin DNA'sı araştırması: Memnun muhafazakârlar'ın oranı yüzde 23,7

Türk halkı için mutluluğun en büyük kaynağının 'sağlıklı olmak' olduğu açıklandı.

Speed Medya adlı pazarlama danışmanlık şirketi tarafından yapılan Türkiye'nin DNA'sı 2019 başlıklı araştırma yayınlandı. Raporda, Türkiye'de birbirinden farklılaşan 7 temel toplumsal küme olduğu belirtilirken, en kalabalık grubun toplam nüfusun yüzde 23,7'lik kısmını oluşturan 'memnun muhafazakarlar' olduğu açıklandı.

T24'ün haberine göre, 2019'da Türkiye'de 'mutluluk oranı'nın düştüğü açıklanan raporda, Türk halkı için mutluluğun en büyük kaynağının ise 'sağlıklı olmak' olduğu belirtildi.

Türkiye'nin DNA'sı 2019 raporuna göre, Türkiye'de 7 toplumsal küme bulunurken, bu grupların toplam nüfusa oranları şöyle:

Yüzde 23,7 oranında "Memnun muhafazakarlar"
Yüzde 16,2 oranında "Özgürlükçü modernler"
Yüzde 14,2 oranında "Kaygılı modernler"
Yüzde 13 oranında "Yılgın demokratlar"
Yüzde 11,5 oranında "Koyu muhafazakarlar"
Yüzde 11,1 oranında "Kayıtsız şikayetçiler"
Yüzde 10,3 oranında "Mazbut kanaatkârlar"

Raporda, belirlenen 7 toplumsal küme hakkında bilgi verilirken, gruplar için şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye'nin DNA'sı araştırması: Memnun muhafazakârlar'ın oranı yüzde 23,7 - Resim : 1

Memnun muhafazakarlar
"Yaş dağılımı anlamında Türkiye ortalamasından farklılaşmayan bu segmentteki bireylerin ortalamaya göre daha çoğu Doğu & Güneydoğu, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz bölgelerinde yaşıyor ve orta sosyo- ekonomik statüde farklılaşıyor.

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durumdan en memnun gruptur."

Kaygılı modernler
"Yaş ortalaması ortalamanın üzerinde olan bu kümedeki bireyler yine Türkiye ortalamasına kıyasla daha yüksek sosyo ekonomik statüden, eğitimli ve çoğunlukla Marmara ve Ege'de ikamet eden bireylerden oluşmaktadır.

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durumdan memnun değildir, devletin Suriyelilere verdiği desteği onaylamamaktadır."

Koyu muhafazakarlar
"Türkiye geneli ile kıyaslandığında; ortalamaya göre daha kalabalık hanelerden oluşan, daha az eğitimli, İç Anadolu ve Doğu & Güneydoğu Anadolu'da ortalamanın üzerinde ikamet eden bireylerden oluşmaktadır.

"Dini inançları siyasi ve sosyal hayatlarındaki bütün tutumlarını etkilemektedir."

Özgürlükçü modernler
"Türkiye geneli ile kıyaslandığında kentlerde, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaşama ve 14- 25 yaş grubunda olma oranı daha yüksek olan bir gruptur.

"Farklı etnik köken, siyasi eğilim, cinsel eğilimi olan kişilere hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini düşünen, çevre duyarlılığı yüksek, sosyal yaşamda oldukça aktif bireyler bu grupta öne çıkmaktadır."

Yılgın demokratlar
"Türkiye geneli ile kıyasla Marmara ve Ege bölgelerinde yaşama; orta yaş ve üzerinde ve daha eğitimli olma bu grupta öne çıkmaktadır.

"Geçim zorluğu nedeniyle hayatından memnun olmayan ve gelecekten beklentisi düşük, ülkenin ve ailesinin geleceği ile ilgili kaygıları olan bir gruptur."

Kayıtsız şikayetçiler
"Eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının altında olan, 26-35 yaş aralığında farklılaşan, düşük-orta sosyo ekonomik statünün görece daha baskın olduğu bir gruptur.

"Türkiye geneline kıyasla, sosyal yaşantısı çok fazla olmayan, ailesinden çok arkadaşlarına zaman ayırmayı tercih eden, erkekleri mahalle kahvesinde vakit geçirmeyi seven bu bireylerin teknoloji merakları yüksek."

Mazbut kanaatkârlar
"Türkiye geneline kıyasla; daha çok kırda ve Karadeniz-Akdeniz Bölgesi'nde ikamet eden, 36 yaş üzerinde olan yine Türkiye ortalamasına göre düşük SES, az eğitimli ve kalabalık hanelerde yaşayan bireylerden oluşmaktadır.

"Sosyal olarak daha çok ailesiyle vakit geçiren, yaşadığı mahalleyi ve hayatı seven, dini inançlarına bağlı bireylerdir."

"Mutluluk oranı düştü, en büyük mutluluk sebebi 'sağlıklı olmak'"
Raporda, Türkiye'de mutluluk oranının düştüğü belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2017 yılında yüzde 58 iken 2018 yılında yüzde 53,4 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise yüzde 11'den yüzde 12‘ye yükseldi.

"Mutluluk oranı, kadınlarda erkeklere kıyasla daha yüksek oranda çıkmaktadır.

"Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 65 ve üzeri yaş grubu, yüzde 61 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu oldu. En düşük mutluluk oranı ise yüzde 48 ile 45-54 yaş grubunda görüldü.

"Sağlıklı olmak en büyük mutluluk nedeni olurken bunu sırasıyla; sevgi, başarı, para ve iş takip etti."