Kültür Sanat
12 Mar 2017 21:07 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:27

Tunus'ta geleneksel kıyafet yürüyüşü

- Başkentte geleneksel kıyafetlerle gerçekleştirilen yürüyüş ilgi çekti

TUNUS (AA) - Tunus'un başkentinde 4'üncüsü gerçekleştirilen "Tunus Yürüyüşü" renkli görüntülere sahne oldu.

Kültürümüz Cemiyeti tarafından Habib Burgiba Caddesi'nde geleneksel kıyafetlerle gerçekleştirilen gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

Bu yıl "Asaletimiz ve Çağdaşlığımızla Tunus Yürüyüşü" temasıyla düzenlenen yürüyüşte erkekler kırmızı fes, cepken ve cübbeleriyle kadınlar ise geleneksel beyaz çarşaflar, kaftanlar, kufiyeler, rengarenk burka ve alınlıklarıyla izleyenleri zaman tünelinden geçmişe götürdü.

Çocukların da unutulmadığı kültürel etkinlikte yürüyüş boyunca katılımcılar ellerinde Tunus bayrakları taşıdı.

Kültürümüz Cemiyeti Başkanı Zeynelabidin Bilharis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 Mart Geleneksel Kıyafet Bayramı nedeniyle insanları eski giysi kültürüne teşviki amaçladıklarını söyledi.

Geleneksel giysilerin hayattan kopmaması gerektiğini dile getiren Bilharis, "Geleneğimize ait kıyafetlerimiz yalnızca çeşitli münasebetlerde değil, günlük hayatın her yerinde kullanılabilir." dedi.

- Tunus kimliğini silmek istediler

Geleneksel kıyafetlerin kimliğin önemli bir parçası olduğunda dikkati çeken Bilharis, şunları söyledi:

"Bazıları bizim batılılaşmamızı arzulayarak, Tunus kimliğini ortadan kaldırmayı istedi ancak bizler yeniden Tunus'a dönmek istiyoruz. Ne doğu ne batı sadece Tunus diyoruz. Bu etkinlikle vermek istediğimiz mesaj geleneksel kıyafetlere dönüşün teşvik edilmesidir."

Etkinliğe katılan Tunus Valisi Ömer Mansur, geleneksel kıyafet konusunun yeniden dirilterek, sunulması gereken milli bir konu olduğunu ve Tunus'un hafızası sayılabileceğini vurguladı.

Geleneksel kıyafet etkinliğinin önemine işaret eden Mansur, "Herhangi bir şey bizleri ilerlemekten alı koyamaz, geleceğin büyükleri çocuklarımıza dedelerinin tarihini göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Mansur, Tunusluların geleneklerinin bir kısmını ihmal ettiğini hatırlatarak "Tunus'un 3 bin yıllık tarihinin görüntüsünü yeniden ortaya koyma rolü sadece devletin değil herkesin görevidir." değerlendirmesinde bulundu.

Tunus'ta ayrıca 16 Mart Geleneksel Kıyafet Günü benzer etkinliklerle kutlanacak.