30 Nis 2013 11:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

TÜRK DİZİLERİ WALL STREET JOURNAL'A HABER OLDU!

WSJ, Türk dizilerin 2008 yılından bu yana Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlardaki oturma odalarında başlıca bir unsur haline geldiğini belirtti.

Türk ekonomisi son yılda keskin biçimde yavaşlamış olsa da Türk tv dizileri ihracatındaki patlamanın "durdurulamaz" biçimde sürdüğü yorumları yapılıyor.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’nin tv dizileri ihracatındaki hızlı büyümeye ve dizilerin seyredildikleri ülkelerdeki insanlar için taşıdığı anlama vurgu yapan bir haber yayımladı. Haberde "Ask-ı Memnu" dizisi için promosyon amacıyla çekilen bir görüntüye de yer verildi.

"GÖRÜNÜRDE GELENEKSEL TOPLUMLARDA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYORLAR"

Türk dizilerin 2008 yılından bu yana Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlardaki oturma odalarında başlıca bir unsur haline geldiğini belirten WSJ, "Modern hayat tarzları ve ilişkileri yansıtarak görünürde geleneksel olan toplumlarda büyük bir ilgi görüyorlar" diye yazdı. ABD’li gazete şu ifadeleri de kullandı:
"İlhamını Osmanlı’dan alan "Muhteşem Yüzyıl’dan, gönül yakan Kıvanç Tatlıtuğ’un yıldızı olduğu "Ask-ı Memnu’ya kadar dizilerin popülaritesi, dizi bağımlıları, favori dizilerinin çekimlerinin yapıldığı lokasyonları görmek üzere Türkiye’ye akarken ülkenin turizm ve moda sektörlerine güç katıp Türkiye için kayda değer ikincil bir dürtü oluşturuyor."

"DİZİLERDEN SAĞLANAN GELİR KATLANDI"

Bu arada, dizi ihracatının geçen yıl bir kattan fazla artarak 130 milyon doları bulduğuna da dikkat çekildiği haberde dizilerin popülaritesinin, bölüm başına ödenen rakamların önemli ölçüde artmasına neden olduğuna, beş yıl 4 bin dolar olan ortalama fiyatın 150 bin dolara tırmandığına dikkat çekildi.

"BOĞAZDAKİ HOLLYWOOD"

Hükümet ve sektör yetkililerinin fiyatların bu yılda daha da yükselmesinin beklendiği yönündeki tahminlerine de yer veren gazete, Türk hükümetinin bu ayın başlarında İstanbul’da, bir çeşit "Boğazdaki Hollywood" gibi faaliyet gösterecek bir bölgesel film merkezinin yaratılması fikrini dile getirdiğine işaret ettikten sonra Türk dizilerinin yüzde 50-60’ını ihraç eden Calinos Holding’in Başkanı Fırat Gülgen’in değerlendirmelerini de yansıttı.

"İNSANLAR ELBİSELER, AKSESUARLARI ALIYOR"

Gülgen, "Türk diziler, ülkenin ekonomisini olumlu etkiliyor. İnsanlar, Türk dizilerde gördüğü elbiseler ve aksesuarları alıyor. Turist sayısı da, dizilerin ihracatının başlamasından bu yana büyük bir artış kaydetti" dedi.
"Son veriler, o eğilimi teyid edecek gibi" diyen WSJ ise, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin sayısının, Mart ayında önceki yılın eş dönemine göre yüzde 26 artarak 1 milyon 841 bine yükseldiğine dikkat çekti.
Söz konusu dönemde Türkiye’ye Suudi Arabistan, Katar ve Yemen’den gelen ziyaretçilerin sayısının, sırasıyla yüzde 88.7, yüzde 102 ve yüzde 106 arttığının altı çizildi. ANKA