01 Ara 2009 09:40 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:59

''TÜRKİYE'DE BAĞIMSIZ MEDYAYA DÖNÜK YILDIRMALAR KAYGI VERİCİ!.."

Alanında BM'nin tanıdığı tek örgüt olan Dünya Gazeteler ve Yayıncılar Birliği, Türkiye'yi, Çin, Rusya, Küba, Pakistan ve Yemen'le aynı "uyarı listesi"ne koydu.

Alanında en önemli küresel meslek örgütü olan Dünya Gazeteler ve Gazete Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Hindistan'ın Haydarabad kentinde yapılan 62'nci kongresinde, "Türkiye'deki bağımsız medyanın ve gazetecilerin giderek daha fazla karşılaştığı hukuki eylemler ve yıldırmaların vahim kaygılar yarattığını" bildirdi. Türkiye, WAN-IFRA'nın "uyarı listesinde," Çin, Rusya, Küba, Pakistan ve Yemen ile birlikte yer aldı. Doğan Medya Grubu'na kesilen 3.8 milyar dolarlık vergi cezasını hatırlatan örgüt, "Davanın siyasi kasıtlı olduğuna ve Doğan'ı susturmayı amaçladığına inanmak için bir zemin mevcut" ifadesini kullandı.


Vergi yasaları adil uygulanmalı


Örgütün Türkiye ile ilgili açıklamasında, Doğan Grubu'na yönelik vergi cezasının yanısıra, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Mustafa Balbay, Adem Yavuz Arslan ve Neriman Aydın'ın durumları da not edildi. Ayrıca, köşe yazarı Şamil Tayyar'a verilen tazminat cezası da kayda geçirildi. "Türk yetkililere gazetecilerin ve medyanın yıldırılması kampanyasını durdurma" ve "vergi yasalarının adil ve şeffaf biçimde uygulanmasını sağlayacak yasal normlar geliştirme" çağrısı yapan WAN-IFRA Yönetim Kurulu, "Türk Hükümetini hukukun üstünlüğüne saygı duymaya, basın ve ifade özgürlüğü konusunda uluslararası standartları uygulamaya" çağırdı.


12 Eylül'den sonra yine kara listedeyiz


Uluslararası Basın Enstitüsü başta olmak üzere birçok kurum, Türkiye'deki basın özgürlüğüne dair kaygıları son dönemde sıkça seslendiriyor. Ankara'nın, 12 Eylül'den bu yana bu alanda en sert eleştirilerle muhatap olduğu yorumu yapılıyor. Filipinler'de 30 gazetecinin öldüğü siyasi amaçlı aşiret katliamını da kınayarak suçluların bir an önce yargıya teslim edilmesi çağrısı yapan WAN-IFRA'nın, Türkiye ile aynı kategoriye koyarak kınadığı diğer beş ülkeyi Çin, Rusya, Küba, Pakistan ve Yemen'den oluşuyor.


BM bir tek onu tanıyor, 18 bin yayıncı üyesi var


Merkezi Fransa'nın başkenti Paris ve Almanya'nın Darmstadt kentlerinde bulunan Dünya Gazeteler ve Gazete Yayıncıları Birliği, geçen yaz gerçekleşen WAN (Dünya Gazeteler Birliği) ve IFRA (haber yayın endüstrisinin araştırma ve hizmet örgütü) birleşmesinin ardından bugün, 120 ülkede 18 bin yayın, 15 bin internet sitesi ve 3 bin şirketi temsil ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından dünya gazetecilerini temsilen tanınan tek örgüt olan WAN-IFRA, basın özgürlüğünün geliştirilmesi, gazetecilik standartlarının yükseltilmesi ve bu amaçlarla dünya çapında mesleki ve kültürel işbirliğinin yayılmasını amaçlıyor. WAN'ın Başkanı Gavion O'Reilly, WAN-IFRA'nın da 2010 boyunca başkanlığını üstlendi. IFRA'nın mevcut başkanı Horst Pirker ise yeni örgütün bir sonraki başkanı olacak.


WAN, Türkiye'yle birlikte kınadığı ülkelere ne dedi


ÇİN: Çin'de gazetecilerin hapsedilmesini ve basın özgürlüğü eksikliğini kınıyor, Çinli yetkililere tutuklu gazetecilerin, yazarların ve insan hakları savunucularının salıverilmesi çağrısında bulunuyoruz. Çin, Olimpiyatları alırken verdiği insan hakları konusundaki sözleri de defalarca çiğnedi ve bu yıl yabancı medyanın Çin merkezli yardımcılarına ulaşmasına karşı yeni önlemler aldı. Ayrıca Çinli gazetecilerden oluşan resmi bir "kara liste" hazırlandı.
RUSYA: Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'i, ülkesinde gazetecilere karşı işlenen suçlara karşı kararlılıkla harekete geçmeye davet ediyoruz. Rusya'da bu yıl başından beri beş gazeteci öldürüldü. WAN-IFRA, aşırı şiddetin sistemli hale gelmesiyle şaşkına dönmüştür. Devlet Başkanı Medvedev'e, gazetecileri öldürenlerin dokunulmazlığı olduğuna dair havayı bitirme çağrısı yapıyoruz.
KÜBA: Küba'da'daki 27 gazetecinin hâlâ hapiste tutulmasını ve Devlet Başkanı Raul Castro'nun hükümetinin ifade özgürlüğünü giderek daha ağır bir suç haline getirmesini kınıyoruz.
PAKİSTAN: Pakistanlı yetkilileri, gazetecilere karşı işlenen suçları çözme yolunda kararlı biçimde davranmaya çağırıyoruz. Bu ülkede yılbaşından beri 8 gazeteci öldürüldü. Cinayetlerin sorumlularının adalete teslim edilmesi için olası herşeyin yapılması çağrısında bulunuyoruz.
YEMEN: Hükümetin bağımsız yargıyı yıldırmak ve susturmak amacıyla yürüttüğü kampanya kapsamında gazetecileri hapsetmesini kınıyoruz. Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'i, tutuklu gazetecileri derhal serbest bırakmaya ve verilen cezaları kaldırmaya çağırıyoruz.