Türk dizileri dünya manşetlerinde: "Sektör kalpleri fethediyor" - Sayfa 7

Türk dizilerini dünya pazarlarına ihraç eden Global Agency'nin CEO'su İzzet Pinto, "Dünya çapında her gece 400 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyoruz. Türk dizileriyle yarattığımız yumuşak güç siyasette yapılabileceklerle karşılaştırılamaz bile" diyor.

Her ne kadar 2001 yılında Kazakistan'a ihraç edilen ilk Türk dizisi “Deli Yürek” olsa da, Türk dizilerini küresel üne kavuşturan da 2005'teki romantik dizi “Gümüş” oldu. Geleneksel bir kadının kent yaşamına uyum sağlamasını konu alan dizi, Orta Doğu'da oldukça popüler oldu.

716
Türk dizileri dünya manşetlerinde: "Sektör kalpleri fethediyor" - Sayfa 8

Orta Doğu masallarından oluşan bir derlemeye dayanan ve günümüz İstanbul'unda geçen 2006 yapımı romantik drama “Binbir Gece”, Balkanlar'daki izleyicileri büyüledi.

16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ı konu alan "Muhteşem Yüzyıl", tarihi kurguya öncülük etti.

Bir zamanlar Latin Amerika telenovelalarının ithalatçısı olan Türkiye, artık dizilerini bölgeye ihraç ediyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, 2018 yılında tarihi drama dizisi Diriliş: Ertuğrul'un setini ziyaret ederek dizinin ülkesindeki çekiciliğine dikkat çekmişti.

816
Türk dizileri dünya manşetlerinde: "Sektör kalpleri fethediyor" - Sayfa 9

Platformu, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Yunanistan, Hindistan ve Pakistan'dan hayranlarla ayda yaklaşık 1,5 milyon izleyici alıyor.

Pinto, Türk dizilerinin aile odaklı doğasına dikkat çekiyor:

“Çıplaklık yok, küfür yok, kötü söz yok, çok fazla nefret yok. Böylece bu aile tarafından izlenebilir hale geliyor” diye açıklıyor.

916
Türk dizileri dünya manşetlerinde: "Sektör kalpleri fethediyor" - Sayfa 10

Sektör büyüdükçe, sadık laik Batı odaklı bir aile ile kurgusal bir İslami kardeşlik arasındaki dinamikleri araştıran "Kızıl Goncalar" gibi dizilerin temaları da genişliyor.

Daha önce 'Asmalı Köşk' ve 'İstanbullu Gelin' gibi dizilerde rol alan oyuncu Özcan Deniz, çekimlerin durduğu bir dönemde sektörün gelişmesi için bu çeşitlendirmenin şart olduğunu söyledi.

Deniz, "Farklı bir türe dönüşemeyen ülkeler artık dizi ihracatında geride kalıyor. Türkiye artık bu ivmeyi yakaladı ama çeşitlenemezse, farklı şeyler de anlatamazsa işin sonu bir yerde biter" diyor

1016