TRT'DEN HABER-SEN'İN İDDİALARINA YANIT!
Haber-Sen'in Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu "radyoaktif maddelerin satılması " iddiasıyla ilgili olarak TRT'den yanıt geldi
TRT Yönetim Kurulu’nun, içinde radyoaktif madde özelliğindeki elementlerin bulunduğu elektron tüplerini bu alanda uzman olmayan bir firmaya sattığı yönündeki iddiaya TRT'den yanıt geldi.
TRT Genel Müdürlüğü, kurumun yaptığı "hurda elektron tüpleri" satışı öncesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Atom Enerjisi Kurumundan bilgi alındığını, gereken tetkiklerin yaptırıldığını bildirdi. TRT'den yapılan yazılı açıklamada, Haber-Sen'in, "TRT'nin radyoaktif madde özelliği taşıyan bazı elektron tüplerini sattığı" iddiasında bulunduğu belirtildi.
Kurumun hurda depolarında bulunan ve içinde radyoaktif madde özelliği bulunmayan arızalı veya emisyondan düşük 6 bin 131 adet elektron tüpün satıldığı ve bu satıştan gelir sağlandığı vurgulanan açıklamada, "Hurda konumundaki elektron tüplerin satışından gelir elde eden ve bu tüpleri yeniden ekonomiye kazandıran TRT yönetimi, ilgili satış ihalesinden önce Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan bilgi almış ve gereken tetkikleri yaptırmıştır" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Her iki kurum da, 'tüplerin radyasyon ölçümlerinde herhangi radyoaktif malzemeye rastlanmadığı, radyolojik açıdan bu malzemelerin hurda olarak işleme tabi tutulmasında bir sakınca bulunmadığı kararını vermiştir. Yine elektron tüpler satın alınmadan önce, ihaleleri yapılırken tüplerin radyoaktif elementler içerip içermediği ilgili firmalar tarafından da denetlenmiştir. İlgili satış geçmiş yıllarda da birçok kez denenmiş ancak başarılı olunamamıştır. TRT yönetiminin işletme başarısının yanında çevre duyarlılığıyla hareket edip, hurdaları ekonomiye kazandırıp, kuruma yeni kazançlar sağlaması şikayet mevzu edilemez. Bilimsel raporların sonucuna göre yapılan 'hurda satışından' komplolar çıkartıp 'radyoaktif tehlike' mesajları verenler kamuoyunu yanıltmışlardır."
Haber-Sen dün yaptığı yazılı açıklamada, "TRT Yönetimi, çevreyi kirletme pahasına karı seçti, 321 bin lira için, 6 bin 131 adet 1. derecede tehlikeli atığı, asıl işi mezar taşı yapmak olan şirkete sattı. Berilyum, toryum, cıva gibi çok tehlikeli elementler içeren elektron tüplerin 1. derecede tehlikeli atık kapsamında olduğu, ihaleyi kazanan şirkete bildirilmedi" iddiasında bulunmuştu.