02 Eki 2007 14:44 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:50

TMSF, UZAN'LA ANLAŞABİLECEK Mİ?..ÇUKUROVA GRUBU İLE PROBLEMLER NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK?...TOPRAK GRUBU'NA EL KONULACAK MI?..

Son günlerin ağzından çıkan her kelime dikkatle dinlenen bürokratı TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, CNBC-e Business´a konuştu.

Sabah ve atv´nin neden ayrı ayrı değil de blok satılmasına karar verdiniz? TMSF´ye borcu olan grupların ihaleye girme olasılığına karşı bir karar mıydı bu?

Eski borç sahiplerini düşünerek böyle bir karar vermiş değiliz. Tamamıyla finansal nedenlerle aldık bu kararı. Piyasa araştırmaları grup olarak satmanın daha yüksek değer sağlayacağını gösterdi. Gelen talepler de çoğunlukla birlikte satılması yönünde. Türkiye´de gazeteler çok kârlı değil. Televizyon ile gazeteyi finansal yönden destekleyebiliyorsunuz. Gazete de televizyonu kitlelere ulaşım yönünden destekliyor.

Doğan Grubu ile ortak olan yabancıların ihaleye giremeyeceğini söylemiştiniz. Sonra Rekabet Kurumu, Doğan ve Çukurova gruplarında ortaklığı bulunanların ihaleye girmelerinde sakınca olmadığını söyledi...

İlk görüşleri onların ihaleye giremeyecekleri yönündeydi. Daha sonra kurum kararı "ihaleye girebilirler ama ihaleyi kazanırlarsa ortaklıklarını bitirmek zorundalar" şeklinde çıktı.

Öyleyse şartnamede nasıl bir ifade yer alacak?

İhaleye girebilirler ama kazanırlarsa Doğan´la ortaklıklarını bitirmek zorundalar. Ama Doğan giremeyecek. Çukurova Grubu yazılı basında rekabet bozucu etki yapmıyor. Gazete ihalesine girebiliyorlar ama televizyon ve gazeteyi bir arada, blok olarak sattığımız için bu ihaleye giremeyecekler.

Rekabet unsuru Star´ın satışında neden bu kadar konuşulmamıştı?

Star´ın Doğan´a gitmesiyle denge değişti. Doğan, Star´ı almasaydı bugün belki böyle bir durum ortaya çıkmayabilirdi. Rekabet Kurumu´nun bu kararı çok ciddi bir araştırmaya dayanıyor.

Peki Ciner Grubu´nun durumu... İhaleye girebilecekler mi?

Net bir şey söyleyemem. Ön yeterlilik süreci var. Bu süreçte başvuru yapabilirler. Biz de bu süreçte girip girmeyeceklerine karar vereceğiz.

TMSF ile ticari ve hukuki ilişkide olan bir grubun ihaleye girmesi doğru olur mu?

Biz onlarla bir uzlaşmaya vardık. Aleyhimizdeki davalarını geri çektiler. Biz de bazı varlıkları ve nakit parayı onlara verme taahhüdünde bulunduk. Böylece fonla Ciner arasındaki ihtilaf tamamen ortadan kalkmış oldu. Bu olmasaydı "giremezler" derdim ama bu uzlaşma dolayısıyla Ciner Grubu´nun ihaleye girme ihtimali daha fazla oldu. Yine de nihai karar ön yeterlilik aşamasında verilecek.

Son olarak "10 şirket var" demiştiniz... Son dönemde somutlaşan talepler var mı?

Rakamsal olarak yine o civarda olabilir. Ancak bankaların medyada hissedar olamayacağına dair RTÜK Kanunu´nun ilgili hükmüne yabancı fonların takılıp takılmayacağı net değil. O konuda araştırma yapılacak.

Kaç fon var bu kapsamda?

5-6 tane fon bizimle konuşuyor. Bunun dışında en az 4-5 tane de yabancı doğrudan medya, işbirliği yapabilecek yerli ortak arıyor. RTÜK´le ilgili sorun net olmadığı için yatırım fonlarının karar vermesi zor.

Yatırım fonlarının bu durumuna nasıl yaklaşıyorsunuz?

Onların katılmaları değerleri yükseltecektir. Yatırım fonları belli sürelerle, daha çok kâr amacıyla bir sektöre girip çıkan finansal kuruluşlardır. Bunların girmesi sektörün kârlılığını arttıracak. Çünkü büyük bir güçle bir sektöre giriyorlar ve o sektörün finansal dengesini olumlu hale getirmek için çaba gösteriyorlar. Bunlar Türkiye´deki medyanın alışılmış medya dışı işlerine çok fazla müdahil olmayacaklardır, politikacılar karşısında bağımsızlığını sağlamada katkıları olacaktır.

Bir de yabancı yatırımcılara yüzde