14 Eki 2024 13:46 Son Güncelleme: 14 Eki 2024 13:50

Türkiye'de 'Çeyrek ev' dönemi başladı! 'Danaya girer gibi ev sahibi oluyorlar'

Konut fiyatları alıp başını giderken, Türkiye'de 'çeyrek ev' dönemi başladı. "Tarihte bir ilk" diyerek detayları aktaran Ekonomist Mert Başaran, şirketlerin artık bu tarz konut kampanyaları başlattığını; vatandaşların da danaya girer gibi konuta ortak olduklarını söyledi.

Artan konut fiyatları, yüksek kredi faizleri ev almayı gittikçe zorlaştırdı. Özellikle orta sınıfın ev alma hayali her geçen gün daha da zora girerken, Ekonomist Mert Başaran'dan çok çarpıcı bir açıklama geldi. Ev kiralarının bazılarının beklediği gibi düşmediğini aksine daha da arttığını söyleyen Başaran, bu durumun korkunç bir talep olduğunu gösterdiğini söyledi.

KONUT ALIMINDA YENİ DÖNEM
Olası bir faiz indiriminde konut fiyatlarında ciddi bir artış olacağı uyarısında bulunan Başaran, "Tarihte ilk kez oluyor" diyerek konut alımında yeni bir döneme girildiğini söyledi.

ÇEYREK EV DÖNEMİ BAŞLADI!
Türkiye'de 'Çeyrek ev' döneminin başladığını söyleyen Başaran, "Eskiden danaya giriliyordu böyle şimdi eve giriliyor" diyerek detayları anlattı.

Sözcü TV'deki canlı yayında konuşan ekonomist Mert Başaran'ın dikkat çeken açıklamaları şöyle;

"TARİHTE İLK DEFA OLUYOR"

"Bu tarihte ilk defa oluyor! Ynei fark ettim bunu. Ben kendi çevreme yaptırıyordum bunu. Şimdi görüyorum ki büyük şirketler de yapmaya başladı.

"ARTIK YARIM GRAMLAR KONUŞULUYOR"

Bakın eskiden düğünlerde tam altın takılıyordu. Sonra takamayınca işte yarımlar, çeyrekler çıkmaya başladı. Son dönemde çeyrekler takılamamaya başladı, gram takılmaya başladı. Şimdi ise artık yarım gramlar falan konuşuluyor.

DANAYA GİRER GİBİ KONUTA ORTAK OLUYORLAR

Bu durum dikkat çekici bir şekilde ev işine yansıdı. O kadar fiyatlar uçtu ki son 3-4 yılda... Bir ev 6-7 milyon oldu. Ben de kendi çevreme, özellikle çalışan beyaz yakalı gençlere 'Ev alamıyorsunuz, ortak ev alın' tavsiyeleri veriyordum. Yani 600'er bin TL vererek ortak oluyorlar. Eskiden danaya giriliyordu böyle şimdi eve giriliyor.

ŞİRKETLERDEN YENİ KAMPANYA: ÇEYREK EV SATIŞLARI BAŞLADI!

Olacak şey değil! Ancak bu o kadar ilerledi ki geçtiğimiz hafta büyük bir inşaat şirketi bunu büyük bir proje olarak aldı. Evler artık böyle satışmaya başlandı. Artık yarım yarım, çeyrek çeyrek ev satışları başladı.Hatta yarın bir gün 10'da 1 ev almaya gideceksiniz. Bunu da büyük şirketler yapmaya başladı.

Örneğin; 5 milyonluk bir eve 500 bin TL vererek 10'da birine ortak oluyorsunuz. 30 bin TL kira geliri olursa da siz 3 bin TL alıyorsunuz.

"FAİZ DÜŞTÜĞÜNDE EV FİYATLARI CİDDİ ARTAR"

Durum artık buraya geldi. Kiraların bir türlü düşmemesi aksine artmaya devam etmesi... Gösteriyor ki bu artış bize; korkunç bir talep var. Faizler yarın bir gün düştüğünde ev fiyatlarında ciddi bir artış olabilir."