12 Eyl 2010 18:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:37

TÜRK EDEBİYATI'NIN ACI KAYBI! GAZETECİ-YAZAR OLCAY YAZICI VEFAT ETTİ!

Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden Osman Olcay Yazıcı, kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.

Referandum münasebeti ile ailesini alarak Samsun’dan İstanbul’a gelmek üzere yola çıkan Yazıcı, şehirlerarası otobüste kalp krizi geçirdi. Tıbbî müdahaleye rağmen kurtarılamayan Yazıcı, vefat etti. Yazıcı’nın cenazesi, Pazartesi günü İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki Ulu Cami’de öğle vaktini müteakip kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek.

Çocuk edebiyatı üzerine eserleri ile tanınan ve 1980’li yıllarda Türkiye Gazetesi’nde, edebiyatımızın ünlü isimleri röportajları yayınlanan Osman Olcay Yazıcı’nın hikâyeleri TRT’de de yayınlanmıştı.

Osman Olcay Yazıcı, 1953’te Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Küçükdere Nahiyesinin Yukarıovalı köyünde, Molla Temel’in oğlu Ahmet ile Ali Efendi’nin kızı Ayşe’nin son çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu Aşağıovalı köyünde, ortaokulu Zeytinburnu’nda, liseyi Zonguldak Fener Lisesinde, yüksekokulu İstanbul’da okudu.

Başta Hisar, Töre, Öncüler, Türk Edebiyatı, Boğaziçi, Pınar, Meşale, Dolunay, Ufuk Çizgisi, Milli Kültür, İnsan ve Kainat, Cemre, Güneysu, Çağrışım, Tepe Edebiyat, Kırağı, Kültür Dünyası, Tarih ve Düşünce, İslami Edebiyat, Bizim Külliye, Çerçeve, Seyir, Ufuk Ötesi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Biyografi Analiz, Çınar, Mor Taka, Yüzakı ve Berceste olmak üzere, birçok dergide şiir, hikaye, deneme ve kültür/fikir yazıları yayınlandı.

Türk Edebiyatı Vakfı’nın yayınladığı Türk Edebiyatı Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğünü (1983-84), İhlas Holding’in dergiler grubundan, bilim ve teknoloji dergisi İnsan ve Kâinat’ın editörlüğünü (1988-94) yaptı. 1984’te gazeteciliğe başlayan şair ve yazar Olcay Yazıcı, 12 yıl çalıştığı Türkiye Gazetesi’nde dizi, mülâkat ve köşe yazarlığı; kültür-sanat sayfası yöneticiliği, bölüm şefliği ile yazı işleri ve Avrupa baskıları servisinde redaktörlük görevlerinde bulundu (1984-1997).
16-20 Eylül 1991 tarihinde İstanbul’da yapılan 12. Dünya Şairleri Kongresi ve Yunus Emre’ye Saygı Kurultayı’na (X11. World Congress Of Poets, In Homage To Yunus Emre) "Derviş" isimli şiiri ve "Yunus Emre’nin Rüzgarıyla" konulu tebliği ile katıldı. Dönemin Kültür Bakanı Gökhan Maraş tarafından "Teşekkür Belgesi"yle taltif edildi.

1997’de Türkiye Gazetesi’nden ayrılarak, edebiyat çevrelerince "Bütün zamanların en iyisi" diye değerlendirilen Kültür Dünyası Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptı (1997-98, 16 sayı)
1999’da Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek’in sahipliğini ve başyazarlığını yürüttüğü Ayyıldız Gazetesi’nin Kültür Sanat ve Düşünce sayfasını yönetti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin, Araştırma Yayın Komisyonu Koordinatörlüğü ile Süreli Yayınlar Editörlüğünü yürüttü (2000-2001.)

17 Mayıs 2003 tarihinde, TYB’nin Kahramanmaraş’ta düzenlediği sempozyumda, "Bahaettin Karakoç’un Şiir Serüveni" konulu bir tebliğ sundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin fetih yıldönümü münasebetiyle, 1 Haziran 2003’te Gülhane Parkında düzenlediği, "550. Yılda İstanbul Edebiyat Buluşması" programına katıldı ve "Şiiri Yazılamayan Şehir" isimli şiiriyle, 550 Şair ve Yazar kitabı ile, 2005 yılında İhsan Işık tarafından hazırlanan ve İngilizce’ye çevrilen "Ancylopedia of Turkish Authors-People of Literature Culture and Science" (Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi-Edebiyat, Kültür ve Bilim İnsanları) isimli çalışmada yer aldı.

Yazıcı, son olarak, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Genel Müdürü olarak çalışıyordu. İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan şair ve yazar Olcay Yazıcı’nın, Arif Nazım, Mustafa Yıldızdoğan ve Ahmet Yılmaz tarafından bestelenmiş şiirleri de var.