07 Mayıs 2013 00:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

TÜRKİYE'DE "ARANAN" GAZETECİ İTALYA'DA YAKALANDI!

Türkiye'de, "üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle aldığı 3 yıl hapis cezası nedeniyle aranan Seda Aktepe, İtalya'da tutuklandı.

Türkiye’de, “üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası alan ve bu nedenle aranan Seda Aktepe, İtalya’da sevgilisiyle kaldığı otelde gözaltına alındı. Politik mülteci olarak İsviçre’den oturum hakkı elde eden 29 yaşındaki Aktepe, Türkiye’ye teslim edilmek üzere cezaevine kondu. Aktepe bir haftadır Don Bosco cezaevinde tutuluyor.

Bugün Floransa 2. İstinaf Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Seda Aktepe, Türkiye’ye iade edilmek istemediğini belirterek, İtalya’dan da siyasi sığınma talep etti.
Aktepe'nin avukatı Cecilia Vettori de “Seda’nın İsviçre’den halihazırda edinmiş olduğu siyasi oturum hakkını gösteren belgeyi mahkeme heyetine sunduk. Bunun yanında Seda için İtalya’dan da siyasi sığınma hakkı talebinde bulunduk” dedi. Vettori Aktepe’nin tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğine dair kararın da 5 gün içerisinde verileceğini belirtti.
Duruşma salonuna Aktepe’nin 23 yaşındaki İsviçreli erkek arkadaşı Robin Niederhauser’ın de alındığı ancak Aktepe ile görüşmesine izin verilmediği öğrenildi.

Aktepe’nin davası İtalya, Fransa ve İsviçre’den bazı siyasi gruplar ve sivil toplum örgütleri tarafından da yakın takibe alındı. Aktepe’nin serbest bırakılması talebiyle, özellikle internet üzerinden yoğun bir kampanya yürütülüyor.

Van 100. Yıl Üniversitesi öğrencisi Seda Aktepe, 7 Aralık 2004’te TBMM’de görülen yeni Ceza İnfaz Kanunu’nun cezaevlerinde ağır insan hakkı ihlallerine yol açacağı iddiasıyla yapılan gösteriyi, Atılım gazetesi adına izlerken, 45 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklanan Aktepe, 8 ay sonra tahliye edildi. Dava 2009’da bitti. Aktepe ve 26 sanık hakkında TCK’nın 220/6. maddesi gereğince, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Fakat bu ceza, 2012 yılındaki 3. Yargı Paketi kapsamında, 3 yıl 1 ay 1 güne indirildi. Ve bu ceza, temyiz edilmediği için kesinleşti.

Fakat Aktepe, 2010’da İsviçre’ye iltica etmişti. Şubat 2013’te politik mülteci olarak kabul edildi. Geçen hafta erkek arkadaşıyla İtalya’ya tatile giden Aktepe, hakkındaki yakalama kararı nedeniyle 30 Nisan’da Castiglioncello’da kaldığı otelde gözaltına alındı ve Türkiye’ye iade edilmek üzere Don Bosco Cezaevi’ne kondu. Avukat Özlem Gümüştaş, Türkiye’deki mahkemenin kırmızı bülten çıkarmadığını, ancak iki ülke arasındaki özel anlaşmalar sonucu yakalama işleminin yapılmış olabileceğini ifade etti.

Benzeri bir olay daha önce Hırvatistan’da yaşanmıştı. Almanya’da siyasi iltica oturumu bulunan Vicdan Şahin Özerdem, Türkiye’ye iade talebiyle Hırvatistan makamlarınca tutuklanmıştı. Aylarca süren hukuk mücadelesi ve kampanya sonucu Özerdem önce ev hapsine çıkarıldı, sonra da serbest bırakıldı.

İsmail Saymaz/Radikal