TÜRKİYE'DEKİ GAZETECİLERİN KAÇTA KAÇI İŞSİZ?
Basın ve İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, işsiz gazetecilerin yüzdesini açıkladı..
Basın ve İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye'de en fazla işsizliğin olduğu mesleğin "gazetecilik" olduğuna dikkat çekti.
Atalay, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) yerel gazete sahipleri ve basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, kente açmayı planladıkları şubenin 2014 başında faaliyete başlayacağını belirtti.
TÜRKİYE'DE İŞSİZ GAZETECİ ORANI YÜZDE 20
Yerel ve yazılı basını geleceğe güçlü bir şekilde hazırlamak için çalıştıklarını ifade eden Atalay, şunları kaydetti: "Türkiye'de en fazla işsizliğin olduğu meslek gazeteciliktir. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı ülke genelinde yüzde 8'lere düştü ama basında yüzde 20'dir. Bu sonuç bizim işimizi iyi yapmadığımızın göstergesidir. İşimizi iyi yaparsak sektörümüzü büyütebiliriz. Büyüdükçe de o gençler işsiz kalmaz. Sadece gençlere seslenmiyorum. Gazeteci erken emekli oluyor, sonra kenara çekiliyor. En verimli çağında 700-800 liraya geçinmeye çalışıyor."
Kamu ilanı ile gazeteleri basılan, dağıtılan ve okuyucuya ulaşan bir yapıya getirmek istediklerini dile getiren Atalay, Anadolu basının ayakta durup güçlenebilmesi için bu ilanın devam etmesi gerektiğini aktardı.
Basının önemine değinen Atalay, "Demokrasiye ve çok sesliliğe katkıda bulunabilmesi için, ülkemizde her görüşün temsil edilebilmesi, yolsuzluk ve usulsüzleri kamu adına denetleyebilmek adına mutlaka güçlü bir medyaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
"GÖSTERMELİK GAZETELERE İLAN VERMEYECEĞİZ"
Atalay, kurum olarak gazeteleri yeşertmek için çalıştıklarını anlattı. Türkiye'deki 4 bin 500 yayın kuruluşuna kamu ilanı verdiklerini anımsatan Atalay, sözlerini şöyle tamamladı: "Okunmayan, görünmeyen, dağıtılmayan veya vadettiği tiraja ulaşmayan sadece göstermelik gazetelere ilan vermeyeceğiz. Bakınız bin 300 gazeteye kamu ilanı veriyoruz. Bunu çekin kendiliğinden habercilik yapacak belki 75 gazete bulamazsınız. Diğerleri gazetecilik yapmıyor mu? Tabi tarihi gazeteler var onların yaşatılması lazım. O zaman sağlam habercilik yapacağız. Temiz yapacağız. Daha çok kazanacağız. Gazetecilik yapmamakta ısrar edenler varsa, ya çekilecekler yada kriterleri taşımadığı için düşürülecekler. Yapanlarda daha fazla personel çalıştırıp, reklamın da alasını alacaklar ve yoluna devam edecekler."