TRT ARAPÇA ARAPLAR'A TÜRK PROPAGANDASI MI?
TRT'nin Arap dünyasına hitap etmek için kurduğu TRT ARAPÇA, yayına başlamak için gün sayıyor. Kanalın koordinatörü Sefer Turan, TRT ARAPÇA'nın hedefini ve projelerini anlattı!
İbrahim Şahin yönetiminde atağa kalkan TRT, kanal üstüne kanal açıyor. 4 Nisan Pazar Günü TRT ARAPÇA da yayına başlamış olacak. TRT ARAPÇA, dışa dönük açılımın önemli halkalarından biri. Sırada İngilizce ve Farsça kanal var.
TRT ARAPÇA, Sefer Turanın koordinatörlüğünde bir yıldır devam eden yoğun bir hazırlık döneminin ardından seyircisi ile buluşmaya hazırlanıyor. Peki, TRT ARAPÇA neden kuruldu, hangi amaca hizmet edecek? Araplara Türk propagandası mı yapılacak? Türk dizilerinin Arap ülkelerinde yol açtığı rahatsızlıklar, TRT ARAPÇAnın yayınları için de söz konusu olabilir mi? Bir başka ifadeyle, kaş yapalım derken göz çıkar mı? Devlet televizyonunda Arapça yayın, Türkiyenin sinir uçlarına dokunur mu?
TRT ARAPÇA hakkında merak edilenleri kanalın koordinatörü Sefer Turana sorduk.
Sefer Turan, hayli heyecanlı. Omuzladığı yükün farkında. Ekip olarak üstlendikleri misyonu hakkı ile yerine getirmek için gayret ettiklerini söylüyor. Alınan ilk tepkiler heyecanını bir kat daha artırmış. Test yayınına gelen tepkiler, Onu bile şaşırtacak boyutta.
Gerisini Sefer Turandan dinleyelim
TRT ARAPÇA hangi ihtiyaçtan doğdu?
Öncelikli olarak, Türkiyenin yakın komşularıyla olan ilişkileri son yıllarda doğru bir şekilde gelişmeye başladı. Bu ilişkilerin bir ileriki aşamaya geçirilebilmesi için aradaki iletişimin de daha üst seviyelere çıkarılması gerekiyordu. Bundan dolayı da TRT Arapçanın Türkiyenin bölgeyle olan ilişkilerinin geliştirilmesinde çok büyük bir ihtiyacı karşılayacağını düşünüyoruz. İkincisi sadece bölgede değil dünyada bir çok ülke yıllardır Arapça televizyon yayını yapmaktadır. Örneğin; A.B.D ,İngiltere, Almanya, Fransa. Çin, Rusya, Güney Kore gibi ülkeler Arap ülkelerine yönelik Arapça yayın yaparken Türkiye gibi bölgenin bir parçası olan hem de çok çok önemli bir parçası olan bir ülkenin Arapça televizyon yayını yapmaması zaten düşünülemezdi.
ARAPLARLA ARACISIZ TANIŞMA
Gecikmiş bir proje
Bu açıdan baktığımız zaman biraz da gecikmiş bir proje olduğunu görürüz. Dolayısıyla hangi açıdan bakarsak bakalım TRT Arapçanın önümüzdeki süreçte çok önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz. Burada bir önemli nokta da şu; yıllardan beri Arap ülkeleri ve Türkiye birbirlerini hep üçüncü kişiler üzerinden tanıdılar. Yapılan tercümelerden tanıdılar. Başka dil ve dillerden yapılan tercümelerden kaynaklanan tanışma eksik kaldı. Yani her iki taraf da birbirlerini eksik tanıdılar. Dolayısıyla artık bundan sonra Arap ülkeleri Türkiyeyi doğrudan tanıma fırsatı bulacaklar. O açıdan da TRT Arapça yine çok önemli bir misyonu yerine getirecek diye düşünüyoruz.
ARAPLAR TÜRKİYEYİ MERAK EDİYOR
Türkiyenin son dönemde izlediği politikanın bu projede etkisi var mı?
Kanalın temel hedefi, Türkiyenin sahip olduğu potansiyeli Arap ülkelerine doğrudan ve doğru bir şekilde aktarmak. Çünkü Türkiye siyasetten ekonomiye, kültürden turizme bütünüyle Arap ülkelerinin ilgi alanına girmiş bir ülke. Türkiyenin son yıllarda izlediği politika bu ilgiyi zirveye çıkarmış durumda. Türkiyeye gelmek istiyorlar. Türkiye ile ticaret yapmak istiyorlar. TRT Arapça, mevcut potansiyeli en iyi şekilde aktararak iki taraf açısından faydalı bir yayın yapmayı hedefliyor.
TÜRK PROPAGANDASI TUTMAZ
Araplara Türk propagandası mı yapacaksınız?
Dünyada Arapça yayın yapan televizyon kanallarının programlarını ve kullandıkları dilleri izlediğimiz zaman şunu görüyoruz; propagandist bir dil hiçbir zaman istenilen amaca hizmet etmiyor, tepki doğuruyor. İkincisi televizyon kanalı olarak da başarısızlığa neden oluyor. Bunun örnekleri var. Dolayısıyla biz propagandist bir dil kullanmadan Türkiyeyi doğrudan ve yalın bir dille anlatmayı hedefliyoruz.
DEVLET KANALINDA ARAPÇA
TRTnin Kürtçe yayın yapması bazı eleştirilere neden oldu. Devlet eliyle bölücülük gibi cümleler kuruldu. Şimdi devlet eliyle Arapça yayın başlıyor. Projeyi laikliğe aykırı bulanlar oldu mu?
Gördüğüm kadarıyla TRTnin Arapça yayın yapmasına yönelik bir tepki şu ana kadar olmadı. Yani temelden bir karşı çıkış olmadı. Yayına başladığımızda muhtevasına yönelik eleştiriler olacaktır ve olmalıdır da. Yayın içeriğine yönelik eleştirileri biz özellikle istiyoruz ve bekliyoruz ki istifade edelim.
TRT ARAPÇA, AİLE KANALI OLACAK
Kanalın nasıl bir yayın politikası olacak, ne tür programlar yayınlanacak?
Öncelikli olarak şunu herkesin bilmesi gerek: TRT Arapça, doğal olarak TRT nin yayın ilkeleri çerçevesinde yayın yapacak. Bir aile kanalı olacak ve içerisinde haberden tartışma programlarına, müzikten eğlenceye, belgesellere, komedi programlarına, yarışma programlarına varıncaya kadar bir aile kanalı içerisinde yayınlanabilecek her türlü formatta programlar olacak. Burada iki amaç güdüyoruz. Birincisi ülkemizin zenginliklerinin tanıtılması. Diğer taraftan hedef kitlemiz olan Arap ülkelerindeki insanların görmek istedikleri programları da ekrana taşımaya çalışacağız.
TRT Arapça nerelerde izlenecek?
TRT Arapçanın yayın kitlesi, 22 arap ülkesi. Arap coğrafyasında yaşayan 350 milyona yakın nüfus. Türkiyede Arapça konuşan insanlara da hitap edeceğiz. Bu çerçevede Türksat başta olmak üzere Nilsat ve Arapsat üzerinden yayın yapacağız. Bilsat ve Arapsat bugün Arap ülkelerine hitap eden en önemli iki uydu. Buna Türksatıda eklediğimiz zaman çok geniş bir muhatap kitlemiz olacak.
TÜRK VATANDAŞI ARAPLAR NE BULACAK?
Anadili Arapça olan Türk vatandaşları açısından bakarsak, onlar ne bulacak TRT ARAPÇAda?
Türkiyede yaşayan Arap kökenli vatandaşlarımızın günlük hayatlarında kullanmış olduğu Arapça ile bugün Arap ülkelerinde kullanılan ve özellikle yazı dilinde kullanılan Arapça arasında farklılık söz konusu. Türkiyedeki Arap kökenli vatandaşlarımızın kullandığı dil, yerel faktörlerden etkilenmiş durumda ve fasih Arapçadan biraz kopmuş vaziyetti.
Bizim yayınlarımızı izlediklerinde fasih Arapçayı öğrenme ve anlama noktasında katkısı olacaktır. Ayrıca Arap kökenli vatandaşlarımızın kültürünü, müziğini , sanatını, örfünü adetini ve dillerini de ekrana getireceğiz.
Arap ülkeleri çok geniş bir çoğrafyaya dağılmış durumda ve neredeyse her Arap ülkesinde farklı bir lehçe konuşuluyor. TRT Arapça nasıl bir dil tutturacak, dengeyi nasıl bulacak?
Arapçanın şöyle bir özeliği var; dünyanın neresinde olursa olsun hangi şiveyi konuşursa konuşsun yazı ve okuma dilindeki Arapça tektir. Fasta da böyledir, Mısırda da böyledir, körfez ülkelerinde de böyledir. Bütün Arap ülkelerinde yazılan ve okunan Arapça tektir. Biz de gerek haberlerde olsun, gerek belgeseller de olsun fasih Arapçanın gerekli olduğu yerler de fasih Arapçayı kullanacağız. Ancak magazin içerikli programlarda fasih Arapçayı kullanırsanız tat vermez. Mesela dizilerde, yarışma ve eğlence programlarında fasih Arapça tercih edilen bir uygulama değil. Günlük konuşma dili neyse öylece ekrana yansıtılıyor. Burada da yerel şiveler arasında bir denge gözeteceğiz. Değişik Arap ülkelerinde kullanılan farklı lehçeleri ekrana taşıyacağız.
NEDEN HABER KANALI DEĞİL?
El Cezire kanalının bütün dünyadaki etkisi göz önünde alındığında TRTnin de Arapça haber kanalı kuracağı düşünülmüştü başta Neden haber kanalı değil de aile kanalı?
Baştan beri haber kanalı kurmak düşüncemiz olmadı. Türkiyenin anlatacağı, tanıtacağı çok şeyi var. Söyleyecek sözü var. Bizim kültürümüz var, sanatımız var, magazinimiz var, siyasetimiz var, yani hayatın bütün alanları. Haber kanalı formatında bunları yansıtmamız mümkün olmazdı. Bir de şunu düşünmek lazım; bugün Arap dünyasında habercilik açısından bir boşluk var mı, yok mu? Sonuçta biz genel izleyiciye hitap edeceğiz. Temel hedefimiz, her eve girmek. Yayınlarımızı uydudan evlere indirmek istiyoruz, uydu da kalsın istemiyoruz. Habercilikte bu açından bir boşluk olduğunu söylemek çok zor. Çünkü gerçekten çok iyi habercilik yapan El Cezire gibi, El Arabia gibi hem uluslararası hem de ulusal yayınlar var. Dolayısıyla, haber dışındaki boşluğun daha önemli olduğunu düşünüyoruz.
TRT ARAPÇADA HABERİN YERİ
Kanalın yayın politikasında haberin yeri ne olacak?
Haber bizim için önemli.Çünkü Türkiyedeki yaşanan siyasi gelişmeler ülkenin kendi siyasi hareketliliği Arap ülkeleri tarafından çok merak ediliyor. Dolayısıyla habere ciddi ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu arada tartışma programları bizim için son derece önemli. İstanbul ve Beyrutta programlar yapacağız. İstanbuldan adında bir tartışma program yapacağız. Bu programda Türkiyenin iç siyasi gelişmelerini Arap ülkelerini ilgilendirecek boyutta ekrana taşıyacağız. Bölgedeki gelişmeleri, uluslararası olayları ele alacağız. Beyruttan haftalık bir tartışma programız olacak. Orada da hem Türk akademisyenler hem de arap aydınlar aynı masa etrafında bir araya gelerek hem bölgesel hem uluslararası sorunları tartışacaklar. TRT Arapçanın sorunların seviyeli bir şekilde tartışıldığı bir platform olmasını hedefliyoruz.
TÜRK DİZİLERİNDEN DUYULAN RAHATSIZLIK
Özel kanallardaki dizilerin Arap dünyasında çok seyredildiğini biliyoruz. Kanalın yayın politikasını belirlemede bu ilginin etkisi oldu mu?
Elbette son yıllarda Türk dizilerinin Arap ülkelerinde çok izleniyor olması bizim için de belirleyici oldu. Bu noktadan hareketle TRTnin yaptırmış olduğu bazı dizileri yayın akışına aldık. Çünkü bir diziyle çok mesaj verebiliyorsunuz. Tabii güzelliklerinizi, kültürünüzü, sanatınızı, kendinize dair her şeyi aktarabiliyorsunuz. Bu açıdan diziler bizim için önemli bir kaynak.
TRT ARAPÇA için yeni dizi çekildi mi?
Hayır, eski diziler Arapçaya çevrildi.
TRT ARAPÇA için dizi çekilecek mi?
Düşünce olarak var. Girişimlerimiz de var ama bir dizi çekmek biliyorsunuz ki kolay değil. İleriye dönük bazı projelerimiz var.
Özel kanallardaki dizilerin Arap dünyasında çok seyredilmekle birlikte birtakım rahatsızlıklara sebep olduğu da biliniyor. TRT ARAPÇAnın yayınlayacağı dizilerde benzer sıkıntılar olabilir mi?
Arap ülkelerinde Türk dizileri etrafında yapılan tartışmaların farkındayız, hangi boyutlarda olduğunu biliyoruz. Destekleyenler var, eleştirenler var. Eleştirenler daha fazla. Ama biz sonuçta TRTnin ilkeleri çerçevesinde yayın yapacağız. Dolayısıyla böyle bir rahatsızlık olmayacağını, ortak kültürel kodlarda buluşabileceğimizi düşünüyoruz. Biz kazanmak istiyoruz, kaybetmek değil.
ARAP TELEVİZYONLARINDAN TRANSFER
TRT ARAPÇAnın kamera arkası kadrosu nasıl kuruldu? Çalışanlar kimler?
Türkiyede maalesef hem Arapçayı hem televizyonculuğu çok iyi bilen bir kadro yok. Dolayısıyla temel kadroyu dışarıdan getirmek durumunda kaldık. Arap ülkelerinde yayın yapan televizyonlardan deneyimli arkadaşlar getirdik. Bunların arasına Türkiyeden Arapçayı çok iyi bilen genç arkadaşları kattık İşin özellikle teknik boyutunu da öğrensinler diye. İleriki aşamada kendi kadromuzu oluşturmayı hedefliyoruz ama Türkiyede şu an ihtiyacımızı karşılayacak kadro olmadığı için ekibi dışarıdan gelenlerle kurduk.
Kanalın spikerleri, ekran yüzleri Arap televizyonlarından transfer edildi yani
Evet. Arap televizyonlarından temin ettik.
El Cezireden de var mı?
Hayır. El Cezireden spiker transfer ettiğimiz şeklinde bir haber yapıldı ama bu doğru değil. Aramızda El Cezireden gelip bizimle çalışanlar var ama spiker değil.
SELAMİ ŞAHİN, YASEMİN KUTSİ PROGRAM YAPACAK
Türkiyeden kimler program yapacak?
Türkiyeden tanıdık simalar olacak. Selami Şahin, Yasemin Kutsi gibi sanatçılarımız olacak. Arap dünyasından sanatçılar olacak. Türkiyeden Arapçayı çok iyi konuşan sanatçılar ve akademisyenler kendine yer bulacak. Diğer ekran yüzlerimiz ise arap ülkelerinden olacak.
Selami Şahin ne yapacak?
Müzik eğlence programı üzerinde çalışıyoruz.
Yasemin Kutsi?
Sabah programında Mısırlı bir sunucumuzla ekranı paylaşacak.
TARKAN, TEST YAYININDA
TRT Arapça test yayına Tarkanla başladı ...
Test yayınına Tarkanla değil İstiklal Marşıyla başladık. Bazı meslektaşların yanıltması oldu. Tarkanı görmüşler, onu başlığa çektiler. Orada seçilen kliplerde ölçü şuydu: Arap ülkelerinin tanıdığı, bildiği sanatçılar var. Ama Arap dünyasında tanınmayan başka sanatçılarımız da var. Çeşitliliği hedef aldık. Yoksa özellikle A şahsı B şahsı seçilmedi. İbrahim Tatlıses de vardı , Sibel Can da , Ahmet Özhan da, Ebru Gündeş de Böyle bakılırsa Ahmet Özhanla başladı da denebilirdi.
Uyuşturucu meselesi biraz kafa karıştırdı galiba. Tarkanı mı örnek göstereceğiz sorusu akla geldi.
Hayır, bizim öyle bir ayrımımız yok. Sanatçılarımız arasında tercih noktasında değiliz. Sanatçıların hepsi bu ekranda kendine yer bulacak.
SEFER TURANI ŞAŞIRTAN NEYDİ?
TRT ARAPÇAya Arap dünyasının ilgisi nasıl? Test yayınlarından geri dönüş aldınız mı?
Öteden beri bir beklenti vardı. Arap ülkelerinde ve ne zaman yayına gireceğimizi herkes merak ediyordu. Test yayınıyla birlikte Arap ülkelerinde reklam vermemiş olmamıza rağmen aldığımız haberler bizi çok sevindirdi. Çünkü uyduya çıktığımız andan itibaren bir çok ülkede izlenmeye başladık. Bunun nasıl olduğunu da anlayamadık doğrusu. Ama bizim açımızdan sevindirici bir işaret elbette. Beklentilerin farkındayız ve bu beklentiye cevap vermek için gayret ediyoruz.
Açılışa sayılı günler kaldı
Evet. 4 Nisan Pazar günü saat 20.00de Dolmabahçe Sarayında Sayın Başbakanımızın katılacağı törenle TRT ARAPÇA yayına başlayacak.
Açılış öncesi yoğun mesaide vakit ayırdınız. Teşekkür ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum.
Çok teşekkürler. Sağolun
Sami Bayraktar/haber7