TGC'den başsağlığı mesajı: Bedii Faik Türkiye'de ilklerin sahibiydi!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti dün hayatını kaybeden duayen gazeteci Bedii Faik Akın'ın vefatı dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayınladı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ilk genel sekreteri, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi, TGC üyesi Faik Akın'ın babası, usta gazeteci Bedii Faik Akın 15 Haziran 2015 Pazartesi günü vefat etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bedii Faik Akın’ın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Gazetecilik mesleğinin hemen her dalında uzun yıllar hizmet veren değerli büyüğümüz Bedii Faik Akın’ı kaybettik. Bedii Faik Türkiye'de ilklerin sahibi olma şansını da taşır . Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk genel sekreteridir. Yayınlanmadan yasak edilen ilk kitap onundur. Fazla suç işlemesini önlemek iddiasıyla tutuklanan ilk yazar odur. O dönemde İstanbul Radyosu’nda yaptığı sohbetler büyük bir ilgiyle dinlendi. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyoruz. Akın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.
Bedii Faik Akın’ın cenazesi 17 Haziran Çarşamba günü öğle namazının ardından Teşvikiye Camisi’nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Bedii Faik Akın’ın özgeçmişi
1921 yılında Bandırma'da doğdu. Çocukluğu İzmir'de geçti. Ortaokulu İzmir'de, Liseyi İstanbul'da, "Kabataş Lisesinde" bitirdi. Dört yıl Tıp Fakültesine devam ettikten sonra doktorluktan vazgeçmiş, yazarlığı seçmiştir.
İlk fıkraları Son Saat, Tasvir gazetelerinde yayınlandı (1943). Tan, sonra Milliyet Gazetelerinde uzun süre yazdı. Demokrasi mücadelesi sırasında F.Karakoyunlu ve Samet Ağaoğlu ile birlikte "Demir Kırat" gazetesini çıkarmıştır. Demokrat Partinin iktidara gelir gelmez Atatürk Devrimlerini bozmaya yönelmesi üzerine yine muhalefeti seçmiş ve Ulus’ta yazmaya başlamıştır. Sonra Yeni İstanbul’da yazılar yazmış 1952 yılında Falih Rıfkı Atay’la birlikte Dünya Gazetesi’ni kurmuştur. Atay’la ortaklıkları ve yakın dostlukları 1971 yılında Atay’ın ölümüne kadar sürmüştür. Atay’ın ölümünden sonra altı yıl daha Dünya Gazetesi’ni çıkaran Bedii Faik sonra modern teknolojinin gazeteciliğe getirdiği büyük maddi yükü karşılamayacağını görerek gazetesini devretmek zorunda kalmıştır.
Eserleri arasında bulunan "Yalancı" TV dizisi, film yapılmış ve üç ödül almıştır. "Tekelonya Cumhuriyeti" ise 1950'li yıllarda daha yayınlanmadan yasak edilen kitap olma ününü kazanmıştır.
Bunun dışında başlıca eserleri "İhtilalciler arasında bir gazeteci", “Tablonun Gülüşü”, "Rüzgar Eken", "Efendime Söyliyeyim", "Ay Bizimdir", "Hitler Hatıralarını Yazsaydı", "O Biçim (Hapishane Anıları)" ve son eseri de "Tanya Dudu"dur. Evli ve üç çocuk, iki torun sahibi.