27 Haz 2011 19:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:30

TÜRK REKLAMCILAR CANNES'DA REKOR KIRDI! İŞTE EN YARATICILAR!

Bu yıl 58'incisi düzenlenen Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde Türkiye büyük bir başarı elde etti.

Çin çantayı cennete soktu büyük ödülü aldı, Türk reklamcılar da rekor kırdı

Cannes Lions Festivali süresince 50’yi aşkın konuşma ve panel düzenlendi. Pazarlama ve iletişim dünyasının önemli kişileri deneyimlerini ve görüşlerini paylaştılar. Festival Başkanı Terry Savage, Milliyet’e yaptığı açıklamada bu yıl Festival’e 2 bini aşkın reklamveren temsilcisinin katıldığını belirtti.
Cannes Lions’un küresel reklam dünyasının bir aynası olduğuna dikkat çeken Savage, festivale gösterilen yoğun ilginin ekonomik krizin atladıldığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Festivalin Türkiye temslciliğini yapan Milliyet, tüm katılımcıların kayıt yaptırdığı alandaki standıyla Türk reklamcılığının başarılı işlerini sergiledi.
Cannes Lions’da bu sene internet ve mobil teknolojilerin egemenliğine karşı, hayatın gerçekliğini unutmamak gerektiği sıkça vurgulandı. İnternetin televizyon ve gazetenin izlenme biçimini değiştirmesine rağmen, kaliteli içeriğin önümüzdeki dönemde de basın ve TV tarafından üretileceği savunuldu.



Adı ‘Yaratıcılık Festivali’

Vicky Habif - Milliyet ve Vatan Gazeteleri Reklam Grup Başkanı

"2011’de Cannes Lions Uluslararası Reklam Festivali’nin adı "Yaratıcılık Festivali" olarak değiştirildi. Yeni fikrin, yaratıcı düşüncenin mesleğimizin odak noktası olduğunun altı çizilmek istendi.
Bu yıl ilk defa uygulanmakta olan "Creative Effectiveness", yani ölçülebilir sonuçlar veren etkili kampanya kategorisi geçen yıl yaratıcı çözümlerle kazanan işlerin katılımıyla gerçekleşti. Bir başka deyişle, her zamankinden çok yaratıcı fikrin önemi vurgulanmak isteniyor. Bu yıl festivaldeki seminerlerde en çok konuşulan konu "new thinking ve inovasyon." Ken Robinson inovasyonu şöyle açıklıyor: "İnovasyon yeni fikirleri ortaya koymaktır". Teknolojinin getirdiği sonsuz uygulamalar, yeni mecralar ve sosyal medya pazarlama stratejisini yeniden tanımlıyor. 2011 Cannes Lions en üst düzeyde yöneticilerin fikir alışverişinde bulunduğu bir yıl oldu. Her şey sorgulanıyor yeni kullanımları artıyor, geleneksel mecraları hayatından silmek istemeyen CEO’lar ve CMO’lar tartışıyor ve çözüm arıyor.



Martha Stewart’tan kadınlara başarı tavsiyeleri

TV ve basında büyük başarılara imza atan, Amerika’ya “güzel yaşama sanatını” öğreten sunucu, yapımcı, yayıncı Martha Stewart, Cannes Lions’da yaptığı konuşmada hayatı boyunca her zaman yaptığı işe odaklandığını, asla kadın olarak kendisini ikinci sınıf görmediğini anlattı. Kadınlara her zaman en iyisi olmaya çalışmalarını ve dilediklerini işi elde etmek için kararlı bir biçimde savaşmalarını tavsiye etti.



Murat Ülker: ‘Başka hiçbir sektörde bu paylaşım yok’

Cannes Lions Festival’inde finale kalan eserlerin sergilendiği salonları gezen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker şu yorumu yaptı; “Reklam dünyasının bilgi ve tecrübesini paylaşıyor olması çok önemli. Diğer sektörlerde bu yok. Mesela, bir makine fuarına gidiyorsunuz herkes ne yaptığını anlatıyor, ama nasıl yaptığını anlatan olmuyor. Oysa Cannes’da herkes tartışıyor, yorumluyor, en iyi uygulamalar “best practice” olarak paylaşılıyor. Sektörel etik olarak bu açıklık ve paylaşım çok önemli. Çok demokratik bir ortam var. Herkes ülkesine dünyanın en başarılı çalışmalarını görmüş olarak dönüyor.”



