09 Tem 2014 13:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:25

TGS'den ikinci toplu sözleşme! Gazeteyi çalışanlar yönetecek! (Medyaradar/Özel)

Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Birgün gazetesi yönetimi arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı

Birgün Gazetesi binasında yapılan törenle imzalar atılırken, çalışanlar da kutlama için pasta kesti.
İmzalanan sözleşme ile ücretlere birinci yıl yüzde 12 oranında zam yapılırken, sendika üyesi çalışanların 1 Mayıs’ta ikramiye alması sağlandı. Ayrıca evlenme ve doğum yardımı, kreş yardımı ve ölüm yardımı sözleşmede öne çıkan sosyal hak maddeleri oldu.

8 MART’TA KADIN ÇALIŞANLARA TATİL
Sözleşme uyarınca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın çalışanlar; 17 Mayıs Homofobi ve Transfobiye Karşı Mücadele Gününde cinsel yönelimine bakılmaksızın sendika üyesi tüm çalışanlar, katılacağı etkinliği önceden işverene bildirmek koşuluyla izinli olacak.

18 HAFTA EBEVEYN İZNİ
Doğum öncesi ve sonrası cinsiyetine bakılmaksızın ilgili tüm çalışanlar toplam 18 hafta ücretli ebeveynlik iznine sahip olacak. Regl dönemini ağır ve sancılı geçiren kadın işçilere, talep etmeleri halinde bir gün ücretli izin verilecek.

GAZETEYİ ÇALIŞANLAR YÖNETECEK
Toplusözleşme çalışanların yönetimde söz sahibi olmasının da yolunu açacak. Söz konusu maddede “Gazete Meclisi işyerlerinin verimli çalışması, işlerin planlanması, işçi sağlığı, iş güvenliği, işgücünün eğitimi ve niteliklerinin geliştirilmesi için taraflarca kendisine getirilecek konularda görüş ve öneriler belirler. Meclis, işyerinde yeni bir kadroya ihtiyaç duyulduğunda toplanarak işe alım koşullarını ve tanımlarını yaparak karara bağlar” denildi

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GARANTİ ALTINDA
TGS ile Birgün gazetesi arasında atılan imzalar ile toplumsal cinsiyet eşitliği de sözleşmeye girdi. İlgili madde şöyle: “İşveren işyerinde uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve yasal mevzuat gereği, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli önlemleri alır. İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların erkek çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, gazetenin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında erkeklerle eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf eder, bunun için pozitif ayrımcı tedbirler alır. Kadın çalışanlara dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, ağır disiplin suçu olarak değerlendirilir. Bu şikâyetlerde kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür. Bu suçları işleyenler, derhal Disiplin Kurulu’na sevk edilir. İşyeri Kurulu, kadına yönelik şiddet vak'aları ivedilikle sonuçlandırır ve kadının kimliği ile yaşadıkları, isteği dışında iç ve dış kamuoyuyla paylaşılmaz.”

MEDYARADAR/ÖZEL