05 Mayıs 2014 15:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:08

Türkiye'de Twitter engellendi, ABD'de kriz çıktı!

Twitter'a Türkiye'de erişimin engellendiği gece şirketin ABD'deki ofisinde hareketli saatler yaşandığı ortaya çıktı.

Mikroblog sitesi Twitter, Başbakan Erdoğan'ın 20 Mart'ta Bursa mitingi esnasında sarfettiği "Twitter mwitter, hepsinin kökünü kazıyacağız" sözlerinin birkaç saat sonrasında kapanmıştı. O gece hemen harekete geçen Twitter yetkililerinin, şirketin ABD'deki ofisinde sansürü aşmanın yollarını aradığı belirtildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, #Twitterisblockedinturkey etiketinin ilk sıraya tırmandığını gören yetkililer, haberi teyit ettikten sonra 'sanal savaş odası'nı (Virtual war room) topladı.

Kullanıcıların siteye tekrar erişimini sağlamak için çözüm arayışına giren Twitter, @policy adlı hesaptan yaptığı açıklamada SMS yolu ile tweet atılabileceğini belirtmişti. Bu yöntem daha önce Venezüela'da da kullanıcılara tavsiye edilmişti.

Kararlı bir açıklama ile gizlilik haklarının ihlal edilmeyeceğini ifade eden yetkililer, "Güveninizi sarsmayacağız" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye'ye gelen Twitter yetkilileri, Türkiye'nin ofis açma talebine henüz bir karşılık vermedi. Kapatılması istenen hesaplara Türkiye'den erişimi engelleyen Twitter, @oyyokhirsiza ve @haramzadeler333 hesaplarını Türkiye'deki kullanıcılar için engellemişti.

YouTube da yasaklandı

Başbakan Erdoğan, 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde çıktığı bir televizyon kanalında, "Bu işlerin arkasında aslında YouTube var." ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından TİB tarafından YouTube'a da erişim engellenmişti. Halen erişime kapalı olan video paylaşım sitesi YouTube'un ne zaman açılacağı bilinmiyor.

Twitter ve YouTube yasaklarının ardından olay dünyanın birçok ülkesinde haber olmuştu. İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, yasaklarla ilgili ifadesinde 'Türkiye ve Çin gibi ülkelerde de sınırsız kullanım olmadığı'nı belirterek ilginç savunma yapmıştı.