TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 14

"ENFLASYONDA BİR ŞEY ÇEVİRMİYORUZ"

Çetinkaya TÜİK'in enflasyonda bireyler çevirmediğini, TÜFE'deki giyim maddesinin enflasyonun çok üzerinde kaldığı ve bilinçli olarak baskılandığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Çetinkaya, bütün batı ülkelerinde normal TÜFE'nin Türkiye'de olduğu gibi giyimin çok üzerinde olduğunu vurguladı.

1419
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 15

ENAG'IN RAKAMLARI NİYE YÜKSEK

TÜİK ile ENAG arasındaki rakamsal farklılıkların nedenini de açıklayan Çetinkaya, "Endeks yürütüyoruz. Endeksi bildiğiniz fiyatla eskinin fiyatını çarparsanız kabaca bugünün fiyatını verir. 2020 fiyatıyla ENAG ve bizim endeksi yürüttük. ENAG fiyatı piyasa fiyatlarının üç beş kat üzerinde. TÜİK 'in fiyatları gözlemlediğiniz fiyatlar. ENAG endeksi olmaması gerektiği kadar yüksek açıkladığı için o endeksle 2020 fiyatları çarptığımızda bugün rasyonel olmayan fiyatlara ulaşıyorsunuz" diye konuştu.

1519
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 16

"ŞİRKET KARLARI ENFLASYON ÜZERİNDE BELİRLEYİCİ... FAHİŞ KAR ELDE EDİYORLAR"

Türkiye'deki enflasyonun sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğine dikkat çeken Çetinkaya, şirket karlarının enflasyon üzerinde belirleyici etkisi olduğunu söyledi. Bu konudaki akademik araştırmalara vurgu yapan Çetinkaya, araştırmaların Avrupa'da bu etkinin yüzde 45 düzeylerinde olduğu bilgisini verdi. Çetinkaya araştırmaların Türkiye'deki şirketlerin enflasyonist ortamı kullanarak normalde beklenenden daha fazla fahiş karlar elde ettiklerini ortaya koyduğunu söyledi.

Çetinkaya ısrarlı sorular üzerine pandemi sonrasında bunun açık olarak görüldüğünü belirtirken, "Şirket karları enflasyon üzerinde arttırıcı bir etkiye sahip. Bizim verilerimizde görülüyor. AB çalışmasında yüzde 45'lere varıyor. Bizde Ensar Yılmaz hocamızın çalışmışları var bu konuda" dedi.

1619
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 17

"TÜİK'İ IMF'YE ŞİKAYET ETMİŞLER"

Çetinkaya Türkiye'deki algılanan enflasyonla gerçekleşen enflasyon arasında farkın Avrupa'ya göre az olduğu tespitini paylaştı. İki yıl öncesine kadar ÜFE'nin yüzde 150, TÜFE'nin ise yüzde 60'larda olduğuna dikkat çekerek "TÜİK bir şeyler mi çeviriyor. TÜFE ÜFE'yi yakalamalı, saçmalık var" diye TÜİK'in eleştirildiğini anımsatan Çetinkaya, "TÜİK'i IMF Türkiye masasına şikayet etmişler IMF masası geldi baktılar ne yapıyoruz ne yapmıyoruz diye. Komik şekilde şunu fark ettiler. Bütün ülkelerde ÜFE'nin TÜFE'nin kat kat üzerinde olduğunu farkettiler teşekkür ettiler ve gittiler" diye konuştu.

1719