Dünya
29 Ağu 2024 10:12 Son Güncelleme: 29 Ağu 2024 10:15

Telegram CEO’su için kefalet bedeli belli oldu

Çeşitli suçlamalar nedeniyle Fransa’da gözaltına alınan Telegram kurucusu Pavel Durov için kefalet ücreti belli oldu. Rus iş adamı mahkeme süresince Fransa’da kalacak ve haftada iki kez rapor verecek.

Telegram CEO’su Pavel Durov, geçtiğimiz günlerde çeşitli suçlamalar nedeniyle gözaltına alınmış, bu tutuklama kararı dünyada geniş çaplı yankı uyandırmıştı.

Pavel Durov hakkında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanırken, Fransa’da tutuklanan milyarder için kefalet ücreti kısa süre önce belirlendi.

5 MİLYON EURO KEFALET KARARI ÇIKTI
Arstech’in haberine göre Telegram CEO’sunun tutuksuz yargılanması için milyonlarca euro kefalet ödemesi gerekiyor. Fransız mahkemesinin Pavel Durov için belirlediği kefalet ücreti ise 5 milyon euro.

Dikkat çeken suçlamalar nedeniyle tutuklanan ünlü milyarder için en dikkat çeken suçlama, “organize bir grupta yasadışı bir işlem yapılmasını sağlamak için çevrimiçi bir platformda web yöneticiliği yapmak” olarak değerlendirildi. Basın açıklamasında ise Telegram kurucusunun bu suçlaması için azami 10 yıl hapis ve 500.000 avro para cezası olduğu belirtildi.

Telegram'ın cezai soruşturmalarda kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddettiği iddiası, “yetkili makamların talebi üzerine, yasaların izin verdiği dinlemeleri gerçekleştirmek ve işletmek için gerekli bilgi veya belgeleri iletmeyi reddetme” suçlamasıyla sonuçlandı.

Bloomberg'in aktardığına göre Beccuau, bu durumun yetkilileri “mesajlaşma uygulamasının yöneticilerinin bu suçların işlenmesindeki olası cezai sorumluluğuna ilişkin bir soruşturma açmaya” yönelttiğini söyledi. Ayrıca Durov’un uyuşturucu kaçakçılığı ve çocuk pornografisi dağıtımında suç ortaklığı yapmakla suçlandığını da belirtelim.

Durov'a yöneltilen suçlamalar arasında “onaylı beyan olmaksızın gizliliği sağlamayı amaçlayan kriptoloji hizmetleri sunmak”, “önceden beyan olmaksızın yalnızca kimlik doğrulama veya bütünlük izlemeyi sağlamayan bir kriptoloji aracı sağlamak” ve “önceden beyan olmaksızın kimlik doğrulama veya bütünlük izlemeyi sağlayan bir kriptoloji aracı ithal etmek” yer alıyor.

Telegram kurucusunun hapisten çıkması için 5 milyon euro kefalet ödemesi gerekiyor. Ayrıca ünlü iş insanın mahkeme süresince haftada iki kez polislere rapor vermesine de hükmedildi.

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlerde, Durov'un, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için dün gözaltına alındığı belirtildi. Paris'te havalimanında gözaltına alınan Durov, çok sayıda tartışmaya da yol açtı. X'in sahibi Elon Musk da, Durov için X sosyal medya platformundan "serbest bırakılma" çağrısı yaptı.

Musk, başka bir X paylaşımında da "Liberte (Özgürlük), Liberte!, Liberte?" ifadesine yer verdi.