13 Haz 2016 13:38 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

"Türk dünyasının ortak üniversitesi olduk"

- Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yıldız:- "Nazarbayev, 'Gelin Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni Türk dünyasının üniversitesi yapalım' teklifinde bulundu. Bütün liderler de bunu kabul etti. Geçen eylül itibariyle biz Türk...

ALMATI (AA) - Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "(Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan) Nazarbayev, 'Gelin Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni Türk dünyasının üniversitesi yapalım.' teklifinde bulundu. Bütün liderler de bunu kabul etti. Geçen eylül itibariyle biz Türk dünyasının ortak üniversitesi olduk." dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce üniversitenin rektörü olarak görev yaptığını belirterek, "Geçen sene 9 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız bizi Mütevelli Heyet Başkanı olarak tayin ettiler.İlk faaliyetimiz Hoca Ahmet Yesevi’nin vefatının 850’nci yılı münasebetiyle bizim Türkiye’deki UNESCO Milli Komitesi'ne müracaat ettik, Onlar da bizim talebimizi 2015 yılı Aralık ayında Paris’te yapılan UNESCO Genel Kurulu’na sundular. 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı oldu." diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi yılı münasebetiyle bir dizi faaliyet planladıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de ve dünyada 5 başlık altında 250 faaliyet gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar Türkiye’de ve Kazakistan’da 100’e yakın faaliyet yaptık. Bunlardan en önemlisi Divan-ı Hikmet sohbetleri. TİKA’da şu ana kadar 5 sohbet gerçekleştirdik. Bu sohbetlere Doç. Dr. İbrahim Kalın, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Kara katıldı. Bunun dışında Türkistan’da 'Hoca Ahmet Yesevi’nin İzini Sürmek Bir Uzlaşı ve Hoşgörü Arayışı' başlığı altında uluslararası kongre yaptık. Bu sempozyuma tebliğ sunmak üzere Türkiye’den ve dünyadan 200 kişi katıldı. Ankara’da ayrıca 28-30 Nisan’da 'Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu' yaptık. Bu kongreyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapacaktık, yetişmedi, Rixos’ta yaptık. Yakın geçmişte Almatı’daki Avrasya Araştırma Enstitüsü’nde sempozyum yaptık. Bu yıl 8 uluslararası sempozyumumuz, bilgi şölenimiz ve kongremiz var. Türkiye’de bir sempozyum da İstanbul’da olacak."

- 33 akraba topluluğundan 10 bin öğrenci

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi bünyesinde 9 fakülte ve bir yüksek okul bulunduğunu hatırlatan Yıldız, bunların Tıp, Sosyal Bilimler, Beşeri Bilimler, Mühendislik, Filoloji, Eğitim bir de hazırlık dil öğretimi fakülteleri olduğunu dile getirdi.

Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde halen 33 akraba topluluğundan 10 bin öğrencileri olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"21 ülkeden yani Doğu Türkistan’dan tutun, Arnavutluk’tan Kosova’dan, Makedonya’dan, Kafkaslardaki özerk cumhuriyetlerden, Sibirya’daki özerk cumhuriyetlerden. Üniversitemiz özellikle Türk dünyası üniversitesi. Geçen sene de eylül ayında Astana’da yapılan liderler zirvesinde de (Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan) Nazarbayev, “Gelin Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesini Türk Dünyasının üniversitesi yapalım” teklifinde bulundu. Bu teklifi yapması, bizim göreve gelmemizden sonraki girişimlerimiz sebebiyet verdi. Bütün liderler de bunu kabul etti. O zaman Cumhurbaşkanımız gelememişti. Şu andaki Milli Eğitim Bakanımız, o zamanki Meclis Başkanımız İsmet Yılmaz Bey katıldı. Bütün liderler de onayladı. Geçen eylül itibariyle biz Türk dünyasının ortak üniversitesi olduk."

-"Yesevi Külliyatı oluşturmak istiyoruz"

Hoca Ahmet Yesevi Yılı faaliyetleri çerçevesinde beste yarışması yaptıklarını ve 187 müracaat arasında seçilen 7 eserin sahibine ödül verdiklerini aktaran Yıldız, devam edecek projelerini şöyle sıraladı:

"Bu eserlerden bir albüm hazırladık inşallah ramazan ayı içinde dağıtacağız. Divan-ı Hikmet’i orijinal Çağatay Türkçesi ile birlikte bastık. Yesevi’nin mensur eseri 'Fakirname'yi bastık. Çocuklar için hikaye kitabı bastık. İki perdelik oyun bastık. Ahmet Yesevi’nin hayatı ile ilgili geniş çaplı Hayati Bice’nin kitabını bastık. Yesevi Külliyatı oluşturmak istiyoruz. Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin takipçilerinin eserlerini basacağız. İlk olarak Yesevi’den sonra gelen Süleyman Ata’nın 'Bakıryan Kitabı' var onu basacağız. Bir de Yesevilikle ilgili dünyada en önemli eser Hazini’nin 'Cevahirü’l Ebrar’ı var. Bunu basacağız. Külliyat devam edecek. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü projemiz var, ta başlangıcından günümüze kadar. Çok önemli bir proje. Onu 17’nci yüzyıla kadar bitirdik. Şimdi 18’inci yüzyıl ve sonrasını hazırlıyoruz. Bunu kitap olarak basmıyoruz, internet üzerinden on-line hizmet veriyoruz. Bizim web sayfamızda ücretsiz ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eba Projesi var orada da devam ediyor. İstanbul’da bir Hoca Ahmet Yesevi otağı kurduk. Orada Yesevi hazretlerinin türbesinde olan bazı materyalleri koyduk. Tamamen biz finanse ettik."

- Film ve belgesel projeleri

"Bir film çalışmamız var. İnşallah Tekden ekibi ve Mehmet Bozdağ ile çalışacağız. TRT Diyanet ile birlikte belgesel çalışmamız var. PTT Genel Müdürlüğü ile birlikte 'Hatıra Pulu' çıkaracağız" diyen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bilig adında dünyada hiçbir üniversitede olmayan dergimiz var. Bu hakemli dergimizin son sayısı Hoca Ahmet Yesevi sayısı olacak.Hoca Ahmet Yesevi seçme makaleleri kitabı hazırlıyoruz. Türk dünyasının değişik ülkelerinden gelen öğrenciler kendi ülkelerine dönüyorlar. Kazakistan’da da bizim öğrencilerimiz genelde Yesevi hazretlerinin ahlakıyla ahlaklandıkları için kaliteli bir mezun ve işinin ehli çocuklar oldukları için Kazakistan’ın her yerinde bizim görevlilerimiz var.

Kazakistan’da 145 üniversite var. Dünya standartlarının çok üstünde. Türkiye’de 80 milyon nüfus var 190 üniversite var. Kazakistan 17 milyon nüfusa sahip 145 üniversite var. Çok yüksek bir standart. Biz Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak da bu 145 üniversite içerisinde bu yıl 9’uncu sıradayız. Biz TİKA’dan destekle ikişer haftalık 50 hoca getirdik. Bu yıl inşallah ilk 5’e gireceğimizi düşünüyoruz."