Bunaltıcı Türk güneşinin altında turistler, Osmanlı ve Bizans dönemi kalelerini yeniden canlandıran setlerde dolaşıyor, geleneksel Osmanlı kostümleri giyen oyuncularla selfie çekiyor ve at sırtında gösterilerini izliyor. Bunların arasında, sevdiği dizilerin dünyasına dalmak için annesiyle birlikte Finlandiya'dan İstanbul'a gelen, Türk televizyon dizilerinin sadık bir hayranı olan 22 yaşındaki Riia Toivanen de var.
66 yaşındaki emekli öğretmen Raquel Greco, dünya çapında yaklaşık 12 bin 800 kilometre uzaklıktaki Arjantin'deki Villa Carlos Paz'da, hayatında bir kez yaptığı İstanbul gezisinden hatıralarla çevrili bir Türk romantik komedisinin bir bölümünü izliyor. Yıllardır Türk dizilerini izlediği için tanıdığı önemli yerleri ziyaret etmiş.
Bu yılın nisan ayındaki ziyaretiyle ilgili olarak "Bana rüya görüyormuşum gibi geldi, dizide her gün gördüklerimi yaşadığıma inanamadım" diyor...
Türk TV dizilerinin (Türkçe adıyla dizi) dünya çapındaki popülaritesi, Türkiye'yi lider bir televizyon ihracatçısı konumuna itti, ülkenin uluslararası imajını büyük ölçüde güçlendirdi ve dünya çapında milyonlarca izleyiciyi ile turisti tarihi ve kültürel mekanlarına çekti.
Uzmanlar, televizyon programlarının başarısının, yeni pazarlara doğru genişlemeye devam eden milyar dolarlık bir endüstriyi körüklediğini söylüyor. Bu programların popülaritesi de Türkiye'nin küresel ölçekte yumuşak gücünü büyük ölçüde artırıyor.
Araştırma şirketi Parrot Analytics'e göre, 2020-2023 yılları arasında Türk dizilerine olan küresel talep %184 oranında arttı ve Türkiye, dünya çapında en büyük TV şovu ihracatçılarından biri haline geldi.