Gündem
12 Eki 2011 22:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:53

TURKCELL TÜRKİYE'NİN ELİNDE KALDI!

Turkcell'in kritik genel kurul toplantısı bitti. En kritik madde olan bağımsız üyelerin atanması ve bazı üyelerin azliyle ilgili süreç Türkiye lehinde sonuçlandı.

Dün gece SPK’dan gelen tebliğ sonrasında Turkcell Genel Kurulu’nda çıkacak karar daha da önem taşımaya başladı.

BORSADA TURKCELL DEVRİMİ

Saat 15’te başlayan Genel Kurul toplantısı için Telia Sonera ve Çukurova yetkilileri salona gelirlerken Sanayi Bakanlığı komiserleri de salonda yerlerini aldılar.

Telia Sonera’dan tebliğ ile ilgili ilk açıklama SPK’nın bağımsız üyelerle ilgili kararını olumlu buldukları yönünde. Yapılan açıklamada Turkcell Yönetim Kurulu başkanının değişitirlmesini isteyeceklerini söylediler. Telia Sonera sözcüsü Turkcell yönetiminde bağımsız üye sayısının arttırlmasını istediklerini dile getirdi.

Tebliğ uyarınca Genel Kurul’da seçim yapılamayacak. Temmettü ile ilgili karar alınabileceği beklentisi hakim.

Kurul divanı seçildi.

- Önceki genel kurulda denetçi olan Ertan Mitap Sonera’dan gelen başvuruları dile getirdi ve yönetim kurulu üyeleri ile başkan ile ilgili şikayetler bulunduğunu aktardı. Buna dair detaylar yıllık raporda açıklanacak. Mitap, KHK kararı ile ilgili olarak sabaha kadar çalıştıklarını ve bu kararı da rapora eklediklerini söyledi. Kararın yönetim kurulu üyelerinin seçimi ve azli ile ilgili olduğunu savunan Mitap, genel kurulda hissedarların bu kadarı dikkate almaları gerektiğini belirtti.

-Divan Başkanı Colin Williams konuşmaya başladı.
- Genel kurulla ilgili maddelerin oylanmasına geçildi.
- Katip Hülya Kemahlı oldu.
-Divan katibi olarak Ümit Öndeş oldu.
- Çukurova Holding adına İsmet Bardakçı seçim ve azil içeren 5. madde ile ilgili yazılı önerge verdi.
- Ümit Öndeş 3. gündem maddesi ile ilgili önerge verdi.
- Gündemin 2. maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.
- Çukurova yönetim kurulu üyeleri başkanın azli ile ilgili maddeye itiraz etti.
- 3. madde öncesi Ümit Öndeş bazı internet sitelerinde yer alan yolsuzluk iddialarının yönetim kurulu toplantılarında gündeme gelmemesi nedeniyle genel kurul tutanaklarına bu konunun geçirilmesini talep etti. Reklam harcamaları, mal ve hizmet alımı ile danışmanlık hizmetlerinin sözleşmeleri için inceleme talebinde bulundu. Kardelenler Projesi için inceleme istedi. BTK, SPK gibi kurullar tarafından kesilen cezalarla ilgili olarak inceleme yapılması konusunda Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams’ı adım atmamakla suçladı. Willams’ı tarafsız olmamakla suçladı. Colin Williams bu incelemelerin başlatıldığını ve sürdüğünü söyledi. Raporların son yönetim toplantısında görüşüldüğünü açıkladı.
- Yönetim kurulu üyelerinin ibrasıyla ilgili olarak yapılan oylamada Colin Williams ibra edilmedi, diğer isimler ibra edildi.
- Oturuma 15 dakika ara verildi.
- Oturum yeniden başladığında en kritik madde olan yönetim kurulu seçimi konusu görüşülecek.
- Oturum tekrar başladı. İsmet Bardakçı’nın dün akşam yayınlanan KHK ile ilgili yazılı önergesi okundu. Önergede yönetim kurulu seçimi ve bağımsız üye atamasında bu konunun dikkate alınması gerektiği belirtildi.
- Önergeyle ilgili söz almak isteyen olup olmadığı soruldu.
- Hissedarlar, maddeyle ilgili olarak görüş bildirmeye başladı.
- Telia Sonera Colin Williams’ın yerine Hüseyin Basina’nın yönetim kurulu başkanı olarak atanmasını önerdi.
- Söz alan hissedarlar, yönetim kurulu yapısının değişmesiyle ilgili olarak şirket ana sözleşmesinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu.
- Avukat Ahmet Pekin genel kurulda hiçbir gerekçe gösterilmeden yönetim kurulu üyelerinin azledilebileceğini hatırlattı. Pekin, SPK kararının düzenleyici nitelikte olduğunu, genel kurul sonrası yüzde 5 ve üzeri hisse sahiplerinin bağımsız üyeye yönelik itiraz yapabileceklerini söyledi. Pekin, dün gece yayınlanan teblğin, genel kurul maddelerinin görüşülüp karara bağlanması yolunda engel teşkil etmediğini savundu.
-Avukat Ahmet Pekin, genel kurulun iptali ve ihtiyati tedbir kararının mahkemece reddedildiğini hatırlattı.
-Avukat Pekin, alınacak tüm aksi kararların hukuka aykırı olacağını kaydetti. Pekin hissedarların isterlerse daha sonra bu kararlara itiraz edebileceklerini söyledi ve karar bağlanmasını talep etti.
- Genel Kurul’a ara verildi.
-Ara sonrasında yeniden kurul 5’inci madde ile ilgili görüşmelere devam ederken Divan Başkanı hükümet komiserinden görüş talep etti.
-Colin Williams yeni düzenlemelere göre 5’ini maddenin çıkartılmasını istedi.
- Yabancı ortaklar ilgili maddeye dair sürecin Genel Kurul’a sunulmasını istediler.
- 5. madde hükümet komiserinin yaptığı değerlendirem sonrasında genel kurul gündeminden çıkartıldı.
- Yabancı ortaklık temsilcileri karara itirazı sonrasında başkanı itirazların divana yazılı sunulmasını istedi.
Böylece genel kurul toplantısı devletin ve Çukurova Grubu’nun beklentileri doğrultusunda sona ermiş oldu.


ETİKETLER
#spk #tukcell