TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 3

"TÜKETİM SEPETİNDE PİNPON TOPU YOK"

Tüketim sepetinin hesaplanması tartışmalarına değinen Çetinkaya, sepetin hazırlanmasında "Toplam harcama içinde 1/1000'den daha fazla ağırlık alan mal ve hizmetler, her Aralık ayında günceleme ile ağırlığı artan madde çeşitlerinin endekse dahil edilmesi, ağırlığı azalanların endeksten çıkarılması, madde tanımlarının gözden geçirilmesi"nin dikkate alındığını bildirdi. Çetinkaya kamuoyunda eleştirilen "pinpon topunun" güncel seride endeks sepetinde hiçbir zaman yer almadığını dile getirdi.

319
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 4

"DÜNYADA NEYSE BİZDE DE O"

TÜFE hesabının uluslararası kuralları bulunduğunu ve Türkiye'nin de iğden ipliğe AB'nin el kitabına uygun hesaplama yaptığını belirten Çetinkaya, *Dünyanın neresinde bu hesap hangi şekilde yapılıyorsa Türkiye'de de aynı şekilde yapıyor" diye konuştu.

419
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 5

"TÜİK OLARAK YEMEDİĞİMİZ DAYAK KALMADI"

1,5 yıl önce hükümetin doğalgaz indirimi nedeniyle yüzde 2'nin üzerinde çıkması beklenen Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 0'lı küsuratta çıkması sonrası "TÜİK enflasyonu düşük gösteriyor" eleştirilerini anımsatan Çetinkaya, "TÜİK olarak yemediğimiz dayak kalmadı" ifadesini kullanırken, bu uygulamanın AB normları doğrultusunda yapıldığını hatta Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) doğalgaz indiriminin enflasyon hesaplamasına yansıtılması görüşünü ilettiği bilgisini verdi.

519
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 6

"İSTANBUL BİRÇOK YERLEŞİM YERİNDEN FARKLILAŞIYOR"

TÜFE'nin yaşam maliyetini ölçmediğine ilişkin tartışalara değinen Çetinkaya, TÜFE ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi arasındaki farklılıkların neden kaynaklandığına açıklık getirdi. İTO'nın hesaplama metodolojisini 30 yıl önce TÜİK'ten aldığını belirten Çetinkaya, "çok eski ve sınırlı metodoloji ile çok sınırlı yerden fiyat alarak hesaplama yapıyor. Çünkü enflasyon ölçüm işi çok maliyetli bir iş. İTO bizim yaptığımızın küçük bir modelini yapıyor. İkinci olarak İstanbul farklılaşabilir ülkenin bir çok yerleşim yerinden farklılaşıyor. Dolayısıyla İTO'yu TÜİK'in yaptığı TÜFE hesabının tahmini gibi görmek lazım" dedi.

619