Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı
- EPDK Başkanı Yılmaz:- "(Lisans süresi uzatma talebine ilişkin) Cebinde lisansı 10 sene gezdir. Gel santralinle ilgili bir mücbir sebep bul, süre iste. Alırsın ama mesele vicdanında mücbir sebebi bulmak"- "(Projelerin bitirilmesiyle ilgili) Şimdi özeleştiri yapmamız lazım. Türkiye, belki her sene..
ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yatırımcıların lisans süresi uzatma talebine ilişkin, "Cebinde lisansı 10 sene gezdir. Gel santralinle ilgili bir mücbir sebep bul, süre iste. Alırsın ama mesele vicdanında mücbir sebebi bulmak." dedi.
Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) sektör buluşmasında, EPDK'nın "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik'te" yaptığı değişikliğe ilişkin sektörden gelen eleştirilere değindi.
Sektörün kendine dair yaptığı özeleştiride bir noktaya hiç değinmediğine dikkati çeken Yılmaz, "Sizin konmadığınız yere kuşlar kondu. Yatırımcının geciktiği yerlere kuşlar konuyor, o kuşlar geldikten sonra da onları kimse çıkaramadı. Bunları hep birlikte çözmemiz lazım." diye konuştu.
EPDK'nın aldığı bazı kararların mahkeme yoluyla bozulmasına ilişkin Yılmaz, "Mahkemeye veriyorsunuz, kazanıyorsunuz. Aslında kazanmıyorsunuz, Türkiye kaybediyor. Yedi senedir bununla uğraşılıyor. Bu sorunlar bir araya gelip sağlıklı bir şekilde çözülebilirdi. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de yatırımın hızlı olması ve zamanında bitmesi gerekir. Proje geliştirilebilir, proje satılsın, devredilsin ama temel hedefimiz oranın yapımı olsun." şeklinde konuştu.
Yılmaz, projelerin bitirilmesinde ihmalkar davranıldığını kaydederek, "Şimdi özeleştiri yapmamız lazım. Türkiye, belki her sene 300 milyon dolar ithalat ve cari açığa katkıyı kaybediyor, yazık değil mi?" diye sordu.
EPDK'nın tüm düzenlemeleri, yatırımcılar ve sistem güvenliği için "iyi niyetli" olarak yaptığını dile getiren Yılmaz, yatırımcıların lisans süresi uzatma talebine ilişkin, "Biz yaptığımız düzenlemeleri sizlerin geleceği için yapıyoruz. Yoksa cebinde 10 sene lisansı gezdir. Gel santralinle ilgili bir mücbir sebep bul, süre iste, alırsın. Ama mesele vicdanında mücbir sebebi bulmak." ifadelerini kullandı.
- "YEKDEM yan gelip yatma yeri değil"
Yakın dönemde YEKDEM'de yapılan değişiklikler nedeniyle sektörden eleştiriler aldıklarını kaydeden Yılmaz, sektörün hep daha fazlasını istediğini söyledi.
Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:
"YEKDEM yatırımcıya diyor ki 'Senin bir sürü yükümlülüğün, sorumluluğun var. Bu sorumluluğu yerine getirdiğin takdirde YEKDEM olarak ben senin elektriğini şu fiyattan alacağım.' Yani, bir fiyat garantisi veriyor ama onun yanında fiyat garantisini alan bizim yatırımcılarımız, üreticilerimiz kendi yükümlülüğünü unutuyor. Yan gelip yatıyor. YEKDEM yan gelip yatma yeri değil. Sistem güvenliği açısından ne kadar üreteceğini neden söylemekte zorlanıyorsun. Sistem güvenliği açısından diyorsun ki YEKDEM'de kayıtlı 15 bin megavat kapasite var, yüzde 20 fazla tahmin etsen 3 bin megavat eder. 3 bin megavatın dengesizlik piyasasını ne kadar etkilediğini biliyor musunuz ? Biz, burada sektörün sağlıklı bir şekilde yol alabilmesi için çalışıyoruz."
YEKDEM'in üreticilere ödenen miktarı azaltmak gibi bir amacını olmadığına dikkati çeken Yılmaz, "YEKDEM'den daha az para ödensin diye bir kaygımız yok. Ne devletimizin ne Enerji Bakanlığımızın ne de EPDK'nın böyle bir kaygısı var. Maksadımız hakikaten sistemin iyi çalışması. Hem üretimde hem de iletimde gayemiz budur." diye konuştu.
Rüzgar enerjisi ve YEKDEM ile ilgili riskler oluşmasının normal olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bunu yaparken (üretim tahmini) riskiniz olacak arkadaşlar. Hiç risksiz bir piyasa olur mu? Biraz gayret göstereceksiniz. Tahminin öyle yüzde 20 aşağısı olmaz, orası sallama yeri değil. Şu kadar üreteceğim diye sağlıklı bir şekilde tahminimizi yapacağız, sisteme bildireceğiz. Yoksa ne oluyor ? 'Sistem 2 bin megavatım var diyor', yok aslında. Bu sefer, fiyatlar düşüyor. Fiyatlar düştüğü zaman yine sistem zararlı çıkıyor. Biz, bunları engellemeye çalışıyoruz."