13 Oca 2010 12:26 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:03

TRT REYTİNG SİSTEMİNDEN RESMEN ÇEKİLDİ!.. ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMADA NELER SÖYLENDİ?

Televizyon kanallarının izlenme oranlarını belirleyen AGB şirketinin ölçümlerinden memnun olmadığını daha önce açıklayan TRT bugünden itibaren reyting ölçüm sisteminden çekildi.

TRT Genel Müdürlüğü'nden yapılan basın açıklamasına göre, TRT bugün itibari ile AGB'nin reyting ölçüm sisteminden çekildi. 42 yıldır yayın yapan devletin resmi kanalı TRT'nin 2011 yılında devreye girecek yeni ölçüm sistemine kadar reyting ölçümlerini baz almayacak.

Kurumdan yapılan açıklamada, TRT'nin reytinglerinde 2008 yılı başından 2009'un Mart ayına kadar istikrarlı bir yükselme olduğu, reyting sistemine dönük eleştirilerin somut belgelerle ortaya konmasından sonra ise TRT 1 kanalının reytinglerin sistematik halde düştüğü ifade edildi.

Yapılan açıklamada çekilmeyle ilgili olarak, "Halkın güveniyle tam 42 yıldır yayınlarını sürdüren TRT, yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugün itibariyle reyting sisteminden çekilecektir. 2011 yılında ölçümleri yapacak yeni şirketin faaliyetlerini inceleyip; yeniden karar verecek olan TRT, bu süre içinde reyting sisteminde yer almayacaktır." denildi.

TRT'nin basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Halkın güveniyle tam 42 yıldır yayınlarını sürdüren TRT, yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugün itibariyle reyting sisteminden çekilecektir.

Bilindiği üzere Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, son iki yılda yaptığı atılımlarla kamuoyunun beğenisini kazanmış ancak bu beğeni istenen ölçüde rating sonuçlarına yansımamıştır.


Her şeye rağmen özellikle prime time olarak adlandırılan zaman diliminde, TRT 1 kanalının izlenilirliğinde AB gurubunda 2008 yılı başından itibaren 2009 yılı Mart ayına kadar istikrarlı bir artış görülmüştür. TRT´nin reyting sistemine dönük eleştirileri somut belgeler eşliğinde artarak devam edince özellikle 2009 yılı Nisan ayından itibaren, TRT 1 kanalının reytingleri sistematik halde düşmeye başlamış ve bu düşüşün izahı yapılamamıştır.


Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, yaklaşık iki yıldır, gerek TİAK bünyesinde ve gerekse de kamuoyu nezdinde televizyon ölçüm sisteminin aksayan yönlerini belirtip, uyarılarda bulunmuş ve gereken tedbirlerin alınmasını istemiştir.


Reyting sistemini düzenlemekle görevli olan Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi (TİAK) üyeleri ve sistemin işleticisi firma; TRT´nin sistemin teorik temellerine dönük eleştirilerini genel olarak kabul etmekle birlikte, bugüne kadar eleştirileri düzeltme adına somut bir adım atmamıştır.


2009 yılı Ekim ayında televizyon izleme ölçümü yapmak için TİAK tarafından yeni bir ihale yapılmış; halen ölçüm yapan firma bu ihaleyi kaybetmiş ve başka bir firma bu ihaleyi kazanmıştır. (Ancak ihaleyi kazanan bu firma ölçüme 2011 yılı Ocak ayından itibaren başlayacak olup; bu tarihe kadar ihaleyi kaybetmiş mevcut firma ölçüme devam edecektir.) Yeni ihalede TRT´nin eleştirileri "kısmen" dikkate alınsa da, sistemin temelindeki yanlışlıklar devam ettirilmiştir.


Diğer taraftan mevcut ölçüm sistemindeki yanlışlıklar TRT´nin bir iddiası olmaktan çıkıp yargı organları tarafından da incelenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, mevcut ölçüm şirketi ve TİAK yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanununun 239/1 maddesinin ihlali dikkate alınarak kamu davası açılmasına karar vermiştir. Bunun üzerine Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı şüphelilerin yargılanması için kamu davası açmıştır.


Yine Rekabet Kurulu TİAK´ın; "... belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisini doğurabilecek nitelikte bir teşebbüs birliği olduğuna" karar vermiş ve 2009 yılı Ekim ayında TİAK tarafından yapılan yeni ölçüm ihalesinin durdurulmasına karar vermiştir. Rekabet Kurulu ayrıca "televizyon izleme ölçümü hizmetlerinin temini için yapılacak ihalelerin rekabetçi bir yapıda olması" gerektiğini buna uygun olmayan "mevcut ihale sürecinin devam ettirilmesi durumunda IAA ve TİAK hakkında Kanun kapsamında işlem başlatılacağı"nı bildirmiştir.


Kamuoyunun, yargının, RTÜK´ün ve Rekabet Kurulu´nun televizyon izlenirlik ölçüm sistemi üzerindeki kanaatleri ortaya çıkmış iken; TRT yönetimi olarak, kurumumuzun bundan böyle TİAK yapısı içinde temsil edilmesini ve ihaleyi kaybetmiş bir şirket tarafından ölçümlenmesini sağlıklı görmediğimizi ifade etmek istiyoruz.


Halkın güveniyle tam 42 yıldır yayınlarını sürdüren TRT, yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugün itibariyle reyting sisteminden çekilecektir.


2011 yılında ölçümleri yapacak yeni şirketin faaliyetlerini inceleyip; yeniden karar verecek olan TRT, bu süre içinde reyting sisteminde yer almayacaktır."


Haber 7