Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 69. yılını kutluyor!
Türkiye'nin yaygın meslek örgütü kuruluş yıldönümünü kutluyor.
Usta gazeteci Sedat Simavi önderliğinde 1946 yılında kurulan Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bugün 69. yılı nedeniyle TGC Burhan Felek Konferans Salonu'mda bir tören düzenlenecek.
Törende ayrıca; Cemiyet’in günlük yayın organı Bizim Gazete'nin 21’inci, Basın Müzesi'nin ise 27’inci yılı kutlanacak.
Bugün saat 17.00’de TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak kutlama töreninde 1932-1933 doğumlu 40 TGC üyesine anı plaketi verilecek.
TGC, yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi.
TGC 'Kalemine efendi kal, gerekirse kır ama satma” diyen Sedat Simavi öncülüğünde ülkenin tek partili yönetimden çok partili demokratik bir rejime geçme sancılarının başladığı 1946 yılının 10 Haziran günü kuruldu. Cemiyetin kurucuları arasında Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler yer aldı. Kurucu başkanlığını Sedat Simavi yaptı. Sedat Simavi’yi başkan olarak sırasıyla Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç, Nail Güreli, Orhan Erinç ve Turgay Olcayto izledi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 69’uncu, sivil toplum gazetesi olarak yola çıkan Cemiyet’in günlük yayın organı Bizim Gazete 21’inci yılı, Basın Müzesi ise 27’inci yılını 10 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 17.00’de TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenecek törenle kutlayacak.
USTALARA PLAKET VERİLECEK
TGC’nin kuruluş yıldönümü töreni TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başlayacak. Ardından 1932-1933 doğumlu 40 kıdemli üye gazeteciye anı plaketi verilecek. Abdullah Turhan, Acar Şölen, Agah Nedim Özgüç, Ahmet Çitilci, Ahmet Çitoğlu, Ahmet Güner Elgin, Ahmet Oktay Börtecene, Ali Rıdvan Bülbül, Ali Utku, Altan Öymen, Aysel Okan, Aytek Aydemir, Aytekin Eğilmez, Azize Bergin, Bülent Kınay, Ekrem Altınkaynak, Erdoğan Arıpınar, Eyüp Karadayı, Güngör Uras, Hasan Çeliker, Hasan Pulur, Hayati Asılyazıcı, İsmail Yaşar Aktaş, İsmet Kütükçü, Kemal Kınacı, Mehmet Luma, Metin Çatan, Nail Güreli, Nevzat Ünlü, Nurhan Aydın, Selami Turgut Genç, Semiral Bilbaşar, Suat Türker, Suat Yalaz, Şükrü Avşar, Türkay Sabit Şeren, Yalçın Tüzecan, Yılmaz Tunçkol, Züleyha Kocaolçum, Ziya Işıküstün plaket alacaklar. Törene TGC Yönetim Kurulu üyeleri ve gazeteciler katılacak.
TGC 69 YILDIR BASIN VE DÜŞÜNCEYİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYOR
TGC, 69 yıldır basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için çalışıyor ve gazetecilerin haklarını savunuyor. Gazete, dergi, radyo, internet, televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan mesleğin ilkelerini koruyor. Basın çalışanlarının gelişimlerine; düzenlediği etkinlikler, konferanslar, seminerler ve eğitim programlarıyla, yayımladığı kitaplarla katkıda bulunuyor. Meslektaşlarına ve öğrencilere mesleki bilgilerin aktarılmasını sağlıyor. Emekli, işsiz, tutuklu meslektaşlarının yanında olmayı sürdürüyor. Halkın bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması için çaba harcıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazete, dergi, radyo, televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim ve internet alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumayı amaçlıyor. Şu anda 3 bin 800 üyesi bulunuyor.
TGC BİZİM GAZETE HAK HABERCİLİĞİ YAPIYOR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın organı Bizim Gazete "Toplumsal Dayanışma" ilkesi doğrultusunda hak haberciliği yapıyor. Yayın hayatına 1990 günü başlayan gazete, 10 Haziran 1995 tarihinden itibaren günlük yayınlanıyor. 5 bin adet basılıyor. Bizim Gazete halen TGC'nin bir yan kuruluşu olan BAS-HAŞ (Basın Hizmetleri Anonim Şirketi) tarafından yayımlanıyor.
TGC BASIN MÜZESİ 27. YILINI KUTLUYOR
Çemberlitaş Divanyolu’nda bulunan Basın Müzesi Türkiye’nin ilk Basın Müzesi’dir. Önceki Başkanlardan Nezih Demirkent’in çabalarıyla 1988 yılında açıldı.
Müze basın tarihine ilişkin objeleri, öldürülen gazeteciler galerisi, Osmanlı döneminde çıkan azınlık gazetelerin baskılarıyla, iletişim alanındaki teknolojinin geçirdiği evrimi gösteren matbaa makineleri ve iletişim araçlarıyla halen dünyanın bu alandaki sayılı iletişim müzelerinden biridir. Ayrıca Müze’nin resim galerisinde resim, fotoğraf sergileri sanatseverlerin ziyaretine açık tutuluyor. Basın Müzesi Kitaplığı’nda 3 bini iletişim dalını kapsayan yayınlar olmak üzere 25 bin dolayında eski ve yeni yazılı kitapla birçok gazetenin arşivi bulunuyor. Yılda 10 bin kişi Basın Müzesi’ni ziyaret ediyor. 5 bin araştırmacı da müzenin kütüphanesinden yararlanıyor.