Televizyonlarda düşen izlenme oranları ve kaçınılmaz “tenkisat sancısı!”
Televizyon ekranları yeni yayın dönemine hızlı bir giriş yaptı yapmasına ama dizi ve film sever kitle ile haberleri takip eden önemli bir kesimin dijital yayın ortamlarına taşındığı ortaya çıktı...
Televizyon ekranları yeni yayın dönemine hızlı bir giriş yaptı yapmasına ama dizi ve film sever kitle ile haberleri takip eden önemli bir kesimin dijital yayın ortamlarına taşındığı ortaya çıktı... Ülkelerin televizyon izleme süreleri incelendiğinde ise en fazla televizyon izleyen ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Türkiye’de günlük ortalama televizyon izleme süresi de 3 saat 34 dakika olarak ölçümlenmiş.
Dünya gündemleri, ulusal gündemler, savaşlar, salgın hastalıklar iş güç hayat şartları, bireylerin tutum davranışlarını haklı olarak etkiliyor.
Reyting ölçümlerine göre, giderek daha fazla sayıda yeni kullanıcı dijital yayın platformlarını düzenli olarak takip etmeye başlıyor. Popüler video platformu YouTube aylık TV izlenmelerinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Ve YouTube ilk kez çift haneli bir paya ulaşmış durumda…
Televizyondan farklı olarak yayın platformlarının izlenmek istenen türde seçeneği, istenen tekrarda ve arzu edilen zaman aralığında izleyebilmek bu artışın önemli etkenlerinden.
Yükselişin bir diğer nedeni ise genç kuşak… Genç neslin medya tüketim alışkanlıkları, televizyon kanallarının izlenme oranlarında belirleyici bir faktör olmuş durumda. Z kuşağı, televizyon yerine YouTube, TikTok ve Twitch gibi platformlarda daha fazla vakit geçiriyor.
Dijital yayın platformlarının, rekor üstüne rekor kırmaya devam etmesi kanal sahipleri ile yöneticilerini kara kara düşündürüyor. O da seyircinin televizyon ekranından giderek uzaklaştığı yönünde…
Spor müsabakaları ve canlı yayınlar, televizyon kanallarının hala izlenmesinin başlıca nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkan bir gerçek.
MedyaRadar’ın geniş haber ağına düşen kulis bilgilerine göre önümüzdeki aylar büyük “tenkisatlara” gebe.
Özellikle veriler Show TV, NOW ve TV8’in izlenme oranlarında yüzde 50’ye yakın bir düşüşün yaşandığı yönünde.
Televizyon kanallarında azalan reklamlar, artan maliyetler ve izlenme oranlarında yaşanan bu büyük düşüş beraberinde “tenkisat” söylentilerinin yüksek sesle dillendirilmesine neden oldu.
Haber kanalları içinde başta NTV olmak üzere Habertürk’ün de izlenme oranlarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Burada lider TRT Haber ile CNN Türk’ü görüyoruz…
“Gelelim Sadede…”
Yine sitemizde haber olarak duyurmuştuk Doğuş Yayın Grubu'nun (NTV), çeşitli servislerinde işten çıkarmalar yaşanıyor. Toplamda 100 kişinin işten çıkartılacağı öne sürülüyor. Bu “tenkisat” furyasının medya dünyasının genelinde yaşanacağı da gelen haberler arasında.
Kısa bir hatırlatma…
2024’teki ekonomik kriz yaz dizilerini de vurmuştu. Yaz sezonu için üretim yapılmamış sadece mevcut devam eden diziler sete çıkmıştı! Gerçi bu durum 3 yıl içerisinde yaklaşık 10 kat artan dizi maliyetleri olarak açıklanmıştı!
Televizyon kanalları, dijital dönüşüme ayak uydurmak için çeşitli stratejiler geliştirse de, dijital platformlarla rekabet edebilecek gibi görünmüyor…
Yenilikçi çözümler üretmekten aciz ‘old fashion’ kanal yöneticileri gözlerini ‘emekçilere’ dikmek yerine kendilerine bir ‘boy aynası’ alsalar daha doğru olmaz mı?
Kalın sağlıcakla…