Robert Redford reklam dünyasının da kalbini çaldı

Hollywood’un en gözde aktörlerinden Robert Redford’un Yahoo CEO’suyla yaptığı zeki, esprili ve duyarlı konuşması büyük beğeni aldı. Hayatı boyunca başkalarının görmeye cesaret etmediği konuların, duyguların peşinden gittiğini anlatan Redford, markaların kalite ve samimiyet için çabalaması gerektiğini vurguladı. Öykülerin önemine dikkat çekti.

Cannes’dan 5 Trend



1- Mobil reklam pastası büyümeyi sürdürüyor

Cannes Lions Konferanslarında üzerinde en fazla durulan konu, akıllı telefonların ve mobil internetin öneminin artacağıydı. İnternet erişim imkanı düşük olan pek çok kişinin, cep telefonu sayesinde internete bağlanması dünyada büyük bir dönüşme daha neden olacak.

Alpay Alptekin Turkcell Pazarlama İletişimi Bölüm Başkanı
"Buradaki konuşmacıların neredeyse tümü mobilin gelecekteki en büyük medya olacağının altını çizdi. Google’ın Executive Chairman’i Eric Schmidt bile sahnede "Cep telefonlarını seviyorum. Benim konuşmam sırasında sakın kapatmayın, çalabilirler, hiç mahzuru yok" diyebiliyor. Dünyada hiç internete girmemiş kitlenin %75’i internete ilk defa mobil üzerinden girecek. Tüm bunlar gösteriyor ki, telekomünikasyon şirketleri, önümüzdeki 5 yıl içerisinde iki kişiyi konuşturmanın ötesine geçip, içeriğe odaklanmalı. İyi bir medya olmak için gerekli adımları atmalı."



2- Avrupa içine kapanık, Güney Amerika canlı

Bu yıl Çin büyük bir stand kurarak kendisini tanıttı. Çin üzerine odaklanan oturumlar düzenlendi. Brezilya, Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin sunduğu yaratıcı işler çok beğenildi. Romanya Grand Prix-Büyük Ödül alarak- büyük bir sürpriz yaptı.

İlkay Gürpınar TBWA-Istanbul Ajans Bşk. Yrd. / Cannes Lions Basın Kategorisi Jüri Üyesi
"18 ülkeden gelen bir jüriyle, 4 gün 5500 iş değerlendirdik. Bu sohbet ortamında ülkeler arasındaki psikoloji farkına gözlemledim. Reklamcılık değiştikçe, ülkelerin reklam dünyasındaki varlığı ve özgüven endeksi de değişiyor. Avrupa içine kapanıklaşıyor, G. Amerika ülkeleri daha dışa dönük ve kendisiyle barışık.Kazananlar listesine bakınca, daha önce adını duymadığımız ülkelerin atakta olduğunu görüyoruz. Ne mutlu ki, demokratik bir mesleğimiz var. Herkesin şansı eşit. Fikir hükmediyor, fikir kazanıyor."



3- Markalar samimi, hakiki ve dürüst olmalı

Konferanslarda konuşan pazarlama dünyasının en büyük isimleri ağız birliği etmişçesine şirketlerin müşterilerine saygı duymasının, onlara samimi ve dürüst bir biçimde yaklaşmasının önemi üzerinde durdular. Müşterilerini dinlemeyen, onlarla iletişim kurmayan markaların yaşama şansı olmayacağını anlattılar.

Tuğbay Bilbay Manajans/JWT CEO&CCO
"Cannes mesleğimizin standartlarını ortaya koyan en önemli ölçü. Bu yıl bu ölçü birimleri değiştiğini gördüm. Yıllardır içerik ve kişisel deneyim diye konuşurduk bunun üzerine bu yıl sokaktan gelen samimi içerik ağırlığını koydu. Samimiyetsiz markalar sigortalarını yaptırsın. Ölecekler. Bunu ben değil artık tüketici değil, yaratıcı olan sokaktaki insan söylüyor."



4- Tüm mecralar içiçe geçiyor sınırlar azalıyor

Cannes Lions’taki reklamveren temsilcileri, kuruluşların iktidarın artık insanlara geçtiğini kabul etmesi gerektiğini vurguladılar. Şirketler sosyal ağlardaki konuşmaların parçası olmak için çaba göstermeli, müdahaleci olmadan, onların yaşamlarına renk katan malzemeler bulmaya çalışmalı.

Gökhan Erol - Medina Turgul DDB Kreatif Direktör / Cannes Lions Açıkhava Kategorisi Jüri Üyesi
Festivalde bu yıl Droga5, Jay-z’nin otobiyografisini kullanarak ürettiği kampanya ile büyük ödül kazandı. Microsoft’un Bing arama motoru kampanyasına çalışırken yaratıcı ekip, Jay-z’nin kitabının aynı dönemde yayınlanacağını fark eder. 350 sayfalık kitabın her bir sayfasını, sayfada anlatılan olayın geçtiği şehirde, geçtiği mahallede bir billboarda koyarlar. İnsanlar, Bing üzerinden olayların geçtiği sokakları, Jay-z’nin gittiği mekanları seçerek hayatını okur. Kitapla mekanlar böylece iç içe geçer. Tüm parçalar Bing üzerinden dijital kitap olarak bir araya getirilebilir. Cannes Lions, bu ve bunun gibi kampanyalarla zihninizi açan, reklamcılığın yeni ufuklarını görebilecek kadar yükselmenizi sağlayan müthiş bir festival. Daha önce katılımcı, bu yıl da jüri üyesi olarak yaşadığım bu deneyimi yaratıcılıkla ışı olan herkese hararetle tavsiye ediyorum.



5- Yaratıcılık tekeli kırılıyor fikir her yerden geliyor

Yıllarca sadece reklam ajanslarının tekelinde olan yaratıcılık artık geniş bir tabana yayılıyor. Kıtalar arasındaki coğrafi sınırların kalktığı gibi, iletişimi yaratan şirketlerin yapısı da değişiyor. Apple, Microsoft, Google, Facebook gibi büyük şirketler dev medya platformları haline geliyor. Medya şirketleri, Mindshare Türkiye’nin Koç Konkuru çalışmasında olduğu gibi ödül kazanan işlere imza atıyorlar.

Demet İkiler Group MCEO
"Mindshare’ in kurulduğu ilk günden itibaren çeşitli markalarıyla çalışma şansına sahip olduğu Koç Topluluğu’nun Medya Konkuru icin yaptığımız bu çalışma aynı zamanda varlık sebebimiz olan müşterilerimiz için yapabileceklerimizin bir sınırı olmadığı mesajını veriyor...
Diğer taraftan tarihinde en fazla katılımın olduğu yıllardan birinde bu ödülü alabilmiş olmak da çok sevindirici... Üstelik bu kategoride çoğunlukla medya ajansı dışındaki uzmanlıkların ödülleri paylaştığı düşünülürse, ana hizmet alanı medya olan Mindshare’in ödül alması önümüzdeki yıllarda diğer Medya Ajanslarını da yüreklendirecek diye düşünüyorum."

KAZANANLAR

Medya, Gümüş Aslan
Mindshare - Koç Konkuru

Film, Bronz Aslan
TBWAIstanbul - TTNET - IPTV Tivibu Dublajlı Filmler

Basın, Bronz Aslan
DDB&Co. - Bi’ota - Saç Dökülmesine Karşı Şampuan

Basın, Bronz Aslan
DDB&Co. - Dank - İkinci El Mobilya Mağazası

Basın, Bronz Aslan
TBWAIstanbul - Ikea - Mobilya ve Ev Aksesuarları

Basın, Bronz Aslan
TBWAIstanbul - Ikea - Mobilya ve Ev Aksesuarları

Açıkhava, Bronz Aslan
DDB&Co. - Dank - İkinci El Mobilya Mağazası

Açıkhava, Bronz Aslan
DDB&Co. - CNN Türk - Dünyadan Haberler

Açıkhava, Bronz Aslan
Medina Turgul DDB - İş Bankası - Hızlı Para Transferi

Fatoş Karahasan/Milliyet