TÜRK EKONOMİ GAZETECİLİĞİNİN TARİHİ YAZILDI!..İLK EKONOMİ SAYFASI HANGİ GAZETEDE YERALDI?..İLK EKONOMİ SERVİSİ ŞEFİ KİM?..
Meral Tamer,Milliyet'teki bugünkü yazısında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayımlanan 'Ekonomi Basın Tarihi' adlı kitabı tanıttı.
Türk ekonomi gazeteciliğinin tarihi yazıldı
Önümde enfes bir kitap var. Sayfalarında benim de yer aldığım. Titiz bir çalışmayla hazırlandığına tanık olduğum...
İki gündür elimde. Sayfalar arasında bir ileri, bir geri gidip geliyorum. Kimi zaman nostalji ağır basıyor, kimi zaman merak; ayrıca bilgileniyorum da tabii...
Türkiye'de ekonomi gazeteciliğinin tarihini belgelemek amacıyla yapılan kitap, Osmanlı'dan günümüze ekonomi basınının gelişimini anlatıyor. Ekonomi gazeteciliği, Turgut Özal'ın başbakanlığıyla birlikte patlama yaptığı için de, en geniş yer alan bölüm, doğal olarak 1980 sonrası.
Adı Ekonomi Basın Tarihi; ama ekonomi gazeteciliği anlatılırken, karşımıza ister istemez ekonomimizin önemli kilometre taşları da çıkıyor.
Yayınlayan kurum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC). Sponsoru, Türkiye'de ekonomi gazeteciliğini başlatan ve gelişmesinde önemli katkısı olan İstanbul Ticaret Odası (İTO). Birbirine çok yakışan, dört dörtlük bir beraberlik.
Projenin fikir babaları olan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar'ı yürekten kutluyorum. Vahap, aynı zamanda TGC Başkan Yardımcısı. Celal, Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü ve TGC Genel Sekreteri. İkisi de kendi yoğun işlerinin yanı sıra bizim mesleğin sivil toplum kuruluşlarına büyük emek veriyorlar. Sağolsunlar.
İlk yayın 1912'de İTO'dan
Türkiye'de ekonomi gazeteciliğinin tarihi, öyle pek eskilere gitmiyor. 70'li yıllara gelinceye kadar, sadece ticaret odalarının kendi yayınlarını görüyoruz.
İlk yayın, Osmanlı döneminde 1912'de İstanbul Ticaret Odası tarafından çıkarılan ekonomi dergisi. Cumhuriyet döneminin ilk yayını ise İzmir Ticaret Odası'nca 1942'de yayınına başlanan İzmir Ticaret. İTO'nun İstanbul Ticaret gazetesi, 1958'de yayınlanmaya başlamış.
İlk gazete Milliyet
Meslek odalarının dışındaki yayınlara gelince... Düzenli ekonomi sayfası hazırlayan ilk günlük gazete Milliyet, ilk ekonomi servisi şefi de Ali Gevgilili. 1969'da Abdi İpekçi'nin zorlamasıyla başlamış, akademik niteliği ağır basan bir sayfa.
Diğer gazetelerde ise ekonomi, istihbarat servisi içindeki polis-adliye gibi uzmanlık alanlarından biri olan ve tek muhabirle izleniyor.
O dönemin haberciliğinde tarım, esnaf, 27 Mayıs İhtilali sonrasında sendikalar, işçi-işveren, 70'li yıllarda sanayi var. Borsa deyince akla ticaret borsası geliyor.
1980'lerin başında günlük gazetelerde yer alan tek ekonomik gösterge altın fiyatıydı! Bugün ise tam gün ekonomi yayını yapan televizyon kanalları var...
Son 28 yılın bu başdöndürücü değişim sürecinde rahmetli Uluç Gürkan ve Alp Orçun'dan Cahit Düzel ve Prof. Kenan Mortan'a ekonomi gazeteciliğinden kimler gelip kimler geçmiş...
Sevgi ve saygıyla anılan büyüğümüz rahmetli Fasih İnal ve arkadaşımız Gülçin Telci... Dünya gazetesini 1981'de devralarak günlük ekonomi gazetesine dö-nüştüren ve orayı, ekonomi gazetecileri için önemli bir okul haline getiren sevgili ağabeyimiz rahmetli Nezih Demirkent...
Ve ekonomi gazeteciliğinin birinci kuşağından, ikinci ve üçüncü kuşağına uzanan anlamlı bir yolculuk.
Bir ilki gerçekleştirme cesaretini gösteren Toprak ve Munyar, kitabın eksikleri olduğunu düşünenlerin katkıda bulunmalarını özellikle bekliyorlar.
MERAL TAMER/MİLLİYET