'TRT hangi siyasi partiden ne kadar gelir elde etti?'
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TRT'nin seçim döneminde elde ettiği siyasi reklam gelirlerini TBMM'ye taşıdı.
CHP'li Budak, Başbakan Yardımcısı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, kamunun olanaklarıyla tarafsız yayıncılık yapması gereken TRT'nin, 7 Haziran seçimleri sürecinde de bu ilkeye uymadığını, RTÜK'ün seçim sürecindeki TRT yayınlarıyla ilgili 19 rapor, 5 uyarı ve 2 yayın durdurma kararının, tarafsızlık ilkesinin çiğnendiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. TRT'nin seçim sürecinde, siyasi parti haberleri ile reklamlarının yayınlanmasında da adil davranmadığını kaydeden Budak, seçim sürecinde 1 Nisan 2015 ile 6 Haziran 2015 döneminde TRT'de yayınlanan seçim haberlerinin toplam süresi konusunda bilgi istedi. Budak, "Toplam süre içinde partiler ne kadar yer bulmuştur? Hangi partinin haberleri/mitingleri ne kadar süre yayınlanmıştır?" diye sordu.
PARTİ REKLAMLARI NE KADAR?
Siyasi partilerin reklamları yayınlanma süreleri ve ücretleri konusunu da gündeme taşıyan Budak, şöyle devam etti:
"Aynı dönemde, hangi siyasi partiler, seçim reklamları için TRT'ye başvurmuştur? Hangi partinin siyasi reklamı, TRT kanallarında ne kadar süre ile yayınlanmıştır? TRT, reklamı yayınlanan partilerden ne kadar tahsilat yapmıştır? Hangi partiden, ne kadar süre karşılığında ne kadar ücret alınmıştır?
Yurttaşlarımızın vergileri ile yayın yapan TRT'nin tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerek Yüksek Seçim Kurulu, gerekse de RTÜK'ün yaptırım kararları ile ortaya çıktığına göre, tarafsızlık ilkesinin çiğnenmesine fırsat veren TRT yöneticileri hakkında bir inceleme ya da soruşturma yapılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir? Kamu görevlilerinin, kanunları birden çok kez ihlal etmelerine neden seyirci kalınmaktadır?"