TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 11

DOKTOR MUAYENESİ VE YUMURTA FİYATI: "DAYAK YEDİK HALA DA YİYORUZ"

Çetinkaya, tüketim sepetindeki doktor muayene parası, yumurta, domates ve kira fiyatlarına ilişkin verilerdeki farklılıktan kaynaklanan tartışmalara da değindi.

Hesaplamadaki "ağırlık" ve "toplulaştırma" sistematiğine dikkat çeken Çetinkaya, Yumurta örneğini vererek Türkiye'de genel toplu tüketimin tanesi 2.57 TL olan 30'lu yumurta kolisi olduğunu, gezen, organik tavuk yumurtalarının tüketiminin ise sadece ağırlık ve toplulaştırma hesabıyla yumurta fiyatı ortalamasını 2 TL'den 2.57 TL'ye yükseltecek etkisinin olduğunu söyledi. Doktor muayene fiyatının belirlenmesinde devlet ve özel hastane ayrımı ücret ve kullanım yoğunluğuna bakıldığına dikkat çeken Çetinkaya, 600 bin fiyat bütününden bir kaçını seçip karşılaştırma yapmanın bir anlamının olmadığını dile getirdi. Çetinkaya "Önemli olan aradaki düzeylerle ilgili fiyat açıklamak değil endeks açıklamaktır. Mayıs 2022'de endeksi dörtlü seviyede açıklıyorduk 5'li seviyeye çıkardık. Ama hiçbir mana ifade etmeyen fiyatları kaldırdığımız için o zaman dayak yedik hala da yiyoruz. Ama hala bu işin tekniğini bilenler nasıl yapıldığını bilenler dayat atmaktan vazgeçtiler" ifadelerini kullandı.

1119
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 12

KİRA ARTIŞI: "ÖYLE BİR ZAMAN GELECEK Kİ BİZ HÜKÜMET TARAFINDAN DAYAK YİYECEĞİZ"

Kira artış fiyatları ve ENAG'ın bu konudaki yanlış tutumuna ayrı vurgu yapan Çetinkaya, ENAG'ın her ay sahibinden.com'a girip bir önceki ay kira fiyatıyla son kira fiyatını alıp, "kira şu noktadan şu noktaya çıktı" diye hesap yaptığını savundu. Çetinkaya, "oysa her ay Türkiye'deki kiracıların yüzde 5'i veya 10'u ev değiştiriyor. Ayrıca kiradaki fiyat artışları enflasyona geç yansır matematik bir gerçekliktir bu. Öyle bir zaman gelecek ki biz hükümet tarafından dayak yiyeceğiz 'bu kadar kira artışı yok siz nerede görüyorsunuz bu artışı' diyecekler. Kirada fiyata yansımış enflasyonun etkisini görmek biraz sabır gerektiriyor. İki yıl beklemek gerekebilir. Şu an yavaş yavaş başlıyor olabilir. Neden iki yıl çünkü bütün kiracılar ev değiştirmiyor" dedi.

1219
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 13

"BEŞ BİN KONUTA TAKİP"

Çetinkaya Türkiye genelinde 5 bin konutun kira fiyatını takip ettiklerini açıklarken, fiyat hesaplamasında hükümetin getirdiği yüzde 25'lik sınırı esas alamadıklarını ifade etti. Çetinkaya yüzde 25 sınırını değil, fiyat artışlarını dikkate aldıklarını kaydetti.

1319
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 14

"ENFLASYONDA BİR ŞEY ÇEVİRMİYORUZ"

Çetinkaya TÜİK'in enflasyonda bireyler çevirmediğini, TÜFE'deki giyim maddesinin enflasyonun çok üzerinde kaldığı ve bilinçli olarak baskılandığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Çetinkaya, bütün batı ülkelerinde normal TÜFE'nin Türkiye'de olduğu gibi giyimin çok üzerinde olduğunu vurguladı.

1419