23 Eki 2017 16:18 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:42

"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

- Milli Eğitim Bakanlığınca ücretsiz dağıtılacak ders kitaplarına ilişkin 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları belli istekliler arasında ihale usulü uyarınca yapılabilecek- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:- "Yeni ihale usulünde şartnamelere daha fazla profesyonellik...

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca ücretsiz dağıtılacak ders kitaplarına ilişkin 2019 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları belli istekliler arasında ihale usulü uyarınca yapılabilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarıya ihdas edilen maddeyle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda öğrenim gören öğrencilere ücretsiz dağıtılacak ders kitabı ve öğrenci çalışma kitabı ile ilgili öğretmenlere ücretsiz dağıtılacak kılavuz kitaplarına ilişkin 31 Aralık 2019'a kadar yapılacak mal ve hizmet alımları, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç, Kamu İhale Kanunu'nun diğer hükümlerine tabi olmaksızın, belli istekliler arasında ihale usulü uyarınca yapılabilecek.

Komisyonda hükümeti temsilen yer alan Bakan Yılmaz, maddeye ilişkin bilgi verirken, mevcut sistemde kitaplarla ilgili ihalelerin açık ihale usulüyle yapıldığını ve zaman aldığını ifade etti.

Yılmaz, "İhaleler açık ihale usulü ile yapıldığında kitap yazma ve basım konusunda yetkinlik açısından şekil ve şartları taşısa da içerik problemi olan firmalar ihaleye katılmakta bu durum da sistemi kilitlemekte, ders kitaplarının basım ve dağıtım sürecini olumsuz etkilemekte, bu da eğitimi etkilemektedir. Gecikmeye neden olmaktadır." diye konuştu.

Getirilen düzenleme ile ihale usulündeki değişimin herhangi bir keyfiliğe yol açmayacağının altını çizen Yılmaz, Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumundan görüş alınarak hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlemenin esasların belirleneceğini aktardı.

Yılmaz, "Kitap yazım ve basımlarının uzmanlık gerektirmesi nedeniyle ihale şartnamelerine yeterlilik kriterlerine ilişkin hükümler ekleyeceğiz. Yeni ihale usulünde şartnamelere daha fazla profesyonellik gerektiren kriterler ekleyeceğiz. İçerik olarak daha zengin kitapları tercih edebileceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

-Görüşmelerden

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da madde üzerindeki görüşmelerde geçici bir madde ile hayata geçirilebilecek bir düzenlenemenin, ihdas edilen madde ile kalıcı hale getirildiğini belirtti.

Kalaycı, her torba kanun tasarısına, bir konuyu Kamu İhale Kanunu dışına çıkaran düzenleme konulmasını yanlış bulduklarını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılan düzenlemelerin haksızlığa neden olduğunu, maddeye gerekçe olan sorunun, geçici düzenleme ile giderilmesi gerektiğini kaydetti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da kalıcı bir düzenleme ile şaibe ve eşitsizliklere yol açabilecek uygulamaların önünün açılacağını öne sürerek, uygulamayı eleştirdi.

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı ise getirilen düzenlemenin, Milli Eğitim Bakanlığının belli sürede edindiği tecrübeler ışığında mevcut sorunların çözümüne yönelik hazırlandığını dile getirdi.

Bakan Yılmaz, muhalefet milletvekillerinin maddeye ilişkin eleştirilerinin ardından tekrar söz alarak, Türkiye'nin geleceğini inşa eden gençlere en iyi kitapların verilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, getirilen ihale yönteminde keyfilik olmadığını vurgulayarak, "İhalede, saydamlık, eşitlik, rekabet ve güvenilirlik esaslarının hepsi vardır." dedi.

Kitapların içerikleriyle ilgili de konuşan Yılmaz, Türkiye'nin farklı değerleri öncelikleyen 80 milyonluk bir ülke olduğunun altını çizerek, okul kitapları hazırlanırken de bu çeşitliliğin gözönünde bulundurulduğunu aktardı.

Yılmaz, "Kitaplarda, eğer bırakın nefret söylemini, birini incitecek, dışlayacak, ikinci sınıfa koyacak bir söylem varsa bu bizim hatamızdır, söyleyin düzeltelim demiştik. Yine diyoruz, düzeltmeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.