30 Mayıs 2011 11:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:24

THE GUARDIAN'DAN TÜRKİYE İLE İLGİLİ ŞOK İDDİA!

İngiliz The Guardian gazetesinden çok konuşulacak iddialar..

Fiachra Gibbons ve Lucas Moore imzalı haber-yorumda, Türkiye’de hükümetin alel acele bir şekilde barajlar, hidro ve nükleer elektrik santralleri yapmaya çalışmasının köylüleri ve çevrecileri kızdırdığına dikkat çekildi.

Guardian, Türkiye’nin "Büyük İlerleme Hamlesi"nin göçebe Türklerin ve milyonlarca küçük çiftçinin yaşam tarzlarını tehdit ettiğine dikkat çekti ve bunu "Avrupa’nın son birkaç 10 yıl içinde gördüğü ekonomik kalkınma ve refah adına yapılmış en dramatik ve potansiyel olarak tahripkar koşturmacalarından biri" olarak niteledi.

Gazete, cumhuriyetin yüzüncü yıldönümü olan 2023 yılına kadar Türkiye’yi dünyada bir ekonomik güç haline getirmek amacıyla neredeyse tüm büyük nehirler üzerinde binlerce baraj ve hidroelektrik santral inşasının planladığına dikkat çekti.

Guardian, "Önümüzdeki ay yapılacak seçimleri de kazanarak üçüncü kez iktidara gelme rekoru kıracak olan AK Parti, Türkiye’nin sismik olarak yeryüzündeki en hareketli ülkelerden biri olmasına karşın, aralarında üç nükleer enerji santrali de bulunan dev bayındırlık projelerini uygulamaya sokmaya çalışıyor" diye yazdı.

Gazete, ilk santralin Akdeniz kıyısında Mersin limanı yakınlarında yapılacak olan proto tip bir Rus reaktörü olacağını belirtip, bu nükleer santralin yüksek derecede faal halde olan bir fay hattı üzerine kurulacağına dikkat çekiyor.

Bunu Japonlar tarafından Karadeniz’de, Sinop yakınlarında yapılacak ikinci bir santralin izleyeceğini kaydeden gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ay Karadeniz ile Marmara arasında açma sözü verdiği 40 mil uzunluğundaki kanal ile tüm dünyada 'gözlerin şaşkınlıktan faltaşı gibi açılmasına' yol açtığını ve Başbakan’ın kendisinin bile bu projeyi ‘çılgın proje’ diye adlandırdığını kaydetti.

Guardian, "Erdoğan, bundan böyle Türkiye’nin ırmaklarının ‘boşu boşuna akmayacağını’ ilan etti ve çevrecileri en çok endişelendiren şey de hidro elektrik potansiyelin yüzde 100’ünün önümüzdeki 12 yıl içine sığdırılmaya çalışılması. Çevreciler hidroelektrik konusunda alel acele hareket etmenin halihazırda çölleşme ve köyden kente göç sorunlarıyla karşı karşıya olan Türkiye’nin hassas ekolojik dengesine daha çok zarar vereceğini savunuyorlar" diye yazdı.