Tıp tarihine geçti: Peniste gıda zehirlenmesi
Tıp tarihinde eşine rastlanmaz bir vaka meydana geldi. 38 yaşındaki bir erkek hasta, peniste gıda zehirlenmesi yaşadığı tespit edilen ilk vaka olarak kayıtlara geçti. Bu sıra dışı durum, hastanın eşiyle cinsel ilişkiye girdikten sonra ortaya çıktı.
38 yaşındaki bir erkek, cinsel ilişki sonrasında penisinde oluşan organında kızarıklık, şişlik ve kabuklanma gibi rahatsızlık verici belirtilerin ardından şiddetli ishal ve kusma krizleri de eklendi. Durumun ciddiyetini anlayan hasta, sonunda bir üroloji uzmanına başvurdu. Yapılan incelemelerde, peniste Bacillus cereus adlı bir bakteri tespit edildi. Genellikle oda sıcaklığında uzun süre bekletilen pirinç, tahıl, süt ve kremalarda bulunan bu bakteri, gıda kaynaklı enfeksiyonlar arasında yer alıyor.
Bacillus cereus, ısıl işlem görmüş gıdalarda bile hayatta kalabilen ve mide-bağırsak sorunlarına yol açabilen bir bakteri türüdür. Lübnan'da yaşanan sıra dışı bir olayda, doktorlar hastanın cinsel ilişki sırasında oluşan cilt çatlaklarından bu bakterinin vücuda girdiğini ve peniste enfeksiyona neden olduğunu belirledi.
Yapılan araştırmalar, semptomların başlamasından bir gün önce hastanın yediği pirinç yemeğinin bu duruma yol açtığını ortaya koydu.
Doktorlar, Bacillus cereus'un genital bölgede görülmesinin ise 'alışılmadık' olduğunu belirtti.
Olay, Annals of Medicine and Surgery dergisinde yayımlanarak tıp literatürüne bir ilki kazandırdı. İki çocuk babası olan hastaya, genellikle göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir topikal antibiyotik reçete edildi. Ayrıca, bölgedeki enfeksiyonun iyileşene kadar dikkatlice temizlenmesi ve cinsel ilişkiden kaçınılması önerildi. Dört haftalık tedavi sürecinin sonunda hasta, yanma ve rahatsızlık hissinin sona erdiğini ve enfeksiyonun tekrar etmediğini bildirdi.
Sözcü’den Duygu Yeşilgöz haberine göre, araştırma yazarları, genellikle penis enfeksiyonlarının açık yaralardan kaynaklandığını ve çoğunlukla streptokok bakterileriyle ilişkilendirildiğini belirtti. Ancak bu vakada, cinsel ilişki sonrası gelişen ishal ve kusmanın enfeksiyonun muhtemel kaynağı olduğu sonucuna varıldı.