TÜRKİYE İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜ'NDE UGANDA'NIN GERİSİNDE!
2013 İnternet Özgürlüğü raporunda kısmen özgür olarak anılan Türkiye; Libya, Nijerya, Uganda ve Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde.
Amerikan düşünce kuruluşu Freedom House’ın yayınladığı “2013 İnternet Özgürlüğü” raporuna göre Türkiye sanal dünyada kısmen özgür ülkeler arasında yer alıyor. 60 ülkede 1 Mayıs 2012-30 Nisan 2013 arasındaki gelişmeler izlenerek hazırlanan raporda Türkiye 38. sırada yer aldı. Rapora göre Türkiye; Filipinler, Gürcistan, Kenya, Nijerya, Angola, Uganda, Kırgizistan, Tunus, Libya, Kamboçya, Ruanda ve Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Listenin başında ise İzlanda ve Estonya yer alırken İran sonuncu oldu.
“30 bin site kapatıldı”
Türkiye, ‘erişim engeli’, ‘içerik konusundaki kısıtlamalar’ ve “kullanıcı haklarının ihlali” bakımından yapılan genel değerlendirmede 100 üzerinden 49 puan aldı. 2012’de 46 puan alan Türkiye’nin dikkat çekici bir gerileme içinde olduğu belirtildi. Rapora göre 74 milyonluk Türkiye’nin yüzde 45’i interneti aktif kullanırken, yaklaşık 30 bin sitenin Türk devletince kapatıldığı ifade edildi.
Fazıl Say da raporda
AİHM’in bir Türk internet kullanıcısının lehinde karar vererek, Türkiye’yi Google’ın sitelerine erişimi engellediği için mahkum ettiğinin hatırlatıldığı raporda, attığı tweet’lerden ötürü Fazıl Say ve Sevan Nişanyan’a verilen tecilli hapis cezalarına da yer verildi. Gezi Parkı olayları sırasında hükümet yetkililerinin sosyal medyaya karşı yaptığı açıklamalarda raporda yer buldu. Raporda internetteki paylaşımların cezalandırılması için terörle mücadele yasası ve diğer ceza yasalarının kullanıldığına dikkat çekildi.
Vatan