TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi?

Tüketim sepetinin hesaplanması tartışmalarına ilişkin TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya konuştu. Enflasyonun dünya ülkeleriyle aynı şekilde hesaplandığını söyleyen Çetinkaya, ENAG'ın yüksek açıkladığını ifade etti. Çetinkaya, şirketlerin enflasyonist ortamı kullanarak fahiş kar elde ettiğini söyledi.

TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 1

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, tüketim sepetinin hazırlanması ve enflasyon hesaplamasının dünya ülkelerinde nasılsa Türkiye'de de aynı şekilde yapıldığını belirtirken, "Enflasyon hesaplamasında bir şey çevirmiyoruz" dedi.

119
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 2

Sabah gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre TÜİK Başkanı Çetinkaya, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında, enflasyon sepeti, ENAG'la hesaplamadaki farklılıklar ve TÜİK'e yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Sunum ile gazetecilerin sorularının iç içe geçtiği toplantıda, enflasyonda düşüş trendi başladığı ve önümüzdeki süreçte tartışılacağına dikkat çeken Çetinkaya, konuşmasına önce TÜFE'nin tanımıyla başladı. TÜFE hesaplamasının basit olmadığını belirten Çetinkaya, TÜFE'nin *Tüketim sepeti, sınıflama, ağırlıklar, temel ve cari dönem fiyatı ile fiyat derler dönem ve kaynakları" ile hesaplanıp açıklanabildiğini kaydetti.

219
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 3

"TÜKETİM SEPETİNDE PİNPON TOPU YOK"

Tüketim sepetinin hesaplanması tartışmalarına değinen Çetinkaya, sepetin hazırlanmasında "Toplam harcama içinde 1/1000'den daha fazla ağırlık alan mal ve hizmetler, her Aralık ayında günceleme ile ağırlığı artan madde çeşitlerinin endekse dahil edilmesi, ağırlığı azalanların endeksten çıkarılması, madde tanımlarının gözden geçirilmesi"nin dikkate alındığını bildirdi. Çetinkaya kamuoyunda eleştirilen "pinpon topunun" güncel seride endeks sepetinde hiçbir zaman yer almadığını dile getirdi.

319
TÜİK'ten eleştirilere yanıt: Haziran ayı enflasyonu neden düşük geldi? - Sayfa 4

"DÜNYADA NEYSE BİZDE DE O"

TÜFE hesabının uluslararası kuralları bulunduğunu ve Türkiye'nin de iğden ipliğe AB'nin el kitabına uygun hesaplama yaptığını belirten Çetinkaya, *Dünyanın neresinde bu hesap hangi şekilde yapılıyorsa Türkiye'de de aynı şekilde yapıyor" diye konuştu.

419