"TRT REKABET EDERKEN YORGUN DÜŞÜYOR!.." TRT GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ŞAHİN'DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR!..
İletişim Türkiye-09 Medya ve İletişim Zirvesi'nin birinci oturumunda konuşan Şahin, kamu hizmeti yayıncılığının avantajları ve kolaylıkları olduğu kadar, zorluklarının da bulunduğunu söyledi.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türkiye'de 27 ulusal, 200'ü aşkın yerel ve bölgesel televizyon bulunduğunu belirterek, ''Dolayısıyla bunlarla rekabet ederken, TRT ciddi anlamda yorgun düşüyor'' dedi.
Eğitim konusunun, kamu hizmeti yayıncılığı yapanlar tarafından daha önemsendiğini dile getiren Şahin, ayrıca toplumun her kesimine erişme ve tüm kesimlerin temsili için uğraştıklarını kaydetti.
Şahin, TRT 1 kanalının, Türkiye coğrafyasının yüzde 99,8'ine erişiminin sağlandığını vurguladı.
Muharrem ayı nedeniyle ilk kez TRT'nin Alevilere yönelik 1 ay boyunca program yaptığını hatırlatan Şahin, bu yayınlar başlayınca, Alevilerin TRT'ye müthiş bir güven duymaya başladığını ve TRT çalışanlarına da bakışlarının değiştiğini anlattı.
Şahin, TRT'de devlet büyüklerine yer verilen bir program bulunduğunu, bu programın bazen özel televizyoncular tarafından ''Program ilk 100'e bile giremedi'' şeklinde eleştirildiğine dikkati çekerek, ''Kaliteli yayın yapıyorsanız izlenmeme riskini göz önüne alacaksınız'' dedi.
Bağımsızlık ve özerklik konusunun, kamu hizmeti yayıncılığında önemli olduğuna işaret eden Şahin, ''Tuncay Güney olayı TRT'ye yeniden sınıf atlattı. Bazı olumsuzluklar yaşanmasına rağmen TRT tekrar milletin gündemine düştü'' ifadelerini kullandı.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, ''Türkiye'deki özel televizyonların açılımı, hiçbir ülkede yok. Avusturya'da sadece 2, İngiltere'de 3-4 tane var. Türkiye'de 27 ulusal, 200'ü aşkın yerel ve bölgesel televizyon var. Dolayısıyla bunlarla rekabet ederken, TRT ciddi anlamda yorgun düşüyor'' diye konuştu.
''TRT'NİN KADROLU VE SÖZLEŞMELİ 7 BİN 200 ÇALIŞANI VAR''
TRT yöneticilerinin en büyük sıkıntılarından birinin istihdam konusu olduğunu vurgulayan Şahin, TRT'nin kadrolu ve sözleşmeli 7 bin 200 çalışanı olduğunu, buna karşılık Türkiye'de yayın yapan ulusal özel televizyon çalışanlarının tamamının 7 bine ulaşmadığını söyledi.
Şahin, göreve geldiğinde geçici sözleşmeli, akitli gibi çalıştırılanların olduğunu ifade ederek, ''TRT'de yayıncılığa göre bir yapı oluşturulması gerekirken, klasik bir devlet kurumu gibiydi. Çalışanlar da kendini öyle hissediyordu. 'Biz memur yayıncılığı yapmayacağız' deyince, başta TRT çalışanı karşı çıkıyordu'' dedi.
Memur yayıncılığı anlayışıyla özel televizyonlarla rekabet etme şansı bulunmadığını belirten Şahin, mevzuat konusunda da çeşitli handikaplar yaşadıklarını anlattı.
Şahin, reyting alma baskısı altında olan özel televizyonların yarattığı deformasyona karşı Türk milletinin TRT'yi her zaman güvenilir bir liman gibi gördüğünü kaydetti.
TRT'nin, Türk Cumhuriyetlerinde de ilgiyle izlendiğini anlatan Şahin, TRT'nin TRT 1, TRT 2, TRT 3, TRT 4, TRT GAP, TRT Çocuk, Kürtçe aile kanalı olan TRT 6, TRT Türk ve TRT Avaz adlı kanalları bulunduğunu, bunlara, müzik, Arapça, İngilizce haber, Farsça gibi birçok yeni kanalın ekleneceğini bildirdi.
SORUMLULUK ÖNEMLİ
Zirve Başkanı ve RTÜK Üyesi Paşa Yaşar da toplumu bilgilendiren ve bilinçlendiren medyanın sorumluluk taşıması gerektiğine işaret ederek, medyayı diğer sektörlerden ayıran en önemli özelliğin de bu olduğunu kaydetti.
Medyanın ve iletişim sektörünün en savunmasız kurbanının çocuklar olduğunu ifade eden Yaşar, yayıncı kurumun öğretme değil, zarar vermeme kaygısı ile hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Yaşar, ''Medyanın çok çeşitli kanalları var. Kim neyi öğretecek? Öğretmek sonuç alıcı değil, temiz bir sayfa verelim, renkleri izleyen katsın ama zarar vermeyelim'' dedi.
Tarafsız ve renksiz bilgi vermenin önemine işaret eden Yaşar, son dönemde ortaya çıkan ''sanal gerçeklik'' kavramının insanları çok fazla etkiler hale geldiğini, insanların gerçek hayattan daha fazla sanal hayatta yaşadığını kaydetti.
Yaşar, ''Gelecekte sanal dünyayı nasıl yöneteceğimizi görüp, buna ilişkin düzenleme ve denetlemeleri sağlamak zorundayız'' dedi.
''CEP TELEFONU ABONELERİ HER YIL YÜZDE 20 ARTIYOR''
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreter Yardımcısı Houlin Zhao da zirvenin, medya ile iletişim arasındaki yakınsamayı anlatan ilk toplantı olduğunu belirtti.
ITU'nun küresel anlamda birçok standardı oluşturduğunu anlatan Zhao, cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına imkan sağlayacak üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri (3G) ile insanların artık çok daha pahalı olan bilgisayarlara ihtiyaç duymayacağını söyledi.
Dünyada sabit telefon abone sayısı giderek azalırken, cep telefonu abone sayısının arttığına dikkati çeken Zhao, cep telefonu abone sayısının her yıl yüzde 20 artış gösterdiğini, zaman içinde cep telefonlarının sabit telefonun yerini alacağını kaydetti.