05 Kas 2014 12:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu

70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan gazeteciler, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”ni düzenlenen törenle aldı.

Ödüle bu yıl; Engin Köklüçınar, Ertan Ünal, Hikmet Çetinkaya, Hulusi Turgut, Hüseyin Kırcalı, Mustafa Küçük, Raşit Yakalı, Ümit Gürtuna, Üstün Akmen ve Yalçın Pekşen değer görüldü

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”, düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Ödüller, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç’in Başkan, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yazman olduğu; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkanlardan Nail Güreli, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Atilla Güner, spor yazarı Esat Yılmaer, Şükran Soner ve Engin Başçı’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.
Oylama sonunda özel yönetmeliğe göre; 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan gazetecilerden Engin Köklüçınar, Ertan Ünal, Hikmet Çetinkaya, Hulusi Turgut, Hüseyin Kırcalı, Mustafa Küçük, Raşit Yakalı, Ümit Gürtuna, Üstün Akmen ve Yalçın Pekşen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne değer görüldü.

İŞTE ÖDÜL TÖRENİNDEN KARELER-FOTO GALERİ

BABIALİ’NİN USTALARI TGC’DE BULUŞTU

TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Onur Kurulu Önceki Başkanlarından Hıfzı Topuz, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Olay Tan, TGC’nin İlk GeneLSekreteri Bedii Faik, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, İstanbul Üniversitesi'nin Önceki Rektörü Mesut Parlak, gazeteciler Esat Yılmaer, İzzet Sedes, Orhan Karaveli ve Halit Kıvanç’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

BAŞKAN OLCAYTO: BURHAN FELEK CEMİYETİ AYAKTA TUTTU
Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in üstlendiği törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:
“Burhan Hoca; iyi bir yazardı, halka kolaylıkla inen kıvrak bir kalemi vardı. Çok yönlü bir kişiydi. Spordan siyasete kadar her dalda kalem oynatma becerisi vardı. Burhan Hoca’nın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne de önemli katkıları oldu. Cemiyet’i onca darbe ve sıkıntılar arasında ayakta tuttu. Nitekim 12 Eylül’de pek çok yasa budanırken 1952’de çıkan 5953 sayılı Basın İş Yasası’na TGC’nin o dönemki başkanı Burhan Hoca sayesinde dokunulmamıştır. Yasa, 1967 yılında çalışan gazetecilerin lehine 212 olarak değiştirildi ve daha da güçlendirildi. 5953 sayılı yasa, bugün hâlâ çalışan gazetecileri koruyan tek yasadır.
YASA DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Şu günlerde yasanın değiştirilmesi yönünde iktidar kesiminde çabalar var. Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı bizi Ankara’ya çağırdı. Orada ilk temas yapıldı. Bu yasayı değiştirmeye içimiz elvermiyor. Sendikayla beraber bir toplantı yaptık ve meslektaşlarımıza, hukukçulara görüşlerini sorduk. Çalışanları daha iyi koruyacak bu yasadan daha iyi bir yasanın yapılamayacağı görüşü ortaya çıktı. Sadece bazı maddeleri yeni iş yasaları kapsamında daha da iyileştirilebilir.
TGC AYNI ÇİZGİDE YÜRÜMEYE DEVAM EDİYOR
Başkan Olcayto, 1952’de eski adıyla 212 bugünkü adıyla 5953 sayılı yasanın çıkmasında Burhan Felek’in, Hıfzı Topuz’un, Cevat Fehmi Başkut’un ve İhsan Ada’nın katkıları olduğunu belirtti. Başkan Olcayto, Cemiyet’in kurulduğu günden beri yaptığı çalışmalara değinerek, “Cemiyet, kendisini göstermiş kanıtlamıştır. Bugün de aynı çizgide yürümeye çalışıyoruz. Bir kez daha Burhan Felek’i rahmet, sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”
KÖKLÜÇINAR: ÖDÜLÜ ALMAK İÇİN İHTİYARLIĞIMI HEYECANLA BEKLEDİM
Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. İlk ödülü Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı’nın Genel Sekreteri Engin Köklüçınar aldı. Köklüçınar’a ödülünü TGC’nin ilk Genel Sekreteri Bedii Faik takdim etti. Köklüçınar, ödül töreninde duygularını şöyle dile getirdi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve üyelerine çok teşekkür ederim. Varlığınızla aldığım ödül bir anlam daha kazandı. Bu ödülü almak için ihtiyarlığımı heyecanla bekledim. Her ne kadar ihtiyar oldumsa da hiç pişman değilim. Çünkü yaşlılık aptal insanlar için kıştır ama akıllı insanlar için hasat mevsimidir. İşte ben hasatımı en büyük ustanın elinden TGC’nin ilk genel sekreteri Bedii Faik’ten aldım. Biz çok şanslı bir nesildik. Çünkü bizi muhteşem ve muhterem ustalarımız yetiştirdi. Bizi madde adamı olarak değil; mana adamı olarak yetiştirdiler. İyi ki onlar yetiştirdi. Şimdi çok merak ediyorum. Bu nesil kime üstat, kime hoca, kime ustam diyecek?”
HULUSİ TURGUT: MESLEK HAYATIMIN EN BÜYÜK ÖDÜLÜNÜ ALDIM
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Hulusi Turgut’a ödülünü takdim etti. Turgut, ödülü layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Çok özel ve önemli bir gündeyim. Meslek hayatımın zirvesine ulaştığım için çok mutluyum. Biz gazeteciler, sürekli ‘Aferin’ bekleriz. Bugün aferin’in en büyüğünü aldım. Burhan Felek Ödülü benim için en büyük ödül. Artık başka bir ödüle ihtiyacım yok. Bu bakımdan çok mutluyum. Sizlerin huzurunda böylesine heyecanımı paylaştığım için beni mazur görün. Bu ödüle beni layık gören seçici kurula minnet ve şükranlarımı iletiyorum”

MUSTAFA KÜÇÜK: İYİKİ BU ÖDÜLÜ ALDIM
Mustafa Küçük’e ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı takdim etti. Mustafa Küçük, mesleğe nasıl başladığını anlatarak sözlerine başladı:
“Çok şaşkınım, çok heyecanlıyım. TGC’nin bu binasının ilk kiracısı olan Türk Haberler Ajansı’nda 1961 yılında işe başladım. Henüz 18 yaşındaydım. 30 senem bu binada geçti. Babıali’de çok çalıştım, çok öğrendim, çok eğlendim. Haberi ustalardan öğrendim. Bu binada Türk Haberler Ajansı’nın genel müdürü oldum. Bu binada ABC Ajansı’nı kurdum. Bugün de Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü alıyorum. İyi ki varsınız. İyi ki bu ödülü aldım.”
RAŞİT YAKALI: GENÇ ARKADAŞLARIM ADINA ALIYORUM
Raşit Yakalı’ya ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı verdi. Yakalı, karikatür macerasına nasıl başladığını meslektaşlarıyla paylaştı:
“Anadolu’da bir köy öğretmeniyken karikatüre merak saldım. Ne olduğunu, nasıl çizildiğini bilmiyordum. Öğretmenliği bırakıp İstanbul’a geldim. Geldiğimde öğrendim. Ve kendime bunu bir düstur olarak kabul ettim. Gençlere hep yardımcı olacağım dedim. Ve olmaya çalıştım. Karikatür okulu kurduk ve yönettim. Bugün 1000’den fazla öğrencim oldum. Bugün onların çoğu gazetelerde çalışıyorlar. Ve bugün ben bu ödülü genç karikatürcüler ve Anadolu’nun uzak bir yerinde aynı benim kurduğum hayalleri kuran genç arkadaşlarım adına alıyorum.
ÜMİT GÜRTUNA: BURHAN FELEK İLE BİRLİKTE ÇALIŞTIM
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’ya ödülünü verdi.
Burhan Felek ile ilk tanışıklığının onun evine kiracı olarak gelmeleriyle başladığını anlatan Gürtuna, şunları söyledi:
“Burhan Felek’in Cumhuriyet Gazetesi’nde Pazar Günleri yazdığı Recep’in Kahvesi’ni hiç kaçırmazdım. Sonra yıllar geçti. İstanbul Gazetecilik Enstitüsü’nde iken Burhan Felek hocamız oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nde de Burhan Hocam ile beraber çalışma lüksünü yakaladım. Onu mahçup olmayım diye çok daha fazla çalıştım. Sütunların boşaltıldığı ya da doldurulduğu günümüzde Hoca bugün yaşasaydı eğer ne düşünürdü diye merak ediyorum”
ÜSTÜN AKMEN: MESLEKTAŞLARIMA LAYIK OLMAYA ÇALIŞACAĞIM
TGC Önceki Onur Kurulu Başkanlarından Hıfzı Topuz ise Bizim Gazete yazarı Üstün Akmen’e ödülünü takdim etti. Hıfzı Topuz ödül töreninde “Üstün Akmen’i herkes tiyatro eleştirmeni olarak tanıdı. Üstün’den önce de tiyatro eleştirmenleri vardı; ama bu iş onların hep ikinci işiydi. Ama Üstün Akmen, asli işi yaptı ve hayatını buna adadı. Ben kendini bu kadar tiyatroya vermiş birini görmedim. Üstün Akmen, mesleğini onurunu koruyor, sanatın, sanatçının haklarının korunması için kahramanca savaş veriyor” dedi.
Üstün Akmen ise törende “Ben hayatımın başlangıcından itibaren hep birilerine layık olmaya çalışmışım. Çocukken ebeveynlerime, ilkokulda, lisede, üniversitede hocalara layık olmaya çalıştım. Daha sonra iş hayatında üstlerime, müdürlerime layık olmaya çalıştım. Bu ödülü aldım, bundan sonraki hayatımda size meslektaşlarıma layık olmaya çalışacağım” dedi.
HALİT KIVANÇ: HÜSEYİN KIRCALI MESLEĞE İLK ADIMINDA ÖDÜLÜ HAK ETMİŞTİ
Törene katılamayan Hüseyin Kırcalı adına ödülü Teoman Güray adı. Güray’a ödülü Halit Kıvanç takdim etti.
Halit Kıvanç, şunları dile getirdi
“Cemiyet’in yönetim kurulunda bulunduğum dönemde Burhan Felek’i daha yakından tanıma lütfuna erişmişti. Burhan Bey’in hem mizah tarafı hem spor tarafı vardı. Radyo programımı dinlerdi. Herhangi bir sözcük yakaladığı zaman ona takılırdı ve bana ‘O kelime orada kullanılmaz’ derdi. Bugün onun adına konulan Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü alan Hüseyin Kırcalı ise çok büyük işler yaptı. Babıali’ye ilk adımında ödülü hak etmişti. Onun yaptığı işleri Amerika’da tahsil yapan bir fotoğraf profesörü yapar diye düşünüyorduk. Daha sonra profesörlere Hüseyin Kırcalı fotoğraf dersi verdi.”
ÖDÜLLER İLETİLECEK
Burhan Felek Ödülü’ne değer görülen, ancak törene katılamayan Ertan Ünal adına ödülü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir aldı. Ödülü TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever takdim etti.
Hikmet Çetinkaya’nın ödülünü ise TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun elinden aldı.
Törene mazereti nedeniyle gelemeyen Yalçın Pekşen adına ödülü TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer aldı. Ödülü Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç takdim etti.
Tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Ardından üyeler düzenlenen yemeğe katıldı.

Burhan Felek kimdir?

Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve Hukuk Mektebi'ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim'in Donanma Dergisi'de başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi'nin "Don Camillo" dizisini Türkçe'ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-52 ve 1959-82 yılları arasında 2 kez üstlendi.