TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 16

"ŞİRKET KARLARI ENFLASYON ÜZERİNDE BELİRLEYİCİ... FAHİŞ KAR ELDE EDİYORLAR"

Türkiye'deki enflasyonun sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, şirket karlarının enflasyon üzerinde belirleyici etkisi olduğunu söyledi. Bu konudaki akademik araştırmalara vurgu yapan Çetinkaya, araştırmaların Avrupa'da bu etkinin yüzde 45 düzeylerinde olduğu bilgisini verdi. Çetinkaya araştırmaların Türkiye'deki şirketlerin enflasyonist ortamı kullanarak normalde beklenenden daha fazla fahiş karlar elde ettiklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Çetinkaya ısrarlı sorular üzerine pandemi sonrasında bunun açık olarak görüldüğünü belirtirken, "Şirket karları enflasyon üzerinde arttırıcı bir etkiye sahip. Bizim verilerimizde görülüyor. AB çalışmasında yüzde 45'lere varıyor. Bizde Ensar Yılmaz hocamızın çalışmışları var bu konuda" dedi.

1619
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 17

"TÜİK'İ IMF'YE ŞİKAYET ETMİŞLER"

Çetinkaya Türkiye'deki algılanan enflasyonla gerçekleşen enflasyon arasında farkın Avrupa'ya göre az olduğu tespitini paylaştı. İki yıl öncesine kadar ÜFE'nin yüzde 150, TÜFE'nin ise yüzde 60'larda olduğuna dikkat çekerek "TÜİK bir şeyler mi çeviriyor. TÜFE ÜFE'yi yakalamalı, saçmalık var" diye TÜİK'in eleştirildiğini anımsatan Çetinkaya, "TÜİK'i IMF Türkiye masasına şikayet etmişler IMF masası geldi baktılar ne yapıyoruz ne yapmıyoruz diye. Komik şekilde şunu fark ettiler. Bütün ülkelerde ÜFE'nin TÜFE'nin kat kat üzerinde olduğunu farkettiler teşekkür ettiler ve gittiler" diye konuştu.

1719
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 18

ENFLASYONU AÇIKLAMA TARİHİ DEĞİŞİR Mİ

Çetinkaya "enflasyonu açıklama tarihini değiştirip değiştirmeyeceklerine" ilişkin olarak da her ayın 3'ün de değil de 7'sinde açıklamayı düşündüklerini ancak 'TÜİK'in daha fazla makyaj yapmak için zamana ihtiyacı var" eleştirisi olacak diye kendilerini geri çektiklerini söyledi.

"ENFLASYON ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TARTIŞILACAK"

Çetinkaya enflasyonun önümüzdeki aylarda çok tartışılacağını belirtirken, kamu zamlarının bir kısmının Haziran ayında duyurulmasına rağmen Temmuz ayına kaldığını bunun enflasyonu etkileyeceğini söyledi.

1819
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 19

"YÜZDE 75 İLE YÜZDE 45 ENFLASYON ARASINDA FARK YOK"

Enflasyonun 75 olmasıyla 45 olması arasında bir fark olmadığını savunan Çetinkaya, "Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 olacaksa veya bir yıl sonra 145 olacak arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki'. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik" değerlendirmesini yaptı.

ZAM DÖNEMİNDE ENFLASYON NEDEN DÜŞÜK ÇIKTI

Çetinkaya, emeklilerin maaşlarına zam yapılacağı sırada TÜİK'İn enflasyon oranını 1.64 gibi düşük oranda açıkladığı eleştirilerine ilişkin sorular üzerine, kamu zamlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirlediğini anımsattı. Enflasyonun Haziran ve Temmuz aylarında düşük çıkmasının "tarihsel, yaz ayları olması, kamu zamları ve kur" gibi dört nedeninin bulunduğunu belirtti. Tarihsel sürece bakıldığında Haziran ayı enflasyonunun her zaman düşük çıktığını belirten Çetinkaya, açıklanan sigara vergi, elektrik, akaryakıt zammı gibi kamu zamlarının geçerliliğinin Temmuz ayına kaldığına dikkat çekti.

"ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILMAMASI ENFLASYONU OLUMLU YÖNDE ETKİLER"

Çetinkaya, asgari ücrete zam yapılmamasının enflasyonu olumlu yönde etkileyeceğini belirtirken, döviz kurlarındaki stabilitenin de aylık enflasyon oranı üzerinde olumlu etkisinin olduğunu söyledi.

1919