Abdulkadir Selvi provokasyonun perde arkasını yazdı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ortak basın toplantısı sırasındaki gerilim gündemde kalmaya devam ediyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Yunanistan'ın sabotaj girişimlerini 'Akdeniz’de yaşananların perde arkası' başlıklı yazısında açığa çıkardı.
Abdulkadir Selvi bugünkü "Akdeniz’de yaşananların perde arkası" başlıklı yazısında, Türkiye'nin Yunanistan ile sorunlarını iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözmeye çalışırken, Yunanistan'ın her defasında diyalog sürecini sabote etmekten kaçınmadığını savunuyor.
Bunun bir örneğin de geçen hafta hem karada hem denizde yaşandığını söyleyen Selvi, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı sırasında süreci sabote ederken aynı gün Yunanistan’ın Fransız araştırma gemisini Akdeniz’de Türk kıta sahanlığı içine sokma girişimine tanık olduk. Bunun adı tek kelime ile çifte sabotaj." ifadelerini kullanıyor.
Ancak bu oyunun Türkiye’nin kararlılığı sayesinde bozulduğunu söyleyen Selvi, "Türkiye hem masada hem sahada gücünü ortaya koyarak, Yunanistan’ın hamlesini boşa çıkarmayı başardı. Yunanistan bir kez daha Türkiye duvarına çarpıp geri döndü. Yunanistan, Türkiye ile diyalog yolunu seçmediği sürece daha çok başını bu tür kayalara çarpmak zorunda kalacak. Oysa Ege ve Akdeniz’de iki ülke önemli işbirliği alanları geliştirebilir." şeklinde yazısına devam ediyor.
Selvi öte yandan, "Şimdi maddeler halinde Akdeniz’de yaşanan gerilimin perde arkasını aktaracağım." diyerek, gündemdeki olayı madde madde açıklığa kavuşturdu. İşte Abdulkadir Selvi'nin yazısının ilgili bölümü;
"1) Bir süredir Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim nedeniyle, Dışişleri Bakanı Dendias’ın ziyareti, Türkiye açısından iki ülke arasındaki diyaloğun geliştirilmesi anlamında olumlu bulundu.
2) Geçmişte Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu dostluğu iki ülke ilişkilerinde bahar havasının yaşanmasına neden olmuştu.
3) Mevlüt Çavuşoğlu ile Nikos Dendias’ın dostluğu iki ülke arasındaki gerilimin düşmesine ve diyaloğun gelişmesine katkı yapabilir miydi? Türkiye’nin çok büyük bir beklentisi yoktu. Ama neden olmasındı?
4) Çünkü Çavuşoğlu, Dendias’la görüşmesinden sonra diplomasinin resmi dilini tercih etmedi. Konuğuna “Niko” diye hitap etti. “Hem Dendias, hem Niko diyorum. Çünkü uzun yıllardır şahsi dostum” diye sıcak bir ifade kullandı."
5) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dendias’ı kabul ederek, iki ülke arasındaki diyaloğa önem verdiğini gösterdi. Erdoğan görüşmede Yunan Bakan’a, sorunları iki komşu ülke olarak doğrudan çözmeyi, başka ülkeleri araya sokmamayı önerdi.
6) Dışişleri’ndeki görüşmede Yunan heyetinin, “Medya önünde tartışma yaratacak ifadeler kullanmayalım” önerisine rağmen Dendias, süreci sabote etti."