Gündem
03 Haz 2010 14:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

TÜRK DERGİCİLİĞİNİN DUAYENİ ERCAN ARIKLI ANILIYOR!..

Basın dünyasının efsanevi ismi, modern Türk dergiciliğinin duayeni Ercan Arıklı, ölümünden 7 yıl sonra anılıyor.

Basın dünyasının efsanevi ismi, modern Türk dergiciliğinin duayeni Ercan Arıklı, bundan tam 7 sene önce elim bir kazada hayata gözlerini yumdu.

Geleneksel yayıncılık anlayışına yepyeni bir bakış açısı getiren Arıklı yetiştirdiği gazetecilerin hiç bir zaman unutmayacağı bir isim olarak anılyor.

"GAZETECİLİKTEN BAŞKA İŞ YAPAMAM"

20 Şubat 1940’ta Ankara’da dünyaya gelen Ercan Arıklı, Rusya’dan göç edip Ardahan’a yerleşmiş ve 6 dönem Kars milletvekilliği yapmış Kahraman Arıklı ile Nezaket Arıklı’nın oğludur.

Arıklı, Robert Kolej’i bitirmesinin ardından 1962 yılında Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Gazetecilik dışında bir iş yapmasının "delilik" olduğuna karar verdi ve mezun olur olmaz Türkiye’ye dönerek 1966’da ABC adlı haftalık gazeteyi çıkardı.

Daha sonra yakın arkadaşı İsmail Cem ile Politika gazetesini yayımlayan Arıklı, ansiklopedik yayın ve taksitle satış şirketi Artel’i de kurarak Türkiye’de bir ilke imza atmış oldu. Bu girişimini yeni yayınlar izledi.

İSMAİL CEM’İN BACANAĞI

Ercan Arıklı, Robert Kolej’den sınıf arkadaşı ve daha sonra iş arkadaşı olan İsmail Cem’le aynı zamanda bacanak da oldular. Cem, Arıklı’nın ilk evliliğini yaptığı İnci Trak’ın kızkardeşi Elçin Trak’la evlenmişti.

FIRTINALI EVLİLİKLER

Arıklı’nın ilk evliliği iki çocuğunun trajik ölümüyle birlikte sona erdi. Yıllar sonra ikinci evliliğini gazeteci Malik Yolaç’ın kızı Merve Yolaç’la yapan Arıklı, üçüncü evliliği için dünyaca ünlü bir piyanist Güher Pekinel’le nikah masasına oturdu. Ercan Arıklı’nın ölümünden iki sene önce sona eren ve 14 yıl süren bu evlilik, uluslararası sanat çevrelerinde bile günlerce konuşuldu.

GELİŞİM YAYINLARI’NI KURUYOR

Arıklı tüm riskleri göze alarak kimsenin cesaret edemediği kararlara imza atıyordu. 1970 yılında Ekonomi Politika gazetesini çıkardı. Ancak Arıklı asıl ününü 1974 yılında Gelişim Yayınları’nı kurarak elde etti. Bu şirketle birlikte dergi ve ansiklopedi yayıncılığına radikal bir üslup getirdi.

Çevresindekilerin "ansiklopedi işi tutmaz" dedikleri dönemde 24 ansiklopedi çıkartarak vergi rekormeni oldu.

SÖZ GAZETESİ UZUN YAŞAMADI

Ne var ki bu başarıyı gazete yayıncılığında sağlayamadı. 1987’de kurduğu "Söz" gazetesini kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kaldı.

EFSANE DERGİ NOKTA’NIN YARATICISI

Arıklı, ansiklopedilerden sonra Türk basınında bir ilke daha imza attı. İlk göz nuru Nokta dergisi, gündeme damga vuran haberlerle uzun yıllar ses getirdi, tartışıldı.

"KADINCA", "ERKEKÇE"

Sonra Erkekçe ve Kadınca dergileriyle sektöre renk verdi. Yayıncılık dünyasına bambaşka bir bakış açısı, yeni bir soluk getirmişti.

DERGİ FABRİKASI

Ekonomik Panaroma, Gelişim Spor, Marie Claire, Gelişim Çocuk ve Hıbır Dergilerini peş peşe yayınladı. Artık dergiciliğin duayeniydi. Uluslararası fuarları kaçırmıyordu. Bir fabrikatör gibi gazeteci yetiştiriyor, dergi çıkarıyor, özgün fikirleriyle mesleğe yeni ufuklar açıyordu. Bugün medya dünyasının önde gelen birçok ismi onun keşfidir.

GELİŞİM YAYINLARI SATILIYOR

1992 yılında Gelişim Yayınları’nı satan Arıklı, 1993’te Sabah bünyesindeki Bir Numara Yayıncılık’ta Aktüel, Cosmopolitan, Gezi, Otomobil gibi 30’u aşan dergi çıkardı. Bir Numara Yayıncılık’tan ayrıldıktan sonra Vatan Dergi Grubununda Haftalık ve Tekborsa dergilerini çıkardı.

ÖLÜM ANİDEN GELDİ

Ölüm onu tam da kariyerinin doruk noktasındayken yakaladı. Bir Numara Yayıncılık dergi grubunun yönetim merkezi binası önünde, bir belediye otobüsünün kendisine çarpması sonucu hayatını yitirdi. Takvimler 3 Haziran 2003’ü gösteriyordu.

İSMİ OKUL BİNASINA VERİLDİ

Bu ani ve beklenmedik kaza basın dünyasını yasa boğdu. Sevenleri onun ismini, ölümünden bir yıl sonra Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Lisesi Ercan Arıklı Binası’na vererek taçlandırdı.

HAYATI KİTAP OLDU

2005 yılında ise o dolu dolu geçirdiği yaşamını, onun yakın çalışma arkadaşlarından Arda Uskan "Güle Güle Bebeğim" başlıklı eserinde kaleme aldı. Kitapta Arıklı ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgi gün ışığına çıktı.

EN BÜYÜK HAYALİNE KAVUŞTU

Bunlardan en ilginci de Ercan Arıklı’nın en büyük hayaline öldükten sonra kavuştuğuydu. Arıklı, son yolculuğunu trajik bir şekilde can veren ilk eşi İnci Trak ve iki oğluyla beraber tamamlamak istiyordu. İlk evliliğinde yaşadığı olayları ve acı dolu anıları 30 sene boyunca en yakınlarına bile anlatmayan Arıklı, yaşarken parçalanmasına engel olamadığı ailesini ölümden sonra bir araya getirmeyi başarmıştı, üstelik sonsuza dek.

ETİKETLER
#ercan arıklı