28 Haz 2012 21:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:51

TÜRKİYE GAZETESİ'NDEN BİR İLK; QR KODU KULLANILACAK!

Türkiye Gazetesi 43. yılında yenilenen tasarımını teknolojiyle buluşturdu.

Yeni tasarımın ve QR uygulamasının tanıtım gecesinde konuşan Genel Yayın Müdürü Nuh Albayrak Türkiye gazetesinin yenilikçilik konusunda büyük değişiklikler yaptığını söyledi. Gazetenin 32 yılına bizzat şahid olduğunu belirten Genel Yayın Albayrak,sözlerini şöyle sürdürdü; "İçerik değişikliğine gittik. Şimdi içeriğe daha uygun bir mizanpajla karşınıza çıkacağız. Bununla beraber web sitemizi yeniledik. Daha sade, aktif ve foksiyonlu bir site hazırladık. Aynı zamanda gazetemizin Iphone, Ipad uygulamalarını devreye soktuk. Yeni gelişmeleri, sitemizde ve sosyal medyada ilk duyuran birkaç gazeteden biriyiz. Gazetemizdeki bir haberin görüntülü versiyonunu internet sitemizde, cep telefonunuzda izleyebileceksiniz. Bunun birçok versiyonunu da hayata geçireceğiz."

’TEKNOLOJİYİ İLK TAKİP EDEN KURULUŞUZ’

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Mücahid Ören, Türkiye gazetesinin sahibi, kurucusu değişmeyen, çıktığı günden beri ilkeleriyle, yönetimiyle her şeyini bir çizgi üzerine kuran bir yayın kuruluşu olduğunu belirtti. Kendisinin meslek hayatına lise yıllarında fahri olarak Türkiye gazetesinde başladığını aktaran Ören, "Dolayısıyla cebimde sürekli basın kartını taşıyorum. Her ne kadar İhlas Holding Genel Müdürlüğü yapıyor olsak da biz aslında gazeteciyiz ve gazetecilik ruhumuz devam ediyor. Şimdi birçok teknolojik yenilikten bahsediyoruz. Aslında teknolojiyi ilk takip eden Cağaloğlu’ndaki medya kuruluşlarından bir tanesiyiz" dedi.

’NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPACAĞIZ’

Yeni neslin gazeteyi kâğıt yerine dijital ortamda okuduğuna dikkat çeken Mücahid Ören, "Habercilik sadece yazılı basın olmaktan çıkalı çok olmuş. Bu iş kâğıdın ötesinde bir mecraya dönüşmüş. Tiraj konusunda kâğıt üzerinde çok düşüş oldu. Çünkü insanların alışkanlıkları değişti. Biz tirajda net 1 milyon 200 bini yakaladık. Kâğıt üzerinde bu tirajlar bir daha zor gelir. Şimdi o devir değişti. Çocuklar gazeteyi okumayı çok garip karşılıyor. Gençler ellerine aldıkları zaman mürekkep bulaşan bir yayın olarak görüyor gazeteyi. Dolayısıyla biz 43 yıldır bu yayıncılığın içinde olan bir gazete olarak bu ihtiyaçların tamamına cevap vermek zorundayız. Türkiye gazetesinin markası kendisini ispatlamıştır. O zaman yenilikler neyi gerektiriyorsa onu yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

QR’LI GAZETE SAYFASINDAN DİJİTAL DÜNYAYA

Türkiye Gazetesi, önemli haberleri, foto galerileri, ve haber videolarını artık okurlarına QR koduyla ulaştırıyor. Gazete sayfalarını akıllı telefonlarla internete bağlayan Türkiye Gazetesi, Türkiye’de ilk kez kağıttan dijital ortama bağlantı kuruyor.

QR KODU NEDİR?

QR Kodu adını ingilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. Japon bilişim şirketi Denso tarafından 1994 yılında geliştirilen sistem ilk yıllar oldukça tartışıldı. QR ilk kez Japonya ardından Güney Kore’de uygulandı. Özellikle otomotiv sektörü QR sisteminini üretim aşamasından tüketiciye kadar geçen sürecin digital ortamda takibinin sağlamakta yaygın olarak kullandı.

Kod beyaz veya açık renk fon üzerinde kare içinde siyah motiflerden oluşur. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-mail adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS’ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir.

QR NASIL OKUNUR?

Türkiye Gazetesi okurları, iPhone ve benzeri akıllı telefonlarla QR kodunu takip edebilecek. Akıllı telefonlara QR okuyucu (QRReader) programı kuran her okur, Türkiye Gazetesi’ndeki QR kodu ile verilen haberleri, fotoğraf ve videoları anında izleyebilecek, isteyen okurumuz bu içerikleri ömür boyu telefonunda, bilgisayarında saklayabilecek.

QR OKUYUCUYU NEREDEN İNDİREBİLİRİM?

QRReader Programını iPhone ile App Store bağlanarak indirebilirsiniz. App Store üzerinden Türkçe QR okuyucu ya da ingilizce QRReader yazarak programa ulaşabilirsiniz. Programı indirmek ve kullanmak ücretsiz.

Programı iTunes üzerinden de ulaşabilirsiniz. iTunes’e bağlandıktan sonra arama kısmına QRReader veya QR okuyucu yazarak iPhone telefonunuza kurabilirsiniz.

ANDROİD KULLANICILARI İÇİN

QR uygulamaları konusunda Android işletim sistemine sahip cep telefonları daha fazla seçeneğe sahip. Android telefonlarında yaygın olarak bulunan marketlerden güvenle indirebilirsiniz. Android işletim sisteminin verdiği avantajla QR kodlarını istediğiniz bilgisayara daha hızlı transfer edebileceğinizi unutmayın.

QR KODLU HABERLERİ NASIL OKURUM?


Gazete sayfaları içindeki önemli haberler için oluşturulan QR kodlarını cep telefonlarının kamerasında tarayan okurla birkaç saniye içinde internet üzerinden zengin fotoğraf içeriğine, haberin videosuna ulaşabilecek